Οι τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση - Τα σνακ που κάνουν το μυαλό να «κολλάει»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 10:01 Οι τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση - Τα σνακ που κάνουν το μυαλό να «κολλάει»

Τα φρούτα εξασφαλίζουν καλύτερη ψυχική υγεία και εγκεφαλική λειτουργία, ισχυρίζονται Βρετανοί επιστήμονες. Η πρόσφατη μελέτη τους ανέδειξε επιπλέον τα τρόφιμα που κάνουν το μυαλό μας να «κολλά» ακόμα και στα πιο απλά πράγματα.

Κατά το πιθανότερο σενάριο, η γυναίκα στη φωτογραφία δείχνει στη φίλη της πώς να επιλέγει φράουλες. Θα μπορούσε όμως και να της αποκαλύπτει το μυστικό της ευεξίας αφού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Κολέγιο Υγείας και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Aston, η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων ενισχύει την ψυχική ευημερία και μειώνει τις πιθανότητες καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Στον αντίποδα, τα αποτελέσματα για τα αλμυρά σνακ δεν ήταν τόσο αισιόδοξα.

Για τη μελέτη που δημοσιεύεται στο British Journal of Nutrition, οι επιστήμονες διερεύνησαν τη σχέση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, γλυκών και αλμυρών σνακ με την ψυχική υγεία σε 428 ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεκτιμώντας δημογραφικούς και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, η συνολική υγεία και η σωματική άσκηση. Τα ευρήματα έδειξαν ότι:

τόσο τα φρούτα με αφθονία σε θρεπτικά στοιχεία όσο και τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά αλμυρά σνακ συσχετίστηκαν με την ψυχική υγεία, όχι όμως και λαχανικά
όσο συχνότερη ήταν η κατανάλωση φρούτων τόσο χαμηλότερη ήταν η βαθμολογία στις κλίμακες εκτίμησης της κατάθλιψης, ενώ  υψηλότερα σκορ καταγράφονταν για την ψυχική ευεξία, ανεξάρτητα από τη συνολική ποσότητα των φρούτων που καταναλώνονταν.

Η μελέτη διαπίστωσε και ορισμένες σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση αλμυρών σνακ όπως τα πατατάκια, η συχνή κατανάλωση των οποίων σχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής ευημερίας και περισσότερες καθημερινές γνωστικές αποτυχίες, γνωστικά σφάλματα δηλαδή σε εκτελεστικές λειτουργίες που ολοκληρώνονται συνήθως απρόσκοπτα από τον μέσο άνθρωπο. Στην πλειονότητά τους, οι αποτυχίες αυτές σχετίζονταν με περισσότερα αναφερθέντα συμπτώματα άγχους, στρες και κατάθλιψης και χαμηλότερες βαθμολογίες στις κλίμακες μέτρησης της ψυχικής ευεξίας, ενώ συμπεριλάμβαναν περιπτώσεις κατά τις οποίες το άτομο ξεχνούσε πού είχε τοποθετήσει κάποιο αντικείμενο ή για ποιο λόγο μπήκε σε κάποιο δωμάτιο, όπως και αδυναμία να ανακαλέσει ονόματα γνωστών, τα οποία «κολλούσαν» στην άκρη της γλώσσας τους.

«Πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και ευημερία και, μολονότι δεν διερευνήσαμε την αιτιώδη συνάφεια εν προκειμένω, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι το συχνό τσιμπολόγημα που περιλαμβάνει αλμυρά τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας μπορεί να αυξήσει τις καθημερινές γνωστικές αποτυχίες που ακολούθως επιβαρύνουν την ψυχική υγεία», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ Nicola-Jayne Tuck, προσθέτοντας πως είναι από τις λίγες μελέτες που διαχώρισαν τα φρούτα από τα λαχανικά για το αποτύπωμα της κατανάλωσής τους στην ψυχική υγεία.

Αν υπάρχει ένας απλός και εύκολος τρόπος να εξαφαλίσουμε μεγαλύτερη ψυχική ευημερία, δεν είναι άλλος από την αλλαγή των σνακ που θα καταναλώσουμε, αντικαθιστώντας τις αλμυρές λιχουδιές με φρούτα που, όπως και τα λαχανικά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Και εδώ εντοπίζεται το μυστικό της υπεροχής των φρούτων έναντι των λαχανικών: πολλά από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά καταστρέφονται κατά το μαγείρεμα. Έτσι, αφού τα φρούτα καταναλώνονται σχεδόν πάντα ωμά ενώ τα λαχανικά μαγειρεύονται, εξηγείται ενδεχομένως και η ισχυρότερη επίδρασή τους στην ψυχική υγεία, καταλήγει η Tuck.

Πηγή: ygeiamou.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση