Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απλοποιήστε το δώρο της γονιμότητάς σας…με κρυοσυντήρηση ωαρίων!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 11:02 Απλοποιήστε το δώρο της γονιμότητάς σας…με κρυοσυντήρηση ωαρίων!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Αντιπρόεδρος του Institute of Life – ΙΑΣΩ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία σύγχρονη τεχνική που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους όχι πλέον μόνο για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή που πρόσφατα ψηφίστηκε, αλλά και για κοινωνικούς λόγους (διατήρηση γονιμότητας) και να επιλέγουν τη χρονική στιγμή που θα γίνουν μητέρες.

Αυτό ίσως που δεν γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για μια πραγματικά απλή διαδικασία που δεν περιλαμβάνει κύκλο διερεύνησης και πολύπλοκων εξετάσεων!

Η διαδικασία

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, υλοποιείται σε 10-12 ημέρες με 2 έως 3 επισκέψεις και την χορήγηση δύο έως τριών ενέσιμων σκευασμάτων.

Μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού και την πραγματοποίηση του βασικού εργαστηριακού ελέγχου, ακολουθούν 4 βασικά βήματα: α) φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών ώστε να υπάρξει παραγωγή ωαρίων, β) λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες, γ) κατάψυξη με τη μέθοδο της υαλοποίησης και δ) φύλαξη σε υγρό άζωτο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία που δεν περιλαμβάνει κύκλο διερεύνησης και εξετάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι, λόγω ηλικίας ή άλλων παραγόντων υπογονιμότητας.

Το δώρο της γονιμότητας

Η γονιμότητα είναι ένα πολύτιμο αγαθό στη ζωή της γυναίκας, το οποίο όμως περιορίζεται μετά από κάποια χρόνια. «Οι γυναίκες γεννιούνται με πολλά ωάρια αλλά ο αριθμός μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας», τονίζει ο Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Institute of Life – ΙΑΣΩ. «Ενώ στην αναπαραγωγική ηλικία μια γυναίκα έχει συνήθως ωορρηξία με ένα ωάριο το μήνα, “χάνονται” δεκάδες άλλα κάθε μήνα. Στα 40 της η γυναίκα έχει 10% πιθανότητες να συλλάβει φυσιολογικά σε ένα κύκλο και μετά από ένα χρόνο προσπάθειας το ποσοστό πέφτει στο 1/3. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο, για παράδειγμα, στα 30 υπάρχει μία πιθανότητα στις 900 για σύνδρομο Down, στα 35 τριπλασιάζεται η πιθανότητα, ενώ στα 40 υπάρχει μία πιθανότητα στις 50. Με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων, η γυναίκα διασώζει ωάρια που ούτως ή άλλως θα “έχανε” και διατηρεί τη γονιμότητά της για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα κατεψυγμένα ωάρια μπορούν να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φρέσκα κι αυτό είναι μια πραγματικότητα που επιτρέπει στη γυναίκα να αποφασίσει ποια είναι η  κατάλληλα στιγμή για να γίνει μητέρα, ανάλογα με την προσωπική κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

«Αυτή η στρατηγική μείωσης των κινδύνων», λέει ο κ. Κωσταράς «μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης κατά 5 έως και 10 φορές. Όσο νωρίτερα γίνει η κατάψυξη, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα των ωαρίων, ενώ απαιτείται και μικρότερος αριθμός ωαρίων. Αν μια γυναίκα καταψύξει τα ωάριά της στα 35 και θέλει να τα χρησιμοποιήσει στην ηλικία των 40 τότε έχει διπλάσια πιθανότητα να μείνει έγκυος σε σχέση με μια γυναίκα που δεν έχει καταψύξει τα ωάρια της στα 35. Επιπλέον κάνει οικονομία στα χρήματα γιατί θα χρειαστεί λιγότερη προσπάθεια. Ωστόσο, δεν υπάρχει ‘’ιδανική ηλικία’’ για την κατάψυξη ωάριων. Η ηλικία είναι ανάλογη των επιλογών και του ιατρικού ιστορικού της κάθε γυναίκας».

Στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ έχουμε καταψύξει πάνω από 8.000 ωάρια με μέσο όρο επιβίωσης πάνω από 95 %. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών είναι άνω των 37 ετών και τα ποσοστά κυήσεων είναι άνω του 52%.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια απλή, άμεση, οικονομική, ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια.

More info:

www.kοstaras.gr

https://www.facebook.com/KKostarasOBGYN

https://www.instagram.com/drkostaras/

Τηλ. 210 6425949, 6944 366967 | Χαρ. Τρικούπη 171, Αθήνα.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, MD, Phd, γεννηθείς στη Λαμία, είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι Διδάκτωρ του  Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ. Εξειδικεύθηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλoυ».

Εκπαιδεύθηκε κατόπιν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας  και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Επίσης, εκπαιδεύθηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «InstitutoTumoriMilano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU &Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο.

Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών (ESHRE, ASRM, ISFP, SERGS) και κάτοχος πιστοποιήσεων ρομποτικής χειρουργικής, σε συνέχεια συμμετοχής αντίστοιχων σεμιναρίων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο.