Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 09:31 Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη

Η κατάσταση της στοματικής μας υγείας μπορεί να αποτελέσει γενικότερο δείκτη της υγείας μας και η επιδείνωσή της μπορεί να προκληθεί από δύο σημαντικές νόσους σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Η προχωρημένη ουλίτιδα συσχετίζεται άμεσα με την καρδιακή προσβολή και τον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς τα άτομα με μια από αυτές τις δύο νόσους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια των ούλων, σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Η έρευνα παρουσιάζεται στο EuroPerio10, το  παγκόσμιο συνέδριο περιοδοντολογίας και εμφυτευματολογίας που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας (EFP).

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και η δρ. Ida Stødle, συγγραφέας της μελέτης  από το Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας, «πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και δεν υποδηλώνει αιτιότητα. Εντούτοις, τα ευρήματα αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συσχετίσεις μεταξύ χρόνιων ασθενειών που επηρεάζουν μεγάλο αριθμό ατόμων. Η γνώση αυτή μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειες για την πρόληψη αυτών των ασθενειών».

Στην ανάλυσή τους με τίτλο Trøndelag (HUNT Study), οι ερευνητές εξέτασαν 4.933 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνουν, και ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε κλινικά η στοματική τους υγιεινή και ειδικότερα η κατάσταση των δοντιών τους και των μαλακών ιστών, ενώ αντίστοιχα υποβλήθηκαν σε οδοντιατρική ακτινολογική εξέταση.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 52 έτη και το 56% ήταν γυναίκες. Συνολικά 147 (3,0%) συμμετέχοντες ανέφεραν προηγούμενη καρδιακή προσβολή, 224 (4,5%) δήλωσαν ότι είχαν σακχαρώδη διαβήτη, 165 (3,3%) είχαν αυξημένη HbA1c (48mmol/mol ή περισσότερο) και 866 (17,6%) είχαν σοβαρή περιοδοντίτιδα.

«Η ύπαρξη του σακχαρώδους διαβήτη εκτιμήθηκε από τα ερωτηματολόγια και μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας, από κακώς ελεγχόμενο έως καλά ελεγχόμενο. Για το λόγο αυτό εξετάσαμε επίσης τη σχέση μεταξύ της ουλίτιδας και της HbA1c, η οποία υποδηλώνει τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τους τελευταίους δύο έως τρεις μήνες. Οι ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβητικών επιπλοκών όταν τα επίπεδα HbA1c είναι 48mmol/mol ή υψηλότερα» εξηγεί η δρ. Stødle.

Οι ερευνητές διερεύνησαν αν ο σακχαρώδης διαβήτης, η αυξημένη HbA1c και η προηγούμενη καρδιακή προσβολή προέβλεπαν την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής νόσου των ούλων. Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν όντως σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του σακχαρώδους διαβήτη, της αυξημένης HbA1c, της προγενέστερης καρδιακής προσβολής και της σοβαρής νόσου των ούλων με αναλογίες πιθανοτήτων 1,4, 1,5 και 1,7, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα είχαν:

  • οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη κατά 40%
  • οι συμμετέχοντες με υψηλή HbA1c κατά 50%
  • οι καρδιοπαθείς που επέζησαν από καρδιακή προσβολή κατά 70%

«Η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα άτομα με ουλίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή και να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ουλίτιδα. Συνολικά, τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η διατήρηση της στοματικής μας υγιεινής θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει τη γενική υγεία» καταλήγει η δρ. Ida Stødle.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση