Νέα κυβέρνηση: Η ακτινογραφία του υπουργικού συμβουλίου – Η ισχυρή παρουσία των γυναικών, οι εξωκοινοβουλευτικοί και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 23:27 Νέα κυβέρνηση: Η ακτινογραφία του υπουργικού συμβουλίου – Η ισχυρή παρουσία των γυναικών, οι εξωκοινοβουλευτικοί και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ

Γεγονός είναι η νέα κυβέρνηση του επανεκλεγέντα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου που θα ορκιστεί την Τρίτη, 27 Ιουνίου στη 1 το μεσημέρι, καταδεικνύει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τη βούληση Μητσοτάκη να σταλεί το μήνυμα της σκληρής δουλειάς, ανεξάρτητα από τις όποιες εσωτερικές ισορροπίες.

Οι εκλεκτοί του Κυριάκου Μητσοτάκη στη στελέχωση της νέας κυβέρνησης που ορκίζεται στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης (27.06.2023), καλούνται να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Να υλοποιήσουν τους μεγάλους μεταρρυθμιστικούς στόχους, χωρίς να διστάσουν να συγκρουστούν, εφόσον χρειαστεί, με παθογένειες, προκειμένου να προωθηθούν αλλαγές σε κρίσιμους τομείς.

Το προφίλ του υπουργικού συμβουλίου που αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει την προγραμματική ατζέντα Μητσοτάκη σκιαγραφούν:

Πολύ περισσότερες γυναίκες, πρόσωπα με κυβερνητική εμπειρία σε νέους σημαντικούς ρόλους, στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, δυναμικό από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο – ανάμεσά τους επιπλέον «πασοκογενείς» – την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται και αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση.

Νέα κυβέρνηση: Σύνθεση «μάχης» 

Ο λόγος που οι υπουργοί είναι περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι έτσι όπως εξελίσσονται οι ανάγκες μίας σύγχρονης διακυβέρνησης, απαιτούνται υπουργεία με συγκεκριμένη δομή.

Πέρα από τους παλιούς γνώριμους, είναι και νέα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, από τους 64 που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, οι 23 αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ως υφυπουργοί ή υπουργοί, με την προσδοκία να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Νέα κυβέρνηση: Ο Γιώργος Φλωρίδης, οι άλλοι «πασοκογενείς», ο αυτοδιοικητικός

Με αιχμή τον εξωκοινοβουλευτικό, Γιώργο Φλωρίδη, η Νέα Δημοκρατία «κεντράρει» σε «πασοκογενείς», με τον πρώην υπουργό του Κώστα Σημίτη να αναλαμβάνει πλέον υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην κατηγορία των πάλαι ποτέ «πασοκογενών» στελεχών που παίρνουν εκ νέου χαρτοφυλάκιο, είτε σε διαφορετικό είτε στο ίδιο υπουργικό πόστο στην κυβέρνηση η οποία σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ανήκουν:

O Γιώργος Γεραπετρίτης που μέχρι τώρα ήταν υπουργός Επικρατείας (και είχε για λίγο αναλάβει καθήκοντα υπουργού Μεταφορών) αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

O Κυριάκος Πιερρακάκης από υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας.

H Λίνα Μενδώνη παραμένει υπουργός Πολιτισμού.

O Θοδωρής Λιβάνιος που στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε διατελέσει υπουργός Επικρατείας, αναλαμβάνει τώρα υφυπουργός Εσωτερικών (θα έχει κεντρικό ρόλο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023) και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (που έχει διατελέσει επί ΝΔ υπουργός Προστασίας του Πολίτη) αναλαμβάνει υπουργός Υγείας.

Εξωκοινοβουλευτικός, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, είναι και ο αυτοδιοικητικός Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος, μετά την πετυχημένη διαδρομή του ως δήμαρχος Τρικκαίων, αναλαμβάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Νέα κυβέρνηση: Οι 18 εξωκοινοβουλευτικοί

Εκτός των κ.κ. Φλωρίδη και Παπαστεργίου, στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης θα πάρουν θέση, ανάμεσα στους 65 και 18 πρόσωπα που αναλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο υπουργείων.

Αναλυτικά οι εξωκοινοβουλευτικοί είναι:

Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Χαρδαλιάς

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Θοδωρής Λιβάνιος

Υφυπουργός Εσωτερικών: Βιβή Χαλαραμπογιάννη

Υφυπουργός Υπουργείου Υγείας: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Νίκος Ταχιάος

Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιώργος Φλωρίδης

Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Παπαστεργίου

Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Νέα κυβέρνηση: Το 25% είναι γυναίκες 

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (26.06.2023) ο νέος εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, το 25% είναι γυναίκες. Από τις συνολικά 15 που μετέχουν, οι τέσσερις είναι υπουργοί, 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. 

Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υπουργός Εσωτερικών: Νίκη Κεραμέως

Υφυπουργός Εσωτερικών: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υφυπουργός Παιδείας: Ζέττα Μακρή

Υφυπουργός Παιδείας: Δόμνα Μιχαηλίδου

Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας: Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Χριστίνα Αλεξοπούλου

Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υφυπουργός Ανάπτυξης: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Μαρία Κεφάλα

Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Επίσης, ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Τα αντίστοιχα νούμερα στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί).

Νέα κυβέρνηση: Και οι 7 που έμειναν στον «πάγκο»

Επτά υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είναι στο νέο σχήμα: Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος (ήταν υπουργός Άμυνας), ο Θάνος Πλεύρης (ήταν υπουργός Υγείας), ο Κώστας Τσιάρας (είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης), ο Χρήστος Στυλιανίδης (ήταν υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης), ο Γιώργος Γεωργαντάς (διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη) και ο Γιάννης Πλακιωτάκης (ήταν υπουργός Ναυτιλίας).

Επίσης από την νέα κυβέρνηση απουσιάζουν δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί: Η Μίνα Γκάγκα (ήταν στο Υγείας) και ο Στέλιος Πέτσας (ήταν στο Εσωτερικών). 

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA:

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η επίσημη «πρώτη» του νέου υπουργικού συμβουλίου έχει οριστεί για την Τετάρτη, 28 Ιουνίου.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση