Το μυστήριο της φύσης: Ο συγχρονισμένος χορός των αποδημητικών πουλιών που σε μαγεύει! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 12:24 Το μυστήριο της φύσης: Ο συγχρονισμένος χορός των αποδημητικών πουλιών που σε μαγεύει! (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον ουρανό της πόλης Sassari στη Σαρδηνία σχηματίστηκαν διάφορα σχήματα. Δημιουργοί αυτής της μοναδικής χορογραφίας ήταν τα γνωστά ψαρόνια, όπου κάθε χρόνο συναντιούνται στην πόλη και πηγαίνουν να ξεκουραστούν στα δέντρα.

Στη γραφική πόλη Sassari της Σαρδηνίας, ένα φυσικό φαινόμενο που κόβει την ανάσα ξεδιπλώνεται κάθε χρόνο, γοητεύοντας τόσο τους ντόπιους όσο και τους λάτρεις της φύσης. Ο Roberto Biddau, ένας 41χρονος γιατρός κατέγραψε τον μαγευτικό χορό των πουλιών σε ένα βίντεο που έκτοτε έχει συναρπάσει το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Ο Biddau βιντεοσκόπησε αυτό το χορό τον Νοέμβριο, ένα θέαμα που έχει αγαπήσει. «Τα πουλιά συναντιούνται στην πόλη κατά το ηλιοβασίλεμα και πηγαίνουν να ξεκουραστούν στα δέντρα», εξηγεί. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τη μετανάστευση των πτηνών από το βορρά προς το νότο, ένα ταξίδι που τα φέρνει στην πόλη κάθε φθινόπωρο, προς μεγάλη χαρά των κατοίκων της πόλης.

Το φαινόμενο, γνωστό ως murmuration, κάνει τους πάντες να μένουν στήλη άλατος και να χαζεύουν τα πτηνά να πετάνε σε συγχρονισμένο ρυθμό, δημιουργώντας μοναδικά σχήματα. Το θέαμα αυτό, εκτός από την οπτική του γοητεία, θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα στους επιστήμονες και στους λάτρεις των πουλιών. Ο σκοπός πίσω από αυτές τις περίτεχνες εναέριες επιδείξεις δεν είναι απολύτως κατανοητός. Ορισμένοι θεωρούν ότι ο μεγάλος αριθμός βοηθάει τα πουλιά να διατηρούνται ζεστά πριν κοιμηθούν. Μια άλλη υπόθεση υποστηρίζει ότι τέτοιες συγκεντρώσεις αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης κάθε πουλιού, ιδίως όταν αποφεύγει τα αρπακτικά που πετούν στον αέρα.

Η πιο γοητευτική πτυχή του φαινομένου είναι ο άψογος συντονισμός μεταξύ των πουλιών. Κινούνται σε τόσο κοντινή απόσταση που φαίνονται σαν ένας ενιαίος, κυματιστός οργανισμός.

Αυτό το φυσικό φαινόμενο που προκαλεί δέος, το οποίο αποτυπώθηκε υπέροχα από τον Biddau, όχι μόνο προσφέρει μια εκπληκτική οπτική πανδαισία, αλλά μας καλεί επίσης να αναλογιστούμε την πολυπλοκότητα και τα θαύματα της φύσης.

Πηγές: The Guardian, National Geographic

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση