Το θεϊκό ρόφημα που μειώνει την πίεση και ξανανιώνει τις αρτηρίες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 11:38 Το θεϊκό ρόφημα που μειώνει την πίεση και ξανανιώνει τις αρτηρίες

Το κακάο ή αλλιώς η τροφή των θεών (Theobroma cacao) φαίνεται ότι έχει πολύτιμη αντιυπερτασική δράση τόσο αμέσως μετά τη λήψη του όσο και οκτώ ώρες μετά!

Το κακάο έχει την ικανότητα να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και την δυσκαμψία των αρτηριών σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Surrey που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition.

Οι φλαβανόλες του κακάο έχουν φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την δυσκαμψία των αρτηριών τόσο αποτελεσματικά όσο ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα. Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο ποια δράση έχει το κακάο σε καθημερινή λήψη, καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν γίνει σε αυστηρό εργαστηριακό περιβάλλον.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Surrey καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες ότι το κακάο ως θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους υγείας μείωνοντάς την όταν δεν είναι υψηλή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια μελλοντική χρήση του στην κλινική πράξη.

Στο πλαίσιο της έρευνας έντεκα υγιείς ενήλικες κατανάλωναν εναλασσόμενα είτε έξι κάψουλες με φλαβανόλες του κακάο είτε έξι εικονικές κάψουλες με μαύρη ζάχαρη. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν συστηματικά σε μέτρηση της πίεσής τους καθώς και της ελαστικότητας των αγγείων.

Διαπιστώθηκε ότι η πτώση της πίεσης καθώς και η μείωση της δυσκαμψίας των αρτηριών παρατηρούνταν όταν οι τιμές τους ήταν υψηλές και όχι όταν βρίσκονταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αντιυπερτασική δράση του κακάο παρατηρήθηκε και οκτώ ώρες μετά την κατανάλωσή του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το δεύτερο κύμα δράσης του οφείλεται στον τρόπο που τα βακτήρια στο έντερο μεταβολίζουν τις φλαβανόλες του κακάο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση