Οργισμένη αντίδραση από Ισραήλ και Χαμάς για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024 20:04 Οργισμένη αντίδραση από Ισραήλ και Χαμάς για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο του Ισραήλ όσο και της Χαμάς, μετά την ανακοίνωση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που ζητά εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου.

Συγκεκριμένα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα κατά πολέμου και κατά της ανθρωπότητας κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, του επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουράρ και άλλων δυο κορυφαίων ηγετών της οργάνωσης, τον Ισμαήλ Χανίγια και τον εΑλ Κάσεμ Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι.

Το Ισραήλ κάνει λόγο για σκάνδαλο και όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς η πρόταση αυτή ισοδυναμεί με επίθεση στα θύματα της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, όταν και επιτέθηκε στη χώρα.

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως κανείς δεν πρόκειται να εμποδίσει το Ισραήλ από το να απελευθερώσει όλους τους ομήρους από τη Γάζα.

Ο υπουργός Μπένι Γκαντς κάνει λόγο για «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων» και τονίζει πως «ο να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθή τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία».

Ο ΥΠΟΙΚ του Ισραήλ έκανε λόγο για «επίδειξη υποκρισίας και μίσους κατά των Εβραίων και τόνισε πως «τα εντάλματα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας».

Στην αντεπίθεση και η Χαμάς

Στο ίδιο μοτίβο και η Χαμάς που δηλώνει πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο  «εξισώνει το θύμα με τον θύτη» και ζητά να ακυρωθί το αίτημα του εισαγγελέα για εντάλματα σύλληψης για την οργάνωση.

Αντίθετα αναφορικά με το Ισραήλ είπε πως το αίτημα για εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας ήρθε με «επτά μήνες καθυστέρηση».

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) κάνει λόγο για «σύγχυση μεταξύ του θύματος και του θύτη» και πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καλείται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν γενοκτονία στη Γάζα.

Πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση