Δύσκολη νύχτα στην Αττική: Οι φλόγες απειλούν την Πάρνηθα - Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στη Χασιά, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 22:35 Δύσκολη νύχτα στην Αττική: Οι φλόγες απειλούν την Πάρνηθα - Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στη Χασιά, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η πύρινη λαίλαπα σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της - Εκκενώνονται οικισμοί - Μάχη με το χρόνο για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά

Ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα έχουν μπροστά τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι στη Φυλή και πλέον έχει κατεύθυνση την Πάρνηθα.

Πλέον τα εναέρια μέσα έχουν αποχωρήσει και οι χερσαίες δυνάμεις δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Ο μεγάλος φόβος που υπάρχει αυτή την ώρα είναι  οι ριπές των ανέμων οι οποίοι φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να μειωθούν ενώ το πρωί αναμένεται να δυναμώσουν και πάλι.

Νωρίτερα το απόγευμα και έπειτα από μηνύματα του 112, εκκενώθηκαν τα Άνω Λιόσια και οι οικισμοί Γεννηματά και Κανάλα, με τους κατοίκους να καλούνται να κινηθούν νότια, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε πλησίον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών, έφτασε στον οικιστικό ιστό καίγοντας σπίτια. Παράλληλα λίγο μετά τις 19:20 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του οικισμού Άγιου Ιωάννη Ντάρδιζα να εκκενώσουν προς το Μενίδι, ενώ την ίδια στιγμή στα Άνω Λιόσια, σημειώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων από τα σπίτια τους.

112-menidi

axarnai-attikhOdos-MAKETA

axarnai__2_
axarnai__1_

Εικόνα από το Μενίδι, από την πίσω πλευρά της Πάρνηθας

menidi
Το μέτωπο στη Χασιά που κατεβαίνει προς Ασπρόπυργο

Προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων φυσικού αερίου από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων

Εκτάκτως, με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά, μετέβησαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην περιοχή των 'Ανω Λιοσίων, για την προληπτική απομάκρυνση των λεωφορείων εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στη περιοχή. Στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο φιλοξενούνται λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, μαζί με τη διοίκηση της ΟΣΥ και το Πυροσβεστικό Σώμα, πραγματοποιηθηκε άμεσα η προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων τα οποία και διανεμήθηκαν σε άλλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ. "Η χώρα δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την πύρινη λαίλαπα. Το σύνολο της ελληνικής πολιτείας δίνει μαχη σε όλα τα μέτωπα. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία χάρη στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων της ΟΣΥ", δήλωσε ο γ.γ. Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ το Δημαρχείο 'Ανω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο 'Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

filis__2__2
filis__1__2

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Χασιά

Παράλληλα νωρίτερα το απόγευμα σημειώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή της Χασιάς. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από νωρίς κοντά στη Μονή Κλειστών, με το μοναστήρι να εκκενώνεται έπειτα από μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση, ωστόσο, γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο.

Παράλληλα κάηκαν  σπίτια στη Χασιά με τους κατοίκους της περιοχής να μάχονται με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Μέσα σε μία ώρα -από τις 15:00 έως και τις 16:00- εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112. Πλέον, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την Πάρνηθα.
 

filis__1__2
Δραματική ήταν η έκκληση του δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, που ζητούσε «επειγόντως εναέρια μέσα». Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 164 πυροσβέστες, 62 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 υδροφόρες, ενώ από αέρος και εκ περιτροπής πραγματοποίησαν ρίψεις εννέα αεροσκάφη και δέκα ελικόπτερα.


Η Τροχαία έθεσε από νωρίς σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, στις 18:30, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου. Παράλληλα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία από τη Φυλής και Θρασυβούλου, από τη συμβολή της Φυλής με την Περιφερειακή Αγίου Κυπριανού και από τη Φυλής και Σκαλκώτα. Επίσης η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι αποπνικτική, καθώς ο αττικός ουρανός έχει γεμίσει από σύννεφα καπνού. 

thrasivoulou-fulis__2_
monh-agiou-kuprianou-MK2
monh-agiou-kuprianou_MK
monh-agiou-kuprianou__2_
monh-agiou-kuprianou__1_
thrasivoulou-fulis__1_
 
Βίντεο με αστυνομικούς στο έργο της διάσωσης των κατοίκων από τα πύρινα μέτωπα

Πόρτα πόρτα γίνεται η αναζήτηση των πολιτών που μένουν σε σημεία που απειλούνται από τα μέτωπα της φωτιάς στη Φυλή. Στο βίντεο φαίνονται αστυνομικοί να ρωτούν μια γυναίκα αν έχει μέσο να διαφύγει, αλλά και να βοηθούν ανθρώπους που φεύγουν με το βρέφος τους στο καροτσάκι. Βοηθούν όμως και άλλη μία «κάτοικο» της περιοχής, μια χελώνα που μέσα στη σύγχυση βρέθηκε στη μέση του δρόμου.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα μέσω του «112» για την εκκένωση της Φυλής, με κατεύθυνση προς Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο, η φωτιά καίει τη δυτική Πάρνηθα και έχει μπει στην Χασιά.

Οι 50 μοναχές που είχαν εγκλωβιστεί στη μονή είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που έφτασαν στο μοναστήρι, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες. 

«Καίγονται σπίτια»

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι καίγονται σπίτια. Μάλιστα, ανέφερε ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Ο δήμος έχει οργανώσει ομάδα για την παροχή βοήθειας στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά δεν είναι προσβάσιμη από το έδαφος. 

fyli-1
Η φωτιά από την Αττική οδό στο ύψος του Ασπροπύργου
fyli-2
Η φωτιά από την Αττική οδό στο ύψος του Ασπροπύργου
Δυσμενείς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες έως το βράδυ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην Πεντέλη, στην περιοχή που εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 - 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.
meteo_fyli
Μικρή βελτίωση αναμένεται μέσα στη νύχτα και εκ νέου επιδείνωση αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023.

 
meteo_fyli1
Σημειώνεται ωστόσο ότι η ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που θα δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.
fyli6
 
Μέχρι τις 13:30 μ.μ. τεράστια ήταν η ανησυχία για τις μοναχές της Μονής Κλειστών, καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να περικυκλώσουν το μοναστήρι. Η πυροσβεστική σε συνεργασία με την αστυνομία επιχείρησαν να ανοίξουν δρόμο για να απεγκλωβίσουν τα περίπου 50 άτομα που βρίσκονταν στη μονή. Στο σημείο βρέθηκε και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ, που συνδράμει στην προσπάθεια απεγκλωβισμού. 
Η κατάσταση είχε θεωρηθεί ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ οι πυκνοί καπνοί που βρίσκονται πάνω από το μοναστήρι έκαναν τις προσπάθειες των Αρχών ιδιαίτερα δυσχερείς. 
 
πηγή: protothema.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση