• Εκτύπωση

Ανακοινώσεις για την καταδίκη των μαθητών στη Λαμία



Η παιδεία στο κρεβάτι του Προκρούστη. - Οι μαθητές στον Καιάδα.

Ο ανοιχτός πόλεμος, που έχουν κηρύξει οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στη χώρα μας απέναντι στις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και στα αναφαίρετα δημόσια αγαθά, βρίσκεται στο χώρο της παιδείας σε πλήρη εξέλιξη.

Με τα μνημονιακά της όπλα η κυβέρνηση έχει βάλει εδώ και καιρό την παιδεία στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Μετά το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και «το πλεονάζον προσωπικό» στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έφεραν το Νόμο για το Λύκειο, που ορθώνει όλο και μεγαλύτερα εμπόδια στον αγώνα για τη μόρφωση. Στη συνέχεια ανακάλυψαν τα πλεονάζοντα μαθήματα στα σχολεία και ύστερα ήλθε η σειρά των πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Τώρα ήρθε η σειρά και των πλεοναζόντων μαθητών των ΕΠΑΛ, οι οποίοι δεν οδηγούνται μόνο με αυτόματο πιλότο στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά πολύ περισσότερο οδηγούνται σε δίκες σαν κοινοί κακοποιοί, επειδή τολμούν να ζητούν το αυτονόητο, τη δωρεάν δημόσια παιδεία.

‘Ετσι ξαφνικά, όπως συνηθίζουν άλλωστε στον καιρό των μνημονίων, ανακάλυψαν και νέο μέτρο, αυτό της διαθεσιμότητας των μαθητών με τη μέθοδο των ακαριαίων δικών.

Κανένας μαθητής δεν περισσεύει. Κανένας μαθητής δεν είναι κακοποιός.

Η πολιτική τους διαλύει την κοινωνία, τη νέα γενιά. Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια εκπαίδευση, είναι καταστροφική για το λαό.


Η Ν.Ε Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη σύλληψη, τις προσαγωγές και την αντιμετώπιση των μαθητών ως επικίνδυνων κακοποιών.

Κάθε σχολείο, κάθε ανώτατο ίδρυμα να γίνει κυψέλη αγώνα και αλληλεγγύης, να γίνει εστία αντίστασης για να μην συνεχιστεί η καταστροφή, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και στις σχολές είναι αυτοί που ανοίγουν ορίζοντες.

Αντίσταση – αλληλεγγύη – ανατροπή

Λαμία 09 / 10 / 2013
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ
..................................................................................................................

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Η ΔΑΚΕ καθηγητών ευαισθητοποιημένη στις διεκδικήσεις των μαθητών για ένα καλύτερο σχολείο, στηλιτεύει σήμερα την απρόσμενη καταδίκη-φυλάκιση έξι μαθητών.

Είναι γεγονός ότι τελευταία οι καταλήψεις των σχολείων αποτελούν ένα νοσηρό κι εθιμικό φαινόμενο. Οι μαθητές ως έφηβοι λειτουργούν επαναστατικά, εκρηκτικά και ενίοτε επιπόλαια με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους αυτές να οδηγούν στη διασάλευση της σχολικής ζωής και στην ανάσχεση της μάθησης και όχι στην εκπλήρωση των επιδιωκόμενων στόχων τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πολιτεία οφείλει να νουθετεί και όχι να τιμωρεί.

Ωστόσο με τη σημερινή άτεγκτη απόφασή της η Δικαιοσύνη τιμωρεί τους ανυπεράσπιστους μαθητές, σπιλώνει την τιμή και αμαυρώνει το ποινικό τους μητρώο. Ένα νεανικό ατόπημα ή ίσως μια απερισκεψία γίνεται σκιά που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή. Πληρώνουν φαίνεται το τίμημα μιας κοινωνίας που αναζητά εξιλαστήρια θύματα για να καλύψει τη δική της αδυναμία και ανεπάρκεια να ανταποκριθεί στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι.


ΔΑΚΕ καθηγητών
Νομού Φθιώτιδας


.............................................................................................................................

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ο σύλλογος σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας καταγγέλλει την αυτόφωρη σύλληψη και καταδίκη μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ και τριών συμμαθητών τους από άλλα σχολεία.

Οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που πλήττει αυτούς και τις οικογένειες τους, που στέλνει σε διαθεσιμότητα 2000 και πλέον εκπαιδευτικούς, καταργεί μια σειρά ειδικότητες και τομείς από τα ΕΠΑ.Λ - ΕΠΑ.Σ και στερεί το δικαίωμα τους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους.

Υπεύθυνοι του σχολείου και αστυνομία παρουσία εισαγγελέα προχώρησαν στην σύλληψη των μαθητών σαν κοινούς εγκληματίες και χωρίς να έχουν αναφερθεί ζημίες στο σχολείο εισέβαλαν και οδήγησαν 20 μαθητές στα κρατητήρια, 8 από τους οποίους δίκασαν χωρίς συνηγόρους.

Ο σύλλογός σπουδαστών καλεί όλους τους σπουδαστές και τους κατοίκους της Λαμίας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους μαθητές. Να καταδικάσουν την κυβέρνηση που προσπαθεί να τρομοκρατήσει νέους ανθρώπους, όποιον αγωνίζεται και εναντιώνεται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της, που θέλει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην αμάθεια και την υποταγή.

Όλοι στο συλλαλητήριο που καλούν οι μαθητές την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στην πλατεία πάρκου στις 11 το πρωί.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ, ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ

Την ώρα που τα εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της εφαρμογής των μνημονίων καθημερινά αποσιωπούνται, κάποιοι θεώρησαν σωστό να καταδικάσουν και να στιγματίσουν μικρά παιδιά δια ασήμαντου αφορμής.

Την ώρα που έχει χαθεί κάθε έννοια δικαίου στην αντιμετώπιση του πολίτη από το κράτος, η δικαιοσύνη επέλεξε να εξαντλήσει την αυστηρότητά της σε αθώες ψυχές γιατί διαμαρτυρήθηκαν.

Την ώρα που καταπατώνται θεμελιώδης διατάξεις του συντάγματος και δεν αντιδρά κανείς ούτε καν αυτεπαγγέλτως, τιμωρείται η διαμαρτυρία για το αβέβαιο μέλλον, ο παρορμητισμός, και η εξωτερίκευση συναισθημάτων που μένουν καταπιεσμένα στο σπίτι του κάθε νέου.

Ελπίζουμε με την ίδια ευαισθησία και την ίδια παρρησία να δράσουν, κάποτε, οι αρχές απέναντι και σε αυτούς που πράττουν τα διαρκή και κατ’ εξακουλούθησην εγκλήματα εις βάρος ενός ολόκληρου λαού.

Ελπίζουμε με τις ίδιες κλούβες να οδηγηθούν και οι υπαίτιοι τις δυστυχίας του ελληνικού λαού στην δικαιοσύνη. Και τέλος, ελπίζουμε η δικαιοσύνη να εξαντλήσει την αυστηρότητα της όπως εναντίον των αδυνάτων έτσι και εναντίον των «δυνατών»

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

..........................................................................................................................

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Καταγγέλλουμε την ωμή επέμβαση του κράτους με εισαγγελέα αστυνομία στους αγωνιζόμενους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας.

Καταδίκασαν νέους ανθρώπους με πρωτοφανή τρόπο.

Είναι πια καθαρό πως η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή. Η κυβέρνηση παίρνει σκληρά μέτρα και όπου συναντήσει αντίσταση δείχνει στο σκληρό πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος που διαχειρίζεται και πιστά υπηρετεί.

Πρέπει να βρει απέναντί της όλη την εργατική τάξη και τα παιδιά της. Καλούμε όλο τον εργαζόμενο λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Οργανωμένα μέσα από συλλόγους, σωματεία να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης κεφαλαίου μονοπωλίων.

Να οικοδομήσουμε ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση και φτώχια ειδικά στο χώρο της παιδείας που είναι το μέλλον του κόσμου.

Το ΔΣ του Σωματείου

.........................................................................................................

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας για τη σύλληψη και καταδίκη των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας καταδικάζει τη σύλληψη και – με συνοπτικές διαδικασίες - καταδίκη των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας.

Η κατάπτυστη μνημονιακή κυβέρνηση προσπαθεί για μια ακόμα φορά να τρομοκρατήσει όσους αντιστέκονται και διεκδικούν το αυτονόητο, στην προκειμένη περίπτωση όσους διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Αντιμετωπίζει με αδίστακτο αυταρχισμό τον αγώνα των μαθητών ενάντια στις εξοντωτικές διατάξεις του Νέου Λύκειου, τον αγώνα των μαθητών ενάντια στην διάλυση της δημόσιας παιδείας.

Έγινε σαφές πια που το πάει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο με το δήθεν αντιφασιστικό της προσωπείο. Με τις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ ο ακροδεξιός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «το άλλο άκρο» όσους αντιστέκονται στο μνημόνιο, στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ. Το κατάλαβαν οι μαθητές στη Λαμία, το κατάλαβαν και οι κάτοικοι στις Σκουριές Χαλκιδικής που χαρακτηρίζονται σαν τρομοκράτες.

Η εγκληματική επιβολή του Μνημονίου από τη δικομματική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με την ποινικοποίηση της κοινωνικής αντίστασης και τη καταστολή των ανθρώπινων, δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων εκείνων που αντιστέκονται, εκείνων που υψώνουν τη φωνή ενάντια στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και το άθλιο πολιτικό τους προσωπικό.

Η μόνη απάντηση των εργαζόμενων και του λαού είναι ο παλλαϊκός-πανεργατικός ξεσηκωμός με αγώνες διαρκείας για την ανατροπή της φιλο-φασιστικής κυβέρνησης, τη διαγραφή του τοκογλυφικού και παράνομου χρέους, τη ρήξη με την Ε.Ε. και το Ευρώ και την εθνικοποίηση – κρατικοποίηση των τραπεζών και όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό έλεγχο.

Στην τρομοκρατία του Σαμαρά και του Βενιζέλου να απαντήσουμε με αλληλεγγύη και συλλογική αντίσταση. Καλούμε τους μαθητές, τους γονείς, τους δάσκαλους, τους καθηγητές και όλους τους κάτοικους του τόπου να μην αφήσουν να περάσει η καταστολή των αγώνων των μαθητών, να μην περάσουν τα κατάπτυστα μαθητοδικεία και να καταδικάσουν την απόφαση για σύλληψη και καταδίκη παιδιών.

Με μαζικούς αγώνες, απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις να σταματήσουμε τη μνημονιακή λαίλαπα.

Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται - Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


..........................................................................................................

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλει το όργιο αυταρχισμού που εξαπέλυσαν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές της Λαμίας στο 1ο ΕΠΑΛ της πόλης με πρόσχημα την διατάραξη της κοινής ησυχίας.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις 20 προσαγωγές μαθητών, την αυτόφωρη διαδικασία και σύλληψη των 8 και την πρωτοφανή καταδίκη των 6 από είκοσι μέρες έως και 4 μήνες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι μαθητές δικάστηκαν χωρίς καν την παρουσία δικηγόρου.

Τούς κράτησαν πίσω από τα κάγκελα για μια μέρα, τούς δίκασαν και τούς έριξαν ποινές, γιατί πάλευαν για το αυτονόητο, για τα δικαιώματά τους στην μόρφωση και τη ζωή, για το δικαίωμά τους να μάθουν μια τέχνη. Τούς καταδίκασαν, γιατί πάλευαν για το δικαίωμά τους να μην κλείσει το σχολείο τους, καθώς μετά την απόφαση της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα 2000 εκπαιδευτικών καταργήθηκαν μια σειρά ειδικότητες.

Αυτό είναι το «αδίκημα» που διέπραξαν! Πάλευαν με τα οξυμένα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε καταδικάζοντάς τους στην αμορφωσιά και τη φτώχεια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η τρομοκράτηση των αγωνιστών μαθητών, των μαθητών που σηκώνουν κεφάλι ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια. Αυτή έχει την πρώτη ευθύνη. Στόχος τους να συνεχίζουν δια πυρός και σιδήρου την αντιλαϊκή τους πολιτική, να καταστείλουν τους αγώνες, να διαμορφώσουν κλίμα τρομοκρατίας για να σταματήσει κάθε αγωνιστική διάθεση στο μαθητικό κίνημα.

ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΙΧΟ! Να συναντήσουν απέναντί τους το μαζικό, οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα όλων των μαθητών των ΕΠΑΛ, των μαθητών των Ενιαίων Λυκείων, των γονιών, των εκπαιδευτικών, όλων των εργαζομένων.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό και τους νέους της Λαμίας να καταδικάσουν με κάθε τρόπο τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης, να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των μαθητών.

Καλούμε όλες και όλους στο συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη 11:00πμ στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία.

Τ.Ο. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τ.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

...................................................................................


Βγάλτε τις ταξικές παρωπίδες

Χθες βράδυ και σήμερα το μεσημέρι η δικαιοσύνη και η αστυνομία του αστικού κράτους έκαμαν πάλι αυτό για το οποίο τις προορίζει η αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της. Υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα. Δηλαδή, το δικαίωμα του κεφαλαίου να ισοπεδώνει τη ζωή των παιδιών και ολόκληρης της εργατικής λαϊκής οικογένειας για να διασφαλίζει την κερδοφορία και την εξουσία του στην κοινωνία. «Είναι υγειές να αγωνίζεται η νεολαία, αλλά πρέπει να τηρείται και ο νόμος» υποστήριξε ο πρόεδρος.

Χτες ώρα 23.00, συνέλαβαν 20 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας για την κατάληψη του σχολείου τους. 8 από αυτούς(ενήλικες) τούς κράτησαν στο κρατητήριο και τους υπόλοιπους(ανήλικους) κάλεσαν του γονείς τους να τους παραλάβουν από το αστυνομικό μέγαρο. Σήμερα το μεσημέρι, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την παρουσία δικηγόρου, έγινε το αυτόφωρο. Τρεις μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ καταδικάστηκαν σε 20ήμερη φυλάκιση με εξαγορά και τρεις εξωσχολικοί(μαθητές άλλων σχολείων που συμπαραστέκονταν) σε 4μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο Λύκειο απολύθηκαν καθηγητές, καταργήθηκαν ειδικότητες και έμειναν οι μαθητές κυριολεκτικά «στον αέρα».

Το αμάρτημά τους; Θέλουν να μην πεταχτούν έξω από την εκπαίδευση. Θέλουν να μάθουν, έστω και στο εσπερινό. Να πάρουν τη γνώση που θα τούς χρειαστεί στη ζωή τους. Να φοιτήσουν σε σύγχρονα σχολεία με βιβλία, με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, με εκπαιδευτικούς. Να βρουν δουλειά, όταν αποφοιτήσουν.

Και το δικαιούνται όλοι! Ενήλικες και ανήλικοι μαθητές δικαιούνται δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν τεχνική εκπαίδευση. Οι γονείς τους και οι ίδιοι ως εργαζόμενοι πλήρωσαν και πληρώνουν με το παραπάνω γι αυτό.

Επίσης όλοι έχουν δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Δικαίωμα στη ζωή.

Μόνο που η υποταγή της εκπ/σης στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου –τώρα η κρίση- προσαρμόζει ανάλογα την παρεχόμενη γνώση για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Τη μετατρέπει σε δεξιότητες και κατάρτιση, επειδή τέτοιους εργαζόμενους –αμόρφωτους, φτηνούς και μιας χρήσης- έχουν πλέον ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές.

Η εκπαίδευση θα απελευθερωθεί από τα δεσμά τους και θα υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες, όταν αλλάξει το κοινωνικοπολιτικό σύστημα, ο τρόπος παραγωγής. Τότε που την εξουσία θα την έχουν οι παραγωγοί του πλούτου. Θα κάνουν οι ίδιοι κουμάντο στην κοινωνία και θα φτιάξουν τη Λαϊκή Παιδεία.

Ως τότε οι νέοι, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον, δικαίωμα, αλλά και καθήκον, να παλέψουν για ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Για να φέρουν τα πάνω κάτω. Ν’ αντικαταστήσουν το δίκιο των ολίγων με το δίκιο και τη εξουσία των πολλών. Σ’ αυτή την πορεία καλεί το ΠΑΜΕ. Να συστρατευτούν μαζί του για την παρεμπόδιση και την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου. Να συνεχίσουν μαζί την πάλη μέχρι να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία.

Ακόμα, το ΠΑΜΕ Εκπ/κών Φθιώτιδας καλεί τους δικαστικούς, τους ένστολους πολίτες των σωμάτων ασφαλείας, τους δ/ντές των σχολείων που βάζουν εμπόδια στη μαζική δράση μαθητών, να βγάλουν τις ταξικές παρωπίδες που τούς έχει φορέσει το σύστημα. Να πάψουν να είναι και θύτες και θύματα. Να συνειδητοποιήσουν ότι υπηρετούν τη νομιμότητα του άδικου, τη νομιμότητα της ταξικής εκμετάλλευσης και να πορευθούν με το δίκιο των πολλών.

ΠΑΜΕ Εκπ/κών Φθιώτιδας
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

......................................................................................

Διαβάστε επίσης:


Λαμία: Σοκ στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα από την καταδίκη μαθητών για την κατάληψη στο 1ο ΕΠΑΛ (ΒΙΝΤΕΟ)



Συλλαλητήριο σήμερα το πρωί για την καταδίκη των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ - Τι λένε Δάσκαλοι και καθηγητές (ΒΙΝΤΕΟ)




Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB