Wagner – NYT:Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από την Τετάρτη ότι ο Πριγκόζιν ετοίμαζε ανταρσία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023 11:46 Wagner – NYT:Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από την Τετάρτη ότι ο Πριγκόζιν ετοίμαζε ανταρσία

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν από την Τετάρτη (21.6.2023) ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και η μισθοφορική ομάδα του, Wagner, ετοίμαζαν ανταρσία κατά της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα New York Times, που ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν μάθει από την Τετάρτη δυο σχεδόν μέρες πριν ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και η Wagner κάνουν την… επανάσταση κατά της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν και ενημέρωσαν αμέσως ανώτερους στρατιωτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους για το όλο θέμα.
Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις λίγες μέρες νωρίτερα ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και η μισθοφορική ομάδα του, Wagner σχεδίαζαν κάτι… μεγάλο που φαινόταν να ήταν ένοπλη στάση κατά της Ρωσίας.

Την Τετάρτη το έψαξαν αυτό, μάζεψαν όλες τις πληροφορίες και παρέδωσαν την έκθεσή τους σε ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, ενημερώνοντάς τους ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και η ομάδα Wagner ήταν έτοιμοι να κάνουν ανταρσία.

Και φυσικά την Παρασκευή οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώθηκαν, καθώς ξεκίνησε η ανταρσία, ενώ μια μέρα μετά χθες Σάββατο η Wagner έκανε πορεία προς τη Μόσχα. Τελικά η… επανάσταση του Γιεβγκένι Πριγκόζιν έληξε το βράδυ του Σαββάτου, καθώς μετά την παρέμβαση της Λευοκορωσίας ο αρχηγός της Wagner έκανε πίσω του και οι δυνάμεις του αποσύρθηκαν και γύρισαν πίσω στις βάσεις τους.

Το CNN ανέφερε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει τους ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με τις ανησυχίες τους ότι ο κ. Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να αμφισβητήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Γιατί οι ΗΠΑ δεν μίλησαν δημόσια για την ανταρσία

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν για τα επικείμενα γεγονότα στη Ρωσία με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν και την Wagner, όπως παρόμοια γνώριζαν και είχαν προειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση στα τέλη του 2021 ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση όμως, με την υπόθεση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις κυκλοφόρησαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον Πούτιν από την επίθεση, στην περίπτωση της ανταρσίας Πριγκόζιν, σιώπησαν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι αν έλεγαν οτιδήποτε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να τους κατηγορήσει για ενορχήστρωση πραξικοπήματος. Και προφανώς δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας να αποφύγει μια μεγάλη, ντροπιαστική σελίδα όπως αυτή με την ανταρσία της ομάδας Wagner και του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που ήταν άλλοτε «αδελφός» του Πούτιν.

Χάος αν έπαιρνε την εξουσία ο Πριγκόζιν

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι γνωστός για τη βαναυσότητά του κι αν είχε καταφέρει να πάρει την εξουσία, πιθανότατα θα ήταν ένας απρόβλεπτος ηγέτης και φυσικά τεράστιος θα ήταν ο εφιάλτης από το γεγονός ότι θα είχε στα χέρια του τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η ανάβαση του αρχηγού της ομάδας Wagner στην εξουσία θα προκαλούσε εσωτερικό χάος στη Ρωσία και αυτό θα προκαλούσε παγκόσμιο κίνδυνο.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση