Τα μέτρα που «φέρνει» η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους – Πού θα μένουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Απριλίου 2024 08:00 Τα μέτρα που «φέρνει» η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους – Πού θα μένουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Τι είπαν ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Η γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, λίγα μόλις μέτρα από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, αφού είχε ζητήσει βοήθεια τόσο εντός του τμήματος όσο και από την Άμεση Δράση, χωρίς ανταπόκριση, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, ξεκαθάρισε πως «ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί».

Στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τους αστυνομικούς έγιναν αυστηρές συστάσεις να αξιοποιείται σε κάθε καταγγελία ο ειδικός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021.

Οι τέσσερις προσθήκες στη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  1. Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  2. Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
  3. Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας, για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
  4. Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο, μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων.

«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι, πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», επεσήμανε.

Πού θα μένουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Στη σύσκεψη των στελεχών με τον υπουργό, συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα της αντιμετώπισης περιπτώσεων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, όπως το περιστατικό με τη γυναικοκτονία της Κυριακής, σε βραδινές ώρες όταν οι δομές είναι κλειστές.

Το ερώτημα που γεννάται είναι, «πού θα μείνει το θύμα;». Εξετάστηκαν μια σειρά προτάσεις.

  • Να μένουν σε κοιτώνες που διαθέτει η Αστυνομία
  • Να υπάρξουν συμφωνίες με ξενοδοχεία ώστε να υπάρξουν διαθέσιμα δωμάτια

Παρεμβαίνοντας ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ανέφερε πως «μπορεί να γίνεται απευθείας επικοινωνία με το γραφείο μου και θα φροντίζουν εκείνοι για την πληρωμή του ξενοδοχείου», ενώ έπεσε και η ιδέα να δικαιολογείται το δωμάτιο σαν «φιλοξενία επισήμου».

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επίσης είπε: «Αν έχετε εξαντλήσει όλες τις επιλογές, επικοινωνήστε και με το δικό μου γραφείο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και θα βρούμε λύση να μείνει το θύμα». Υπονοώντας ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως προσωπικές επαφές και ενέργειες από τον υπουργό.

Πηγή: Newsbeast

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση