Αιφνίδια παρέμβαση ΔΝΤ: Συντομεύετε και επικεντρωθείτε στο χρέος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 14:46 Αιφνίδια παρέμβαση ΔΝΤ: Συντομεύετε και επικεντρωθείτε στο χρέος

Το ΔΝΤ καλεί την ΕΕ να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και να επικεντρωθεί στο θέμα του χρέους. Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκάσπαρ δήλωσε ότι οι κανόνες της ΕΕ αλληλοκαλύπτονται, είναι δύσκολο να ερμηνευθούν και εκτρέπουν την προσοχή από το χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες προκειμένου να περιορίσει την δυνατότητα προαίρεσης στην εφαρμογή τους και να επικεντρωθεί στη μείωση του δημοσίου χρέους.

ADVERTISEMENT
 

Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκάσπαρ δήλωσε σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Στρατηγικής ότι οι κανόνες της ΕΕ αλληλοκαλύπτονται, είναι δύσκολο να ερμηνευθούν και εκτρέπουν την προσοχή από το χρέος.

«Η πολυπλοκότητα επιτρέπει σε σημαντικό βαθμό την προαίρεση στην εφαρμογή των κανόνων. Το ιστορικό συμμόρφωσης είναι πολύ αδύναμο» είπε ο Γκάσπαρ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλαίσιο διακυβέρνησης που να σταθεροποιεί το δημόσιο χρέος, να είναι λιγότερο πολύπλοκο και ευκολότερο να το επικοινωνήσει κανείς» δήλωσε.

Ο Γκάσπαρ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε έναν στόχο – τη μείωση του δημοσίου χρέους και να στοχεύσει σε έναν τρόπο για να επιτευχθεί αυτό – ένα πλαίσιο κανόνων για τις δαπάνες. Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο αυτό θα μετρίαζε τις πιέσεις για δαπάνες, θα ήταν φιλικό προς την ανάπτυξη και θα βοηθούσε να εφαρμοστεί ο στόχος της μείωσης χρέους.

Την ενίσχυση της ευρωζώνης ζητούν ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Γκάμπριελ και ο Γάλλος ομόλογός του Μακρόν σε κοινό τους άρθρο

Η Ελλάδα απειλείται από χρεοκοπία. Οι Βρετανοί ζητούν μια μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό τον λόγο ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν ζητούν να ενισχυθεί η ευρωζώνη σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ αυτών η Die Welt και η Le Figaro.

«Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε εκ νέου την οικονομική και πολιτική συζήτηση και να επαναφέρουμε στην τάξη την ευρωζώνη», επισημαίνουν οι δύο πολιτικοί.

«Και μάλιστα ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για μια Ένωση, στην οποία όλα τα κράτη θα βρουν τη θέση τους», προσθέτουν.

Η νομισματική ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει μερικές προκλήσεις «ώστε το ευρώ να μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για οικονομική ευημερία», εκτιμούν ο Γκάμπριελ και ο Μακρόν.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών είναι σημαντική «ώστε να αποφευχθεί η Ευρώπη να βυθιστεί περαιτέρω στον διχασμό και την δυσαρέσκεια», υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί, αναφερόμενοι στα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται σε κάποιες χώρες της ΕΕ και στα αντιευρωπαϊκά κινήματα που κερδίζουν σε δημοτικότητα.

Τα εθνικά συμφέροντα και τα κοινά, ευρωπαϊκά συμφέροντα θα πρέπει να εναρμονιστούν, σημειώνουν ο Γκάμπριελ και ο Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η διατήρηση της ενότητας των χωρών μελών της ευρωζώνης πρέπει να στηριχθεί σε δύο πυλώνες: «Μια κοινή οικονομική αρχή και μηχανισμούς αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση κρίσεων με τα απαραίτητα μέσα για να λαμβάνουν γρήγορα βοήθεια οι χώρες που βρίσκονται σε δυσκολία».

Οι δύο υπουργοί ζητούν επίσης να μεταφερθούν στην ευρωζώνη δημοσιονομικές εξουσίες ώστε να μπορεί να βελτιωθεί η ικανότητά της να συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα.

Επίσης κάνουν λόγο για ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια.

«Η δημιουργία αυτής της νέας δομής είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων προκλήσεων, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας του ευρώ και της Ένωσης», υπογραμμίζουν.

Οι Μακρόν και Γκάμπριελ επισημαίνουν ότι πρέπει να φροντίσουμε ώστε να εξαλειφθεί η εντύπωση «ότι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν συνάδουν με τα εθνικά».

Καταλήγουν λέγοντας ότι οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με τη δημιουργία «μιας Ένωσης αλληλεγγύης και, όπου είναι απαραίτητο, με τη διαφοροποίηση του επιπέδου ενσωμάτωσης. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ευθύνη να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει», καταλήγουν.

Φωτογραφία: sooc.gr

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ), news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση