«Mια φορά δάσος, πάντα δάσος» (του Στέφανου Σταμέλλου)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 09:08 «Mια φορά δάσος, πάντα δάσος» (του Στέφανου Σταμέλλου)

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για το νομοσχέδιο για τους Δασικούς Χάρτες, δείτε συνημμένα αποσπάσματα των προσωρινών περιαστικών Δασικών Χαρτών της δυτικής και βόρειας Λαμίας. Τους ΔΧ είχε συντάξει η Διεύθυνση Δασών Φθιώτιδας τη δεκαετία του '90 με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945, τους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και «τα κτηματικά και λοιπά στοιχεία που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν 248/76», όπως αναφέρει η Διεύθυνση Δασών. Το κόκκινο χρώμα είναι οι εκτάσεις εκείνες που στις αεροφωτογραφίες εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις, ενώ σήμερα έχουν «άλλη μορφή»…

Οι γνωστές καθυστερήσεις στο Δασικό και στο Εθνικό Κτηματολόγιο έχουν τις «αιτίες» τους στα πολλαπλά συμφέροντα και στις «έξυπνες» συμπεριφορές, τις καταπατήσεις, τις εκχερσώσεις και την οικοπεδοποίηση σε βάρος κυρίως του περιαστικού δάσους των πόλεων. Κι αυτό γιατί εκεί έχει ιδιαίτερη αξία η γη, γιατί η επέκταση των πόλεων έγινε και γίνεται σε βάρος των δημόσιων δασικών εκτάσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι ολοφάνερη η ευθύνη της πολιτείας και των κυβερνήσεων τόσα χρόνια, καθώς και ότι ποτέ δεν αποδόθηκε η νομιμότητα και η δικαιοσύνη.

Η αναγνώριση και η νομιμοποίηση των αυθαίρετων καταλήψεων και των οικοπεδοποιήσεων είναι ένα καταστροφικό προηγούμενο για τα οικοσυστήματα και μια τουλάχιστον άδικη αντίληψη για όσους δεν παρανομούν και για όσους στερούνται τις ευεργεσίες του δημόσιου αγαθού.

Το οικολογικό κίνημα από τα πρώτα βήματά του είχε εναντιωθεί στο σύστημα αυτό και υιοθέτησε, μαζί με το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, την αρχή «μια φορά δάσος, πάντα δάσος», υπερασπίζοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη νομοθεσία.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα κι αυτή τη φορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Δασικούς Χάρτες και ελπίζουμε να μην αποτελέσει μια ακόμα ήττα του οικολογικού κινήματος στο όνομα της κρίσης και των μνημονίων. Γιατί και ο κατήφορος πρέπει να έχει ένα τέλος ...

Στέφανος Σταμέλλος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση