Μαζική φυγή από τη Γάζα με αγελάδες, αυτοκίνητα ακόμα και με τα πόδια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 18:16 Μαζική φυγή από τη Γάζα με αγελάδες, αυτοκίνητα ακόμα και με τα πόδια

Η εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας από τον ισραηλινό στρατό έχει προκαλέσει ήδη τη μαζική φυγή των κατοίκων για να σώσουν τις ζωές τους. 

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC στη Γάζα, ήδη έχουν παρατηρηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά να κατευθύνονται προς το νότο, ενώ οι περισσότεροι έχουν πάρει μαζί και τις περιουσίες, ακόμα και τα στρώματά τους.

φωτό γάζα φεύγουν

Ορισμένοι ταξιδεύουν προς το νότο ακόμα και με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Αρκετές οικογένειες ταξιδεύουν με τα πόδια, έχοντας διανύσει ήδη αρκετά χιλιόμετρα. 

Νωρίτερα σήμερα τα τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.

Οποιαδήποτε μαζική μετακίνηση πολιτών αποδεικνύεται αναπόφευκτα χαοτική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Υπάρχει μόνο ένας κεντρικός δρόμος βορρά-νότου, κατά μήκος του οποίου αναμένεται να κινηθούν όλοι.

φωτό γάζα φεύγουν

Τα καύσιμα λιγοστεύουν, οι δρόμοι στην πόλη της Γάζας και αλλού είναι ήδη γεμάτοι από μπάζα, και δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές θα σταματήσουν για να επιτρέψουν την εκκένωση. 

Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.

Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.

Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν πάνω από 1.300 Ισραηλινούς στην επίθεσή τους το Σάββατο. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που έγιναν σε αντίποινα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων στη Γάζα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκεί αρχές.

Με πληροφορίες από BBC, AFP

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση