Γάζα: Σε εξέλιξη η 6η απελευθέρωση ομήρων – Αισιοδοξία για παράταση της εκεχειρίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 23:02 Γάζα: Σε εξέλιξη η 6η απελευθέρωση ομήρων – Αισιοδοξία για παράταση της εκεχειρίας

Παραδόθηκε η έκτη ομάδα ισραηλινών ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ ελεύθερες αφέθηκαν και δύο Ρωσίδες. Αισιόδοξες οι ΗΠΑ για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία απελευθέρωσης του «έκτου γκρουπ» ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την παράταση της εκεχειρίας φαίνεται να συνεχίζονται.

Όπως αναφέρει το AFP, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, οι όμηροι παραδόθηκαν πριν από λίγη ώρα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα, απελευθερώθηκαν δύο Ρωσοϊσραηλινές, ηλικίας 50 και 73 ετών, οι οποίες είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Μετά τις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τις παρέδωσε στη ΔΕΕΣ «ώστε να τις παραδώσει σε έναν εκπρόσωπο των ρωσικών Εξωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε η Χαμάς.

Ο θάνατος οικογένειας Ισραηλινών ομήρων επισκιάζει τις διαπραγματεύσεις

Αγωνία επικρατεί στο Ισραήλ μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι μια οικογένεια Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού 10 μηνών, σκοτώθηκε στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ελέγχει τον ισχυρισμό της παλαιστινιακής οργάνωσης, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της εκεχειρίας φαίνεται να επισκιάστηκαν από την είδηση.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι το 10 μηνών μωρό Κφιρ Μπίμπας, ο τετράχρονος αδελφός του και η μητέρα τους σκοτώθηκαν σε προγενέστερους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς συνεχίζει να ενεργεί με σκληρό και απάνθρωπο τρόπο. Οι εκπρόσωποι των IDF μίλησαν με τα μέλη της οικογένειας Bibbs, τους ενημέρωσαν για τη δημοσίευση και τους συνοδεύουν αυτή τη στιγμή. Το IDF εξετάζει την αξιοπιστία των πληροφοριών. Η ευθύνη για την ασφάλεια όλων των απαχθέντων από τη Λωρίδα της Γάζας βαρύνει πλήρως την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Η οικογένεια Μπίμπας δήλωσε στην συνέχεια ότι ενημερώθηκε για τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι τρία μέλη της οικογένειας που ελήφθησαν όμηροι από την παλαιστινιακή οργάνωση σκοτώθηκαν.

«Περιμένουμε τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες και ελπίζουμε να διαψευστούν από τους στρατιωτικούς αξιωματούχους», αναφέρει η οικογένεια σε δήλωση

Αισιόδοξες οι ΗΠΑ για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα – Όλα είναι στα χέρια της Χαμάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η εκεχειρία στη Γάζα μπορεί να παραταθεί, δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στους δημοσιογράφους.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί”, δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ.

“Όλα είναι στα χέρια της Χαμάς. Οι Ισραηλινοί έχουν πει ότι εάν (η Χαμάς) συνεχίσει να απελευθερώνει 10 ομήρους την ημέρα, αυτοί θα παρατείνουν κατά μια μέρα. Επομένως, (όλα) είναι πράγματι στα χέρια της. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα γι αυτό και εργαζόμαστε εντατικά για να παραταθεί η συμφωνία”, πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου δεσμεύεται ότι ο πόλεμος θα ξαναρχίσει μετά την εκεχειρία

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να καταστρέψει τη Χαμάς μετά τη λήξη της εκεχειρίας, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε μια δήλωση βίντεο, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι κύριοι στόχοι του πολέμου είναι “η εξάλειψη της τρομοκρατικής ομάδας, η επιστροφή όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει ξανά καμία απειλή για το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.”

Εν όψει της αναμενόμενης απελευθέρωσης της έκτης ομάδας ομήρων, ο Νετανιάχου χαιρετίζει την επιστροφή των απαχθέντων Ισραηλινών.

“Τις τελευταίες ημέρες άκουσα μια ερώτηση: Θα επιστρέψει το Ισραήλ στις μάχες αφού τελειώσει αυτό το στάδιο της επιστροφής των ομήρων μας; Η απάντησή μου είναι ένα κατηγορηματικό ναι”, είπε ο πρωθυπουργός. “Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιστρέψουμε στον αγώνα μέχρι το τέλος”.

Γάζα: Πέντε πρόωρα βρέφη βρέθηκαν νεκρά σε ένα νοσοκομείο της Γάζας

Πέντε πρόωρα βρέφη βρέθηκαν νεκρά σε ένα νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, που βρισκόταν στην καρδιά των εχθροπραξιών πριν από την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Έως την παύση του πυρός, τα νοσοκομεία της μεγαλύτερης πόλης των παλαιστινιακών εδαφών βρίσκονταν στο στόχαστρο των ισραηλινών επιδρομών. Πολλά εξ αυτών εκκενώθηκαν, ορισμένα έπειτα από εντολή του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με γιατρούς.

πηγή: News247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση