• Εκτύπωση

Επιστολή καταπέλτης στον Υπουργό για την κατάσταση στο ΤΕΙ Στερεάς



Άρχισαν τα όργανα και η κόντρα μεταξύ Χαλκίδας - Λαμίας για τα όσα συμβαίνουν στο ΤΕΙ Στερεάς...

Την επιστολή έστειλε χθες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια Κώστας Μαρκόπουλος. Από το περιεχόμενο της επιστολής μπορεί να καταλάβει κανείς το αγεφύρωτο χάσμα που υπάρχει μεταξύ Χαλκίδας - Λαμίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του εμπνευσμένου σχεδίου "Αθηνά".

Από τη μια κατάργησε το Πανεπιστήμιο Στερεάς και από την άλλη έφερε στα πρόθυρα διάλυσης το ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας.

Διαβάστε την επιστολή του Κώστας Μαρκόπουλου:


Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο

 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στις εγκαταστάσεις του πρώην Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας στα Ψαχνά Ευβοίας, αποτελεί ντροπή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Κατάσταση η οποία οφείλεται κυρίως στην αυταρχική και τοπικιστική συμπεριφορά του προέδρου του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας κ. Αναστασίου, στο οποίο πλέον ανήκει διοικητικά το πρώην Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας. Για την συμπεριφορά του συγκεκριμένου προέδρου είχα ενημερώσει την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και είχα καταθέσει ερώτηση με αρ. 4802/12-12-2013 με συγκεκριμένες καταγγελίες, οι οποίες ουσιαστικά έμειναν αναπάντητες.

Ο κ. Αναστασίου πέρα από τις όποιες δυσμενείς αποφάσεις για το πρώην Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας έχει επιδοθεί και σε συνεχόμενες δηλώσεις δυσφήμησης του, αποδίδοντας τα όποια οικονομικά προβλήματα σε έλλειμμα και οικονομικά προβλήματα που παρέλαβε από το πρώην Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας. Φαίνεται όμως ότι και σε αυτό διαψεύδεται αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε αδιάθετο ποσό περίπου 4 εκατ. ευρώ στο πρώην Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, τα οποία εάν είχε διαθέσει για τις ανάγκες λειτουργίας του, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

 

Σε ότι αφορά τα οικονομικά, σε όλες τις δαπάνες υπάρχει απόλυτη προτεραιότητα για τις δαπάνες της Λαμίας και εξαίρεση γίνεται μόνο για ημετέρους της Χαλκίδας. Καταγγελίες για ανισοκατανομή δαπανών και απ’ ευθείας αναθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρω τα κάτωθι και περισσότερα μπορεί κάποιος να αποκομίσει από την ερώτηση μου προς τον Υπουργό Παιδείας 4802/12-12-2013 η οποία ουσιαστικά έμεινε αναπάντητη.

 

«Όταν συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το ΤΕΙ Λαμίας είχε στον κωδικό 845 «Δαπάνες καθαρισμού γραφείων», υπόλοιπο 70591.20 ευρώ.

Το ΤΕΙ Χαλκίδας είχε στον ίδιο κωδικό υπόλοιπο 355467.12, το οποίο ήταν στο σύνολό του δεσμευμένο, βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει τα προηγούμενα έτη το ΤΕΙ Χαλκίδας.

Το ποσό που εγκρίθηκε για το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στον ΚΑΕ 845 είναι 426058.32 ευρώ, δηλαδή το άθροισμα των υπολοίπων των δύο ιδρυμάτων.

Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας δεν έχει δεσμεύσει στον ΚΑΕ 845 το ποσό που αντιστοιχεί στις συμβάσεις του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αντί αυτού, προχώρησε σε νέες δεσμεύσεις, συνολικού ύψους 112819.7 ευρώ για ανάγκες καθαριότητας του πρώην ΤΕΙ Λαμίας. Δηλαδή χρησιμοποίησαν ποσό ύψους 42228.45 ευρώ από τα ήδη δεσμευμένα ποσά του ΤΕΙ Χαλκίδας για να καλύψουν νέες ανάγκες του πρώην ΤΕΙ Λαμίας.

Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τις διατάξεις του ΠΔ 113/2010. Βλέπε σχετικά και τη εγκύκλιο 2/911118/0026/29-12-2010, σύμφωνα με την οποία:

«β. i) Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, με την έναρξη του επόμενου οικονομικού έτους, δεν θα καταχωρούν αναλήψεις οποιασδήποτε νέας υποχρέωσης, εάν προηγουμένως δεν έχει δεσμευθεί, με νέες αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης, πίστωση ισόποση με το ανεξόφλητο μέρος των αναλήψεων που έχουν ανατραπεί στο τέλος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

ii) Μετά την έκδοση των αποφάσεων αυτών και την καταχώρηση τους στο βιβλίο Εγκρίσεων και Εντολών Πληρωμής, καθώς και στο Μητρώο Δεσμεύσεων, είναι δυνατή η ανάληψη νέων υποχρεώσεων, σε βάρος του εναπομείναντος υπολοίπου της πίστωσης.»

Στην προκειμένη περίπτωση, η οικονομική υπηρεσία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας όφειλε να λειτουργήσει όπως στην έναρξη νέου οικονομικού έτους και να προβεί κατ’ αρχήν σε δέσμευση, με νέα απόφαση ανάληψης υποχρέωσης για όλες τις εκκρεμείς δεσμεύσεις του ΤΕΙ Χαλκίδας, πριν προβεί σε οποιαδήποτε νέα δέσμευση ποσού.»

Όμοια λειτούργησε η ηγεσία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και για άλλες δαπάνες όπως για την καθαριότητα, αδικώντας κατάφωρα το πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.

 

Αυτή τη στιγμή στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας:

 

1)       Υπάρχει τεράστια έλλειψη γραφικής ύλης με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην εγγραφή νέων σπουδαστών και να μην υπάρχουν κόλλες αναφοράς για τις εξετάσεις.

 

2)       Έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις καθαριότητας και φύλαξης, ανεξήγητα, μόνο για το πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας, με αποτέλεσμα η εικόνα του εσωτερικού του κτιρίου να είναι τριτοκοσμική (για τους εξωτερικούς χώρους στέλνει κατά καιρούς ο δήμος συνεργεία και καθαρίζουν), και τα κρούσματα κλοπών να είναι συνεχόμενα. Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία όσων χρησιμοποιούν χώρους υγιεινής.

 

3)       Ο βιολογικός καθαρισμός έχει προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος χωρίς να είναι γνωστό αν θα μπορεί να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός (έχει φρακάρει και βγαίνουν αναθυμιάσεις στις τουαλέτες), με ότι υγειονομικούς κινδύνους ενέχει αυτό.

 

4)       Τον προηγούμενο χειμώνα το ΤΕΙ είχε μείνει χωρίς πετρέλαιο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει θέρμανση και ζεστό νερό στην εστία των σπουδαστών. Υπήρξαν διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα. Το ίδιο θα επαναληφθεί φέτος.

 

5)       Η εταιρία που έχει αναλάβει την σίτιση των σπουδαστών παραμένει απλήρωτη για σχεδόν ένα χρόνο με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανόν οι σπουδαστές να μην έχουν σίτιση με την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους.

 

6)       Υπάρχει κλίμα αναξιοκρατίας, διοικητικής αυθαιρεσίας και εξυπηρέτησης μόνο ημετέρων στο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό με πρόσφατο αποτέλεσμα την παραίτηση της Γενικής Γραμματέως του ΤΕΙ καταγγέλλοντας τον κ. Αναστασίου για διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με την ερμηνεία των νόμων και την εφαρμογή των κανόνων που διέπουν τη Δημόσια Διοίκηση. (Σας επισυνάπτω τη σχετική παραίτηση)

 

Ο κ. Αναστασίου:

 

α)       Διέλυσε τις διοικητικές υπηρεσίες του πρώην Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας. Χωρίς να συνταχθεί νέος Οργανισμός και να δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ., η συνέλευση του Τ.Ε.Ι. (με μέλη που έχει επιλέξει ο πρόεδρος) συνέταξε και υιοθέτησε οργανόγραμμα, στο οποίο ενδεικτικά προβλέπονται και εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

i) Ίδρυσε την Διεύθυνση Ερευνητικών Προγραμμάτων με τρία Τμήματα και τα τρία Τμήματα στη Λαμία, παρότι στη Χαλκίδα λειτουργούν περισσότερα Ευρωπαϊκά και Ερευνητικά Προγράμματα

 

ii) Το Τμήμα Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας μεταφέρεται στη Λαμία  ενώ φοιτητική εστία υπάρχει μόνο στη Χαλκίδα.

iii) Το Τμήμα Υγειονομικής Υπηρεσίας που λειτουργούσε μόνο στη Χαλκίδα με μόνιμο υπάλληλο ΤΕ Νοσηλευτικής, μεταφέρεται στη Λαμία με Προϊστάμενο ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού.

 

β)       Στο οργανόγραμμα τοποθέτησε προϊσταμένους κατά βούληση παραβαίνοντας τον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων με αποτέλεσμα να έρθει σε σύγκρουση με τη Γενική Γραμματέα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα και να επιστρέφονται εντάλματα από το ελεγκτικό συνέδριο γιατί αυτός που τα υπέγραφε δεν ήταν νόμιμα τοποθετημένος!

 

γ)       Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος εξέδωσε δύο προκηρύξεις για πανεπιστημιακούς υποτρόφους και τρέχει άλλη μία αυτές τις μέρες, χωρίς να διαθέτει τα αντίστοιχα κονδύλια (άρα παρανόμως εξέδωσε τις προκηρύξεις αφού δεν αναφέρεται από ποια χρήματα θα γίνουν πληρωμές), με αποτέλεσμα να ταλαιπωρεί τον κόσμο χωρίς να προσλαμβάνει κανένα.

 

δ)       Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος προσέλαβε παραπάνω Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό από τις θέσεις που του είχε εγκρίνει το Υπουργείο, πράξη η οποία νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων. Το προσωπικό αυτό υποχρεωνόταν να υπογράψει συμβάσεις με όρο ότι δέχεται να εργαστεί δωρεάν και χωρίς ασφάλιση. Ο όρος αυτός είναι καταχρηστικός και είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση δικαστικής διεκδίκησης το ίδρυμα θα αναγκαζόταν να καταβάλει τις αμοιβές. Επιπλέον, εάν το προσωπικό αυτό δεν είχε δηλωθεί στο ΙΚΑ και δεν είχαν καταβληθεί οι σχετικές ασφαλιστικές εισφορές, θα υπάρξουν επιπλέον πρόστιμα με τα οποία θα επιβαρυνθεί το ίδρυμα.

 

ε)       Όμως αυτό που εξόργισε ήταν η κατανομή των θέσεων με κριτήρια εξυπηρέτησης ημετέρων και όχι ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των τμημάτων. Π.χ. στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού δεν έδωσε καμία πίστωση για Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό το χειμερινό εξάμηνο 2013-2014. Παρά το γεγονός ότι το πρώην Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας έχει μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ανάγκες δόθηκαν σε αυτό 16,5 θέσεις-πιστώσεις ενώ στο πρώην Τ.Ε.Ι. Λαμίας δόθηκαν 23,5 θέσεις-πιστώσεις.

 

στ)   Το Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό παραμένει απλήρωτο για όλο το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

 

ζ)       Επιλεκτική και χωρίς κανένα στοιχείο αξιοκρατίας ή προτεραιότητας είναι και οι πράξεις που αφορούν εκλογή καθηγητών για μόνιμες θέσεις, αποζημιώσεις μονίμων καθηγητών, κατανομή κονδυλίων για εξοπλισμό και αιτήματα τμημάτων.

 

Όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με το γεγονός της μείωσης των εισακτέων στο πρώην Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας και την κατάφωρα άδικη απόφαση ορισμού της έδρας του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, παρά το γεγονός ότι το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας είχε περισσότερους ενεργούς και εγγεγραμμένους σπουδαστές, περισσότερους καθηγητές και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις από το Τ.Ε.Ι. Λαμίας, έχει εδραιώσει την πεποίθηση στους κατοίκους της περιοχής αλλά και του προσωπικού και των σπουδαστών του πρώην Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας ότι το ίδρυμα συνεχώς υποβαθμίζεται με απώτερο στόχο την σμίκρυνση και την διάλυση του.

Την πεποίθηση αυτή καλείται να μεταβάλλει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το πρώην Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας να επανέλθει σε ανεκτά όρια λειτουργίας.

 

Στα πλαίσια αυτά και κατόπιν όλων των προαναφερομένων σας ζητώ να κινήσετε άμεσα διαδικασίες ελέγχου νομιμότητας των οικονομικών και διοικητικών πράξεων της διοίκησης του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και να επιβληθούν κυρώσεις στους παρανομούντες.

 

 

       Κύριε Υπουργέ,

 

Σας ζητώ να ασχοληθείτε προσωπικά με το Τ.Ε.Ι. της Χαλκίδας. Εμείς στην Εύβοια, το θέλουμε στολίδι. Είμαστε υπερήφανοι που το έχουμε. Δεν ανεχόμαστε περαιτέρω απομείωσή του. Θεωρώ ότι δικαιολογημένα η κοινωνία εκτιμά ότι μεθοδεύεται χαμηλή επίδοση με τεχνητούς τρόπους στην επόμενη αξιολόγηση των Τ.Ε.Ι. Αυτό δεν είναι ανεκτό. Είμαι βέβαιος ότι και εσείς δε θα το επιτρέψετε. 

 

 

Με εμπιστοσύνη

 

Κώστας Μαρκόπουλος

 






Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB