Μητσοτάκης: Ουδέποτε ο Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας -Αν το έκανε, θα έπαιρνε τη γνωστή απάντηση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 17:41 Μητσοτάκης: Ουδέποτε ο Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας -Αν το έκανε, θα έπαιρνε τη γνωστή απάντηση

«Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση προ ημερησίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», είπε ο πρωθυπουργός

Στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο απαντώντας στην ουσία στις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άκουσα κάποιες αναφορές για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από τον κ. Ανδρουλάκη», είπε και συνέχισε λέγοντας «είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση προ ημερησίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως είμαι ανά πάσα στιγμή για κατ ιδίαν ενημέρωση. Ελάτε επιτέλους για να κάνουμε και την συνάντηση που τόσο έχει συζητηθεί. Όμως να πω κάτι που έτυχε παρερμηνείας. Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου τα έθετε η απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν η γνωστή».

Στη συνέχεια απάντησε και στην αναφορά της κυρίας Κωνσταντοπούλου  για την Κύπρο, λέγοντας: «θα βρεθώ στην Κύπρο την Τετάρτη στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ότι η χώρα μας παραμένει αταλάντευτη στην αναζήτηση δικαίωσης που θα τερματίζει εισβολή και κατοχή της Κύπρου στην βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Λύση 2 κρατών απορρίπτεται όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από  όλο τον κυπριακό ελληνισμό. Η δική μας κυβέρνηση εξασφάλισε αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου που συνδέουν την πρόοδο ευρωτουρκικών σχέσεων με την διασφάλιση της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας». 

Τι ανέφερε για τις δασικές πυρκαγιές

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία αναφερόμενος στις δασικές πυρκαγιές, είπε:

«Διέκρινα παρά τις επιμέρους διαφωνίες μια διάθεση εξεύρεσης κοινού τόπο για το πως θα βαδίσουμε στο μέλλον.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου χρησιμοποιήσατε ένα σωστό επιχείρημα για το πως το κράτος μαθαίνει από τραγωδίες που μας πονάνε όλους και δύσκολα μπορούμε να ξεχάσουμε. Κάνατε αναφορά στο Μάτι. Μια συλλογική τραγωδία που μας στοιχειώνει όλους και μας οδήγησε σε μια πρώτη προσπάθεια να δούμε τα αίτια πυρκαγιών και τι μπορούμε να κάνουμε για την πιο αποτελεσματική την προσπάθειά μας. Να είμαστε σίγουροι για το τι έχουμε κάνει αναλαμβάνοντας την δέσμευση να θέσουμε τα ζητήματα πολιτικής προστασίας σε πρώτη προτεραιότητα.

Να απαντήσω και σε ορισμένους μύθους που μεταδίδονται με ευκολία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης με ξεχωριστό προϋπολογισμό αναβαθμίζοντας αυτό που παλιά ήταν μια γενική γραμματεία που στεγαζόταν σε ετοιμόρροπο κτίριο. Αν είχαμε σεισμό το πρώτο κτίριο που θα έπεφτε θα ήταν αυτό της πολιτικής προστασίας

Μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε καλύτερο συντονισμό και καλύτερη εικόνα για το πεδίο όχι αυτή που θα θέλαμε.

Όποιος πολιτικός θέλει να δει την δουλειά και τις προκλήσεις της στιγμής στο συντονιστικό κέντρο είναι ευπρόσδεκτος. Θα δείτε την δυσκολία διαχείρισης.

Γνωρίζω καλύτερα την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν όσοι βρίσκονται εκεί και γνωρίζω τις δυσκολίες του συντονισμού του ΠΣ της αστυνομίας και του Λιμενικού και της αυτοδιοίκησης για να απεγκλωβιστούν χωρίς κίνδυνο χιλιάδες άνθρωποι.

Επί δική μας κυβέρνησης φέραμε τους δασικούς υπαλλήλους σε αυτό το υπουργείο για να έχουμε συνολική αντιμετώπιση

Οι Βρετανοί που βρέθηκαν στην Ροδο αιφνιδιάστηκαν από το 112 γιατί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει. Τώρα πειραματίζονται. Δεν έχουν πυρκαγιές αλλά έχουν άλλες ανάγκες. Έχουν πλημμύρες

Αυτό είναι κεκτημένο μας. Και το κεκτημένο μας είναι το πως κάνουμε εκκενώσεις. Αυτό δεν είναι απλή υπόθεση. Και όταν ασκείται κριτική ελάτε να δείτε πρώτα τι ακριβώς συμβαίνει στο συντονιστικό κέντρο και πόσα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά».

Αυξήσαμε τον αριθμό εναέριων μέσων

«Tα Erickson ίσως το πιο αποτελεσματικό ελικόπτερο καταφέραμε να νοικιάσουμε 10. Ξέρετε πόσα υπάρχουν συνολικά στον κόσμο; 35. Η Ελλάδα έχει τα 10 από τα συνολικά 35. Το ίδιο ισχύει και για τους τράκτορες.

Στους πόρους για το τι πρέπει να επενδύσουμε προφανώς θα μπουν και τα νέα αεροσκάφη. Ακούμε για τα νέα καναντέρ αλλά σήμερα δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής. Οι πρώτοι που θα παραλάβουμε εκτιμώ το 2026 με πόρους από την ΕΕ και από εμάς. 2 από την ΕΕ και 5 από εμάς.

Και μέσα από το νέο πρόγραμμα να αγοράσουμε 10 νέα Ερικσον. Και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε συμφωνία με άλλες χώρες που όταν εμείς έχουμε χειμώνα αυτοί έχουν καλοκαίρι να δούμε πως μπορούμε να επιμερίσουμε το κόστος.

Για τα ζητήματα καθαρισμών γίνεται σωστή συζήτηση.

Η δασοκάλυψη σήμερα στην χώρα είναι μεγαλύτερη από την δεκαετία του 60 γιατί αναδασώθηκαν οι εγκαταλειμμένοι αγροί. Όσο τα δάση εγκαταλείπονται και δεν είναι παραγωγικά τόσο μεγαλύτερη δυσκολία θα έχουμε στην διαχείρισή τους. Πρέπει να κάνουμε τα δάση πιο παραγωγικά ώστε ο καθαρισμός τους να γίνει βιώσιμος μέσα από αυτές τις δραστηριότητες.

Για πρώτη φορά τρέξαμε προγράμματα 150 εκατ ευρώ για καθαρισμούς δασών. Τα περίφημα αντινέρο που χρηματοδοτήθηκαν και από το ταμείο ανάπτυξης.

Δημιουργήσαμε σύγχρονο μηχανισμό αρωγής. Το κράτος είναι εδώ πάντα να στηρίζει τους πολίτες και την περιουσία τους. Είναι πολύ τραυματικό να χάνει κάποιος το σπίτι του. Δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος είναι και η ψυχική κατάρρευση αλλά η ιεραρχία είναι η ζωή πρώτα

Είναι αρκετά όσα έχουμε κάνει. Λέω πρώτος εγώ ότι δεν είναι αρκετά γιατί η κλιματική κρίση απαιτεί να κάνουμε συνεχώς περισσότερα.

Το παιχνίδι παίζεται στην έγκαιρη παρέμβαση. Από τις 100 φωτιές που ανάβουν οι 99 θα σβήσουν. Η μια που θα ξεφύγει θα κάνει τεράστια ζημία και εκεί πρέπει να εστιάσουμε.

Καλοδεχούμενη η κάθε κριτική αλλά να συνοδεύεται με προτάσεις έμπρακτης βελτίωσης για ένα σύστημα που απέχει από εκεί που όλοι μας επιθυμούμε να πάει αλλά που έχει βελτιωθεί από την φρικώδη κατάσταση που είδαμε στο Μάτι.

Καταλαβαίνω τον κάθε δήμαρχο που ζητά περισσότερα εναέρια μέσα αλλά δεν υπάρχει πλέον καμία παρέμβαση πολιτική για το που θα πάνε τα εναέρια μέσα. Είναι αρμοδιότητα καθαρά του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα αλλά αυτά έχουμε και είναι περισσότερα από όσα είχαμε πριν από 5 χρόνια

Πρέπει να σπάσουμε τον μύθο ότι τις φωτιές τις βάζουνε για να μπουν ανεμογεννήτριες. Είναι η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που ακούγεται.

Η μισή εγκατεστημένη ισχύ της χώρας σήμερα είναι από ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε περισσότερες ανεμογεννήτριες και αύριο θα πάμε στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες».

Για την ψήφο των αποδήμων

«Ειπώθηκαν όλα αλλά να ξεκαθαρίσω κάτι. Προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ 4 βουλευτές εξωτερικού και αυτός που ψηφίζει στο εξωτερικό δεν ψηφίζει για πρωθυπουργό. Δεν θα προσμετράται η ψήφος του για την εκλογή του πρωθυπουργού. Τι ψήφος είναι αυτή; Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο λέγοντας πως μόνο εσείς ενδιαφέρεστε για τους Απόδημους και την ίδια ώρα τους προτείνετε ένα κουτσουρεμένο δικαίωμα».

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση