Πρώτοι οι Έλληνες αστυνομικοί σε επίπεδο εκπαίδευσης στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 16:03 Πρώτοι οι Έλληνες αστυνομικοί σε επίπεδο εκπαίδευσης στην Ευρώπη

Σε αυτή την κατάκτηση έχει συντελέσει η CEPOL (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία) που ιδρύθηκε από την ΕΕ το 2006 ως ευρωπαϊκή Υπηρεσία, εδρεύει στη Βουδαπέστη και σε αυτή εκπαιδεύονται και επιμορφώνονται χιλιάδες αστυνομικοί από όλες της χώρες της ΕΕ κάθε χρόνο, με μεγαλύτερη συμμετοχή αυτή των Ελλήνων

Όλο και πιο συχνά θίγεται το ζήτημα της εκπαίδευσης στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας και κυρίως από τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες που προΐστανται της ΕΛ.ΑΣ.

Στη χώρα μας είναι παντελώς άγνωστο ενίοτε και από τους ίδιους του πολιτικούς προϊστάμενους του Σώματος αλλά και από την κοινωνία, ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα αυτά της οικονομικής κρίσης, το επίπεδο των Ελλήνων αξιωματικών σε πτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και σεμινάρια πανευρωπαϊκού επιπέδου είναι κορυφαίο και μοναδικό ίσως σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη και με διαδοχικές πρωτιές! Οι νέοι Έλληνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πλέον κατατάσσονται πρώτοι σε επίπεδο γνώσεων και εκπαίδευσης απέναντι σε συναδέλφους τους που προέρχονται από χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο που λογικά θα περίμενε κανείς να υπερέχουν. Και όμως, υπερέχουν οι Έλληνες, οι Ρουμάνοι, οι Κύπριοι, οι Πορτογάλοι και όχι αυτοί που θα περίμενε κανείς, καταρρίπτοντας άλλον έναν μύθο.

Η νέα γενιά διψάει για γνώση, εξειδίκευση και απόδοση και πως να μην είναι έτσι, όταν στην πλειονότητά τους οι νέοι Έλληνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εισέρχονται μέσω Πανελληνίων στις σχολές τους με βαθμολογίες επιπέδου Νομικής ή Ιατρικής... Σε όλη αυτή την κατάκτηση έχει συντελέσει η CEPOL (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία) που ιδρύθηκε από την ΕΕ το 2006 ως ευρωπαϊκή Υπηρεσία, εδρεύει στη Βουδαπέστη και σε αυτή εκπαιδεύονται και επιμορφώνονται χιλιάδες αστυνομικοί από όλες της χώρες της ΕΕ κάθε χρόνο με μεγαλύτερη συμμετοχή αυτή των Ελλήνων. Κάθε χώρα έχει εθνικό τμήμα της CEPOL στις Αστυνομικές Ακαδημίες της, όπως για παράδειγμα εδώ στην Αμυγδαλέζα.

 

 

Η διαφορά των Ελλήνων που τους καθιστά πρώτους των πρώτων είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν, με αποτέλεσμα εγκαίρως να καταρτίζεται από το προηγούμενο χρόνο λίστα με τις συμμετοχές στα σεμινάρια που θα «τρέξουν» τον επόμενο και εγκαίρως να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ενδιαφέρον για συμμετοχή, άρα και απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, να επιλεγούν τα κατάλληλα άτομα, ενώ η χώρα μας είναι πρώτη και σε συμμετοχή σε διαδικτυακά σεμινάρια, μέσω μίας ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας με τους πιο πολλούς ενεργούς χρήστες του προγράμματος πανευρωπαϊκά. Πλήθος από αυτά διεξάγεται στη χώρα μας ειδικά από το 2011 μέχρι σήμερα, καθώς οι μαθητές έγιναν δάσκαλοι, έφτιαξαν τις δικές τους προτάσεις για εκπαίδευση και προκάλεσαν πολλές αλλαγές στο καταστατικό.

Εκεί που οι γνώσεις των Ελλήνων αξιωματικών θεωρούνται κορυφαίες πανευρωπαϊκά, είναι στους κλάδους της καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, του trafficking, των οικονομικών εγκλημάτων και του ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος», στον τομέα των εγκληματολογικών εργαστηρίων και μοιραία στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όπως μας ενημερώνει ο Τμηματάρχης του Εθνικού Τμήματος της CEPOL, Υπαστυνόμος Α΄ Γιώργος Χασάπης. Μάλιστα, ο κ. Χασάπης επισημαίνει ότι στα σεμινάρια που διοργανώθηκαν από τη χώρα μας η ικανοποίηση των συμμετεχόντων έφτασε το 100%, όταν ο μέσος όρος στη CEPOL  είναι στο 91%, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ότι απαντάμε στην κρίση με ποιότητα».

"Πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ."

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνόμος Β΄ Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος είναι ένας από τους ανθρώπους που «ανέστησαν» τις δυνατότητες της CEPOL για τη χώρα μας και έφτασε στο σημείο από διδασκόμενος να γίνει εκείνος ο καθηγητής. Αναφέρει λοιπόν για την εμπειρία του: 

«Η CEPOL αποτελεί ουσιαστικά τον θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Εκπαίδευσης και της ανάπτυξης συνεργασιών μέσω της μάθησης. Προσφέρει μία σειρά εκπαιδευτικών ευκαιριών σε όλους τους Αστυνομικούς των Κρατών – Μελών αλλά και τα μέλη των υπόλοιπων Υπηρεσιών Εφαρμογής του Νόμου, όπως το Λιμενικό. Τα προγράμματά της περιλαμβάνουν Σεμινάρια, Διαδικτυακά Σεμινάρια, ένα Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μάθησης, Προγράμματα Ανταλλαγής, ανάπτυξη της Έρευνας και της Επιστήμης. Εκπαιδευτικό αντικείμενο αυτών είναι το σύνολο του εύρους του Αστυνομικού αντικειμένου και έργου από την Κοινοτική Αστυνόμευση ως την Τρομοκρατία, μέσα από διαδραστικές και πολυεπίπεδες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Το όφελος από τη συμμετοχή στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας στις δράσεις της CEPOL είναι πολύπλευρο, γιατί αυτές παρέχουν γνώσεις, διαμορφώνουν συνειδήσεις, προβάλλουν πανευρωπαϊκές αξίες, εγκαθιδρύουν αποδεκτούς κώδικες επικοινωνίας, απελευθερώνουν από στερεότυπα και προκαταλήψεις, δημιουργούν ένα κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο γνώσης, βελτιώνοντάς τους έτσι στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και αναπτύσσοντας ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργατών».

Για το ίδιο θέμα, η Διευθύντρια της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Σταματίνα Μίζη αναφέρει: «Η δουλειά που επιτελείται από το Εθνικό Τμήμα CEPOL του Επιτελείου της Αστυνομικής Ακαδημίας είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Αρκεί μόνο να αναφέρει κανείς ότι τα Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας καταλαμβάνουν κάθε χρόνο τις περισσότερες διαθέσιμες για εκπαίδευση θέσεις, στα σεμινάρια της CEPOL, ότι πρωταγωνιστούν στις διαδικτυακές εκπαιδεύσεις αυτής και ότι από τη φετινή χρονιά δηλώνουν δυναμική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής.

 

 Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Γραμματεία της CEPOL έχει δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες χρήστες του Ηλεκτρονικού Δικτύου της CEPOL να διαθέτουν τη δική τους πλατφόρμα, όπως τη δική τους πλατφόρμα διαθέτουν και οι εκπαιδευόμενοι στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, γνωρίζοντας ήδη το έργο που παράγει το Εθνικό Τμήμα CEPOL, στην εκπαίδευση των στελεχών που εργάζονται σε καίρια πόστα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού διεθνικά οργανωμένου εγκλήματος, όπως για παράδειγμα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Εγκληματολογικών Ερευνών και με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για τη δυνατότητα εκπαίδευσης του μέσω της CEPOL, ανέλαβα πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση ημερίδων με θέμα: « Η Συμβολή της CEPOL  στην εκπαίδευση των Ελλήνων Αστυνομικών», ενώ παράλληλα εξετάζω περαιτέρω πρωτοβουλίες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της αποκτηθείσας  από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας γνώσης, εμπειρίας και τεχνογνωσίας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση