ΚΕΕΛΠΝΟ: Προστατευτείτε από την ιλαρά (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 11:09 ΚΕΕΛΠΝΟ: Προστατευτείτε από την ιλαρά (ΒΙΝΤΕΟ)

3.220 τα κρούσματα στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο…

«Εμβολιαζόμαστε για την ιλαρά και προστατευόμαστε», είναι το μήνυμα του ΚΕΕΛΠΝΟ απέναντι στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων της ιογενούς λοίμωξης στη χώρα μας.

Ενδεικτικά από το Μάιο του 2017 έχουν καταγραφεί 3.220 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα και σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πιο αποτελεσματικός τόπος για την αντιμετώπισή της, είναι ο εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός μάλιστα δεν αφορά μόνο τα μικρά παιδιά αλλά και τους μεγάλους, καθώς η ασθένεια είναι σαφώς πιο επικίνδυνη για επιπλοκές στην… ώριμη ηλικία.

Αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη Βόρεια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. (Αναλυτικές πληροφορίες στις εβδομαδιαίες και μηνιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις, παρακάτω)

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Αναλυτικές οδηγίες στην παρακάτω Εγκύκλιο.

Δείτε το σποτάκι του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση