Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρύζι: Αυτό το είδος είναι πιο υγιεινό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 09:34 Ρύζι: Αυτό το είδος είναι πιο υγιεινό

Το ρύζι, με την τεράστια παραγωγή και κατανάλωση παγκοσμίως εδώ και αιώνες, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά και για καλό λόγο. Το ρύζι περιέχει φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, ακόμα και κάποιες πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Είναι ένα ευέλικτο σιτάρι που εμφανίζεται παντού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε πιάτο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρυζιού με βάση τις διαφορές όπως το μέγεθος του πυρήνα, τα αρωματικά, την επεξεργασία και το χρώμα.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι ρυζιού –λευκό, καφέ, μαύρο και κόκκινο, αλλά ποιο είναι πιο υγιεινό;

Healthstories Ρύζι: Αυτό το είδος είναι πιο υγιεινό

1. Άσπρο ρύζι

Η πιο κοινή από όλες τις ποικιλίες ρυζιού, το λευκό ρύζι είναι παντού παρόν, είναι συχνά βασικό συστατικό σε κιτ γευμάτων και εμφανίζεται σε πολλά δημοφιλή μενού εστιατορίων. Είναι ένα προσιτό φαγητό που απορροφά τη γεύση και συνδυάζεται καλά με μια σειρά από πιάτα, από κάρυ μέχρι σούσι. Το λευκό ρύζι είναι συνήθως εμπλουτισμένο με πρόσθετο σίδηρο, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), νιασίνη (βιταμίνη Β3) και φολικό οξύ. Έχει αλεσθεί για να αφαιρεθεί όχι μόνο ο εξωτερικός φλοιός, αλλά και τα στρώματα πίτουρου και φύτρων του πυρήνα. Έχει περίπου 160 θερμίδες ανά ¼ φλιτζάνι στεγνό.

Healthstories Ρύζι: Αυτό το είδος είναι πιο υγιεινό

2. Καστανό ρύζι

 

Το καστανό ρύζι είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, μαζί με μερικά από τα ξαδέρφια του όπως η βρώμη, το σιτάρι ολικής αλέσεως και η κινόα, καθώς περιέχει και τα τρία σημαντικά μέρη του δημητριακού: πίτουρο, ενδοσπέρμιο και φύτρο. Ωστόσο, είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι το καστανό έχει μόνο περίπου 1,5 γραμμάριο περισσότερες φυτικές ίνες κατά μέσο όρο ανά ¼ φλιτζανιού ξηρής μερίδας σε σύγκριση με το λευκό ρύζι, επομένως δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο στις ίνες όπως άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως στην αγορά. Αν και το επιπλέον γραμμάριο φυτικών ινών, που είναι ως επί το πλείστον αδιάλυτες, μπορεί να είναι χρήσιμο για την υγεία του πεπτικού συστήματος ενεργώντας ως ήπιο καθαρτικό, η διαφορά δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο ας πούμε, ένα ζαχαρούχο επεξεργασμένο δημητριακό έναντι του πίτουρου.

Healthstories Ρύζι: Αυτό το είδος είναι πιο υγιεινό

3. Μαύρο Ρύζι

 

Το μαύρο ρύζι, γνωστό και ως μωβ, απαγορευμένο ή ρύζι του αυτοκράτορα, είναι δημοφιλές μεταξύ των ανατολικών πολιτισμών εδώ και χρόνια, αλλά έχει καθυστερήσει να εισέλθει στη δυτική πλευρά του πλανήτη. Φαίνεται μαύρο όταν είναι άψητο, αλλά μόλις ψηθεί, παίρνει μια πιο μοβ απόχρωση. Έχει μελετηθεί για τη συγκέντρωσή του σε ανθοκυανίνες, μια φλαβονοειδή χρωστική ουσία, η οποία μπορεί να σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Το μαύρο ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες σε σύγκριση με το καστανό ρύζι, με περίπου πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης και τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά ¼ φλιτζάνι ξηρή μερίδα . Το μαύρο συνιστάται καλύτερα σε χυλό, ρυζοσαλάτες ή ως τηγανητό.

Healthstories Ρύζι: Αυτό το είδος είναι πιο υγιεινό

4. Κόκκινο ρύζι

Το κόκκινο ρύζι είναι ένας κόκκος σε βαθύ κόκκινο/μελί χρώμα με ελαφρώς αλμυρή και ξηρή γεύση και λαστιχωτή υφή. Ορισμένες υπάρχουσες έρευνες έχουν διερευνήσει τις θετικές ανασταλτικές επιδράσεις του κόκκινου ρυζιού στη λευχαιμία, στα καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου λόγω της περιεκτικότητάς του σε προανθοκυανιδίνη. Το κόκκινο ρύζι μπορεί επίσης να παρουσιάζει αντιδιαβητικά αποτελέσματα, όπως αναφέρεται σε άρθρο του Journal of Agricultural and Food Chemistry .

Η μελέτη διαπίστωσε μια αύξηση 2,3 έως 2,7 φορές στη βασική πρόσληψη γλυκόζης (σημαντική για τη σωστή ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα) από την έκθεση σε εκχυλίσματα κόκκινου πίτουρου ρυζιού. Οι αναλύσεις διαφόρων τύπων ρυζιού τείνουν επίσης να βρουν ότι το κόκκινο ρύζι είναι υψηλότερο σε τοκοτριενόλες, μια μορφή βιταμίνης Ε, η οποία συνδέεται με νευροπροστασία, αντικαρκινική δράση και μείωση της χοληστερόλης. Το κόκκινο είναι υπέροχο σε πιλάφι, σαλάτες και σούπες.

Ποιο ρύζι να επιλέξετε;

Λοιπόν, ποιο ρύζι να επιλέξετε; Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις γεύσεις σας και είναι κατάλληλο για ορισμένα πιάτα, φροντίζοντας να δείτε τα συστατικά για να αποφύγετε τα πρόσθετα καρυκεύματα ή αλάτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε αυτές τις προσθήκες στη δική σας κουζίνα. Αν είστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε μορφή ρυζιού για να ολοκληρώσετε την ιδέα του γεύματος, του σνακ ή του επιδόρπιου, αναζητήστε το μαύρο ως κορυφαία επιλογή για τις εντυπωσιακές φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες και την πιθανή ικανότητα καταπολέμησης χρόνιων ασθενειών, όπως και το κόκκινο ρύζι.

Πηγή: eatthis.com