Η μέγιστη ποσότητα σπανακιού που μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια κάθε εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 09:33 Η μέγιστη ποσότητα σπανακιού που μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια κάθε εβδομάδα

Γιατί δεν πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες.

Ο Ποπάι μπορεί να τρώει σπανάκι από την κονσέρβα ανά πάσα ώρα και στιγμή, αλλά συνιστάται μια πιο μέτρια προσέγγιση για εμάς τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς». Ναι, το σπανάκι είναι μια ισχυρή πηγή διατροφής και θετικών οφελών για την υγεία. Όπως σημειώνει το Healthline, το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βελτιώνει την υγεία των ματιών, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του οξειδωτικού στρες και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Όμως, σύμφωνα με το MedicineNet, μπορεί, επίσης, να υπάρξουν παρενέργειες για εκείνους που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα του πράσινου φυλλώδους λαχανικού.

Σπανάκι: Γιατί δεν πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες

Το πολύ σπανάκι, είτε φρέσκο ​​είτε μαγειρεμένο, σύμφωνα με τους παρατηρητές του MedicineNet, μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε ανεπάρκεια μετάλλων, καθώς και σε άλλα προβλήματα. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος και πουρινών που παρατηρούνται σε αυτό. Το πρώτο συνδέεται με μέταλλα στο σώμα σας (το ασβέστιο, τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο) και έτσι εμποδίζει την απορρόφηση άλλων απαραίτητων συστατικών.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το οξαλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, εν τω μεταξύ, είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για καταστάσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα και ο πόνος στις αρθρώσεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η υπερβολική κατανάλωση σπανακιού μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και αλλεργικές αντιδράσεις (το σπανάκι περιέχει ισταμίνη) και να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους χρησιμοποιούν φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

Το θέμα της αραίωσης του αίματος ή του αντιπηκτικού σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητα του σπανακιού σε βιταμίνη Κ1, παρατηρεί το Healthline. Μερικοί άνθρωποι μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν πόνους στο στομάχι μετά την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σπανακιού, κάτι που το Livestrong αναφέρει ότι είναι συνάρτηση μιας κατάστασης που ονομάζεται δυσανεξία στην ισταμίνη.

Το σπανάκι είναι, επίσης, πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως κράμπες στο στομάχι ή φούσκωμα… αν και τυπικά αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες, καθώς το σώμα κάποιου αναπτύσσει ανοχή στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών.

Η μέγιστη ποσότητα σπανακιού που μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια κάθε εβδομάδα

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι το σπανάκι που καταναλώνεται με μέτρο δεν προσφέρει τίποτα άλλο εκτός από θετικά οφέλη για την υγεία. Αν και είναι δύσκολο να βρεθούν έγκυρα όρια για την κατανάλωση σπανακιού σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, το MedicineNet επιβεβαιώνει ότι ένα μπολ την ημέρα, μια μέτρια ποσότητα, είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους.

Εξαιρέσεις, φυσικά, θα ήταν όσοι έχουν συγκεκριμένες παθήσεις ή αυτοί που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα. Σύμφωνα με το Healthline, άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά ή παίρνουν αραιωτικά αίματος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν φάνε μεγάλες ποσότητες.

Πηγές: Healthline, MedicineNet

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση