Δέκα χρόνια από τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ με τους 26 νεκρούς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 15:02 Δέκα χρόνια από τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ με τους 26 νεκρούς

Η μέρα που 20 παιδιά και 6 δάσκαλοι έχασαν τη ζωή τους από έναν 20χρονο ένοπλο.

Το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στις 14 Δεκεμβρίου 2012 είναι ένα από τα χειρότερα που έχει γίνει σε σχολείο στις ΗΠΑ. Τότε ένας βαριά οπλισμένος 20χρονος σκότωσε 20 παιδιά και έξι δασκάλους. Σήμερα, κάτοικοι της πόλης του Κονέκτικατ όπου σημειώθηκε η τραγωδία, θα τιμήσουν την επέτειο με ολονυκτίες και καταθέτοντας λουλούδια σε ένα νέο μνημείο που ανεγέρθηκε για τα θύματα.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έχουν περάσει 10 χρόνια», δήλωσε ο Πο Μάρεϊ, που ζούσε δίπλα στον 20χρονο δράστη και είναι πλέον ένθερμος ακτιβιστής υπέρ του περιορισμού των πυροβόλων όπλων. «Πιστεύω ότι παραμένει τραύμα στην κοινότητα».

Πρόσφατα ο συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόονς, ιδρυτής του ιστότοπου Infowars, καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση 1,5 δισεκ. δολαρίων για τη διασπορά fake news σχετικά με το μακελειό. Επί χρόνια ισχυριζόταν ότι το τραγικό συμβάν ήταν μια απάτη και τα θύματα ηθοποιοί.

Επίσης πριν έξι μήνες το Κογκρέσο των ΗΠΑ υιοθέτησε την πρώτη μεγάλη ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση εδώ και τρεις δεκαετίες: έναν νόμο που υιοθετήθηκε και από τα δύο κόμματα, λίγες εβδομάδες αφού έπεσαν νεκροί 19 μαθητές δημοτικού σχολείου και δύο δάσκαλοι στο Ουβάλντε του Τέξας και 10 άνθρωποι φονεύθηκαν σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Αν και το νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμένες μεταρρυθμίσεις που δεν αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα σε μια χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών μαζικών πυροβολισμών ετησίως, ωστόσο αποτελεί μια πρόοδο, όπως δήλωσαν κάποιοι κάτοικοι της πόλης Νιουτάουν μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Ο 7χρονος γιος του Μαρκ Μπάρντεν, Ντάνιελ σκοτώθηκε στο μακελειό στο Σάντι Χουκ και είναι ένας από τους πολλούς γονείς που στράφηκαν στον ακτιβισμό. Είναι συνιδρυτής της Sandy Hook Promise, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει στόχο να εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς και παιδιά να αναγνωρίζουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια τα οποία θα τους βοηθούν να εντοπίζουν πιθανούς δράστες τέτοιων εγκλημάτων.

Ο Μπάρντεν δήλωσε ότι ελπίζει σήμερα οι άνθρωποι να αφιερώσουν ένα λεπτό για να σκεφθούν όλα τα θύματα της βίας από τα πυροβόλα όπλα και να αναρωτηθούν τι μπορούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η εκκλησία St. Rose of Lima, όπου πήγαιναν πολλά από τα 6χρονα και 7χρονα παιδιά που δολοφονήθηκαν, θα τελέσει την ετήσια λειτουργία της στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού στις 19:00 τοπική ώρα. Είναι μία από τις πέντε εκκλησίες όπου θα τελεστούν λειτουργίες ή που θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους πιστούς στην πόλη.

Στη Νιουτάουν έχει δημιουργηθεί ένα μνημείο προς τιμή των θυμάτων, το οποίο αποτελείται από μία κυκλική, τεχνητή λίμνη, στο κέντρο της οποίας υπάρχει ένας πλάτανος, με τα ονόματα των 16 θυμάτων να είναι γραμμένα πάνω σε πέτρες γύρω γύρω από τη λίμνη.

Το μνημείο βρίσκεται δίπλα στο νέο δημοτικό σχολείο που ανεγέρθηκε, αφού το Σάντι Χουκ κατεδαφίστηκε μετά το μακελειό.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση