Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5 καλοί λόγοι να τρώμε πιο συχνά μάνγκο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 23:33 5 καλοί λόγοι να τρώμε πιο συχνά μάνγκο

Γνωρίζατε πως τα μάνγκο συμβάλλουν στη διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος; Και αυτό είναι ένας μόνο από τους λόγους που είναι πολύ υγιεινό!

Είτε το λατρεύεις στη σαλάτα σου ή το απολαμβάνεις σκέτο ως φρούτο, πρέπει να γνωρίζεις πως εντάσσοντας στη διατροφή σου το μάνγκο, είσαι αυτόματα πιο υγιής. Τι σημαίνει αυτό;

Τα μάνγκο, που χρονολογούνται εδώ και 5.000 χρόνια στην Ινδία, ωστόσο πλέον η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στη Νότια και Κεντρική Αμερική, περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό σου και "δεσμεύονται" να σε κρατήσουν υγιή.

Δυνατό ανοσοποιητικό

Χάρη στα 20 θρεπτικά στοιχεία που περιλαμβάνει, τρώγωντας ένα μάνγκο έχεις εξασφαλίσει το 50% της ημερήσιας ποσότητας της βιταμίνης C που χρειάζεσαι και το 35% της βιταμίνης Α. Με λίγα λόγια, η βιταμίνη C που είναι γνωστή ότι προστατεύει το σώμα σου από τον ήλιο, βοηθάει επίσης να διώξεις το οξειδωτικό στρες, ενώ η βιταμίνη Α έχει αντιφλεγμονώδη δράση ενώ καταπολεμά τις μολύνσεις.

Υγιή μάτια

Και αφού μιλάμε για βιταμίνη Α, αυτό σημαίνει πως το μάνγκο "δουλεύει" για να προστατεύσει τα μάτια σου. Παράλληλα, τα καροτενοειδή που περιλαμβάνει, προλαμβάνουν από τις βλάβες στα μάτια. Σύμφωνα με έρευνες, τα φυσικά καροτενοειδή έχουν αποδείξει πως προστατεύουν τα μάτια από το μπλε φως. Συνεπώς είναι ιδανικό για σένα που βρίσκεσαι συνέχεια μπροστά από οθόνες.

Ρύθμιση βάρους

Δεδομένου ότι περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, τα μάνγκο είναι κατάλληλα για ανθρώπους που πρέπει να προσέχουν το σάκχαρο στο αίμα τους. Ειδικότερα, τα μάνγκο αποτελούνται από 83% νερό και λειτουργούν υπέρ της υγείας του εντέρου. Η ποσότητα των ινών που λαμβάνεις από μία κούπα μάνγκο, έχει ως αποτέλεσμα την αργή απορρόφηση της ζάχαρης, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο φρούτο είναι ιδανικό να βρίσκεται στη διατροφή ενός ατόμου που παλεύει με την παχυσαρκία. 

Διαβήτης και καρκίνος

Πρόκειται για δύο από τα πιο δύσκολα νοσήματα, ωστόσο τα μάνγκο λειτουργούν, προσπαθώντας να τα καταπολεμήσουν. Πιο αναλυτικά, τα μάνγκο περιλαμβάνουν ένα αντιοξειδωτικο που ονομάζεται mangiferin, που έχει αντικαρκινική δράση και ιδιότητες κατά του διαβήτη. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αυτό το αντιοξειδωτικό βοηθά να μειωθεί η γλυκόζη και τα τριγλυκερίδια, όπως και να βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών σε διαβητικούς ασθενείς. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες, το mangiferin συμβάλλει στην αναστολή της αύξησης των όγκων και των καρκινικών κυττάρων. 

Υγεία της καρδιάς

Επιπλέον, το mangiferin λειτουργεί, μειώνοντας τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, ενώ προστατεύει τον ιστό της καρδιάς. Δεδομένου ότι προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, όπως προαναφέρθηκε, αυτό σημαίνει πως διατηρεί τα κύτταρα υγιή. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τις φυτικές ίνες, το μάνγκο καταφέρνει να προστατεύσει την καρδιά σου, με το δικό σου μόνο μέλημα να είναι το να το εντάξεις στη διατροφή σου.

πηγή: shape.gr