Το Υπουργείο Εργασίας έστησε «παγίδα» με εντολή Άδωνι σε εταιρείες διανομής και τώρα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 14:42 Το Υπουργείο Εργασίας έστησε «παγίδα» με εντολή Άδωνι σε εταιρείες διανομής και τώρα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα

Οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης

Το υπουργείο Εργασίας προέβη σε δράση για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων του ωραρίου εργασίας κατά τις περιόδους καύσωνα. Παραγγελίες για διανομή φαγητού τις ώρες που απαγορευόταν και σε περιοχές που ο καύσωνας ήταν εξαιρετικά έντονος πραγματοποιήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, υπό την εποπτεία του υπουργείου.

Ο σκοπός ήταν να εντοπιστούν εταιρείες τροφοδιανομής που αγνοούσαν τους νόμους περί ωραρίου, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης έδειξαν πως οι εταιρείες efood και Wolt συνέχιζαν να παραδίδουν φαγητό παρά την απαγόρευση και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ως αποτέλεσμα, επιβλήθηκαν πρόστιμα στις δύο αυτές εταιρείες. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι αποφάσεις για την επιβολή προστίμων λαμβάνονται με σκοπό να τηρούνται οι νόμοι, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και, αν χρειαστεί, θα επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρά πρόστιμα. Επιπλέον, επεσήμανε πως δεν υπάρχει περιθώριο για παράβλεψη της ασφάλειας των εργαζομένων, ανεξαρτήτως του μεγέθους των εταιρειών.

Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Εργασίας αποσκοπεί στη διασφάλιση της τήρησης των νόμων και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Είναι ένα μήνυμα προς όλες τις εταιρείες πως η συμμόρφωση με τους κανονισμούς είναι υποχρέωση και προτεραιότητα και πως η καλή τους συμπεριφορά θα επιβραβεύεται, ενώ οι παραβάσεις θα έχουν συνέπειες. Μέσω των ελέγχων αυτών, η επιθεώρηση εργασίας εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων για την προστασία των εργαζομένων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εχθές, ημέρα του ακραίου καύσωνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας – κατόπιν δικής μου σκέψης-, προέβη στην εξής ενέργεια: έκανε παραγγελίες για διανομή φαγητού τις ώρες που απαγορευόταν και σε περιοχές που ο καύσωνας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένος στις δύο μεγάλες πλατφόρμες που κυρίως όλοι χρησιμοποιούμε για την παραγγελία των φαγητών μας, στην efood και στη Wolt.

Δυστυχώς, και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Οι έλεγχοι είναι και θα είναι ασταμάτητοι και εάν χρειαστεί να βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα θα βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουνε, όσο μεγάλες εταιρείες και να είναι, ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλόπιστα και πολιτισμένα προτιμούμε να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα, αλλά είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τη νομοθεσία για όποιον την παραβιάζει».

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση