Γάζα: “Παραδοθείτε τώρα” λέει στη Χαμάς ο Νετανιάχου – Απομακρύνεται η εκεχειρία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 23:51 Γάζα: “Παραδοθείτε τώρα” λέει στη Χαμάς ο Νετανιάχου – Απομακρύνεται η εκεχειρία

Ολοένα και πιο βαθιά στο νότο της Γάζας εισέρχονται οι ισραηλινές δυνάμεις, με τον Νετανιάχου να κάνει λόγο για “αρχή του τέλους της Χαμάς”. Συνεχίζεται ο εκτοπισμός των αμάχων.

Ενώ το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στη Γάζα και τη διείσδυση των δυνάμεών του στο νότο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν καταφύγει αναζητώντας καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς και τις σφοδρές μάχες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός καλεί τους μαχητές της Χαμάς να «παραδοθούν τώρα», κάνοντας λόγο για την «αρχή του τέλους» της οργάνωσης.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα τους μαχητές της Χαμάς να καταθέσουν τα όπλα χωρίς καθυστέρηση, ισχυριζόμενος ότι πολυάριθμοι μαχητές του παλαιστινιακού κινήματος έχουν παραδοθεί τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που προαναγγέλλει την «αρχή του τέλους» της Χαμάς.

«Καταθέτουν τα όπλα και παραδίδονται στους γενναίους στρατιώτες μας. Θα χρειαστεί χρόνος. Ο πόλεμος συνεχίζεται αλλά αυτή είναι η αρχή του τέλους της Χαμάς», τόνισε ο Νετανιάχου.

«Λέω στους τρομοκράτες της Χαμάς: Τελείωσε. Μην πεθάνετε για (τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία) Σινουάρ. Παραδοθείτε – τώρα!», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι IDF υποστήριξαν ότι έπληξαν πάνω από 250 τρομοκρατικούς στόχους” τις τελευταίες 24 ώρες. Παράλληλα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, διέφυγε από τη βόρεια Γάζα κατά την έναρξη των εχθροπραξιών, κρυμμένος σε μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν προς το Νότο.

Ενώ οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός επιδεινώνονται χωρίς όμως να έχουν κάποιο απτό αντίκρυσμα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θάνι δήλωσε την Κυριακή ότι το Κατάρ θα συνεχίσει να πιέζει το Ισραήλ και τη Χαμάς για μια νέα εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των ομήρων, παρά τις “μειούμενες”, όπως είπε, πιθανότητες.

Παράλληλα, είπε ότι ο πόλεμος θέτει μια ολόκληρη γενιά σε κίνδυνο “ριζοσπαστικοποίησης”.

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα διαρκώς επιδεινώνεται, με τους αμάχους να εκτοπίζονται διαρκώς χωρίς να έχουν πια διέξοδο διαφυγής. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της Γάζας, τουλάχιστον 17.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 48.780 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες μετά τις 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον, 7.780 άνθρωποι πιστεύεται ότι αγνοούνται.

ΠΟΥ: Ομόφωνο ψήφισμα για “άμεση, διαρκή και ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας”

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα ένα ψήφισμα που ζητά άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε ψήφισμα για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για ανθρωπιστικούς λόγους, λόγω αμερικανικού βέτο, οι 34 χώρες-μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ ζήτησαν ομόφωνα «άμεση, διαρκή και ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ψήφισμα, που προτάθηκε από το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Κατάρ και την Υεμένη, ζητά τη χορήγηση αδειών εξόδου σε ασθενείς, την παροχή φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού σε αμάχους και την πρόσβαση σε οποιονδήποτε στερείται την ελευθερία του να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Το ψήφισμα εκφράζει επίσης τη «σοβαρή ανησυχία» του για την ανθρωπιστική κατάσταση και την «εκτεταμμένη καταστροφή» και ζητά την προστασία όλων των αμάχων.

Ενώ ενέκριναν το ψήφισμα, εκπρόσωποι ορισμένων δυτικών χωρών διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό δήλωσε ότι Ουάσινγκτον συμφώνησε να μην εναντιωθεί στην υιοθέτηση του ψηφίσματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι είχε «σοβαρές επιφυλάξεις», τονίζοντας ότι «λυπάται για την έλλειψη ισορροπίας στο ψήφισμα».

Για τον Καναδά, το κείμενο είναι ένα «συμβιβαστικό ψήφισμα» που θα μπορούσε επίσης να καταγγείλει τον ρόλο της Χαμάς στον πόλεμο, τη σύλληψη ομήρων και τη «χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες».

Η Αυστραλία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της λέγοντας ότι στο ψήφισμα δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες ήταν «ο καταλύτης για την τρέχουσα καταστροφική κατάσταση».

UNRWA: Το Ισραήλ προετοιμάζει την εκδίωξη των κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο

Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προετοιμάζει την εκδίωξη των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στη γειτονική Αίγυπτο, έναν ισχυρισμό που οι ισραηλινές αρχές διαψεύδουν.

Λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς το 80% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχει εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη στρατιωτική του επίθεση βομβαρδίζοντας αρχικά το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και επέκτεινε σταδιακά τις επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ωθώντας τον πληθυσμό όλο και πιο νότια, προς τα αιγυπτιακά σύνορα.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες στους Los Angeles Times, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, εξέφρασε τη λύπη του για τη συγκέντρωση εκτοπισμένων αμάχων σε μια ολοένα και πιο μικρή περιοχή στο νότιο τμήμα του θύλακα, που και αυτή είναι στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, απορρίπτουν κατηγορηματικά (την υπόθεση του) αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας από εκεί», γράφει ο Λαζαρινί στην αμερικανική εφημερίδα.

«Αλλά τα γεγονότα που παρακολουθούμε καταδεικνύουν προσπάθειες εκτοπισμού Παλαιστινίων στην Αίγυπτο, είτε παραμένουν εκεί, είτε επανεγκατασταθούν αλλού», τόνισε.

Ο βομβαρδισμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας και η φυγή των κατοίκων της προς τα νότια ήταν «το πρώτο βήμα σε αυτό το σενάριο», σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο βήμα είναι να αναγκαστούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν τη μεγάλη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, την Χαν Γιουνίς, για να συγκεντρωθούν στο σύνορα με την Αίγυπτο.

«Αν αυτή η πορεία συνεχιστεί, οδηγώντας σε αυτό που πολλοί ήδη αποκαλούν δεύτερη Νάκμπα, η Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι πλέον γη για τους Παλαιστίνιους», προειδοποίησε ο διευθυντής της UNRWA.

Ο όρος «Νάκμπα» («Καταστροφή» στα αραβικά) αναφέρεται στην μαζική εκδίωξη σχεδόν 760.000 Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο το 1948, που οδήγησε στην ίδρυση του εβραϊκού κράτους.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Λαζαρινί, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιος για τις παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν υπάρχει, ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ισραηλινό σχέδιο μετακίνησης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο. Αυτό απλά δεν αληθεύει».

Νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινού στρατού – Χεζμπολάχ

Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση με drones που εξαπέλυσε από τον νότιο Λίβανο η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, με Ισραηλινούς στρατιώτες να ανταλλάζουν πυρά με δυνάμεις του λιβανέζικου κινήματος.

«Δύο στρατιώτες του ισραηλινού στρατού τραυματίστηκαν και αρκετοί άλλοι στρατιώτες υπέστησαν ελαφρούς τραυματισμούς», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα κατέρριψε επίσης δύο «ύποπτους εναέριους στόχους που προέρχονταν από τον Λίβανο», πρόσθεσε ο στρατός.

Η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, σύμμαχος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ανέφερε από την πλευρά της ότι χρησιμοποίησε «μαχητικά drones» κατά «ενός κέντρου διοίκησης» του ισραηλινού στρατού, υποστηρίζοντας ότι η επίθεσή της αυτή που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί προκάλεσε πολλά θύματα.

Το σιιτικό κίνημα τόνισε επίσης ότι έθεσε στο στόχαστρο εγκαταστάσεις στην Τζαλ αλ Αλάμ, μια ισραηλινή στρατιωτική θέση στα σύνορα, κοντά στην πόλη Νακούρα του Λιβάνου.

Πολυάριθμα ισραηλινά πλήγματα κατά μήκος της μεθορίου Ισραήλ/Λιβάνου αναφέρθηκαν σήμερα από το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων (Ani).

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «μια μεγάλη σειρά επιδρομών εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ σε λιβανικό έδαφος».

Παράλληλα, ένα ανώτερο πολιτικό στέλεχος της Χεζμπολάχ δήλωσε σήμερα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο σηματοδοτούν μια «νέα κλιμάκωση» στην οποία η λιβανέζικη οργάνωση απαντά με νέους τύπους επιθέσεων.

Ο Χασάν Φαντλάλα, σε δήλωση του στο Reuters, ανέφερε ότι η κλιμάκωση «δεν θα αποτρέψει την αντίσταση στον Λίβανο από το να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη χώρα και να υποστηρίζει τη Γάζα». Η Χεζμπολάχ απαντά στην κλιμάκωση με νέους τύπους επιθέσεων, είτε πρόκειται για «τους τύπους των όπλων (που χρησιμοποιούνται) είτε για τις τοποθεσίες που στοχοθετούνται», πρόσθεσε.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ μετατράπηκαν σε σειρά ανταλλαγών πυρών, ολοένα πιο συχνών και συνεχόμενων, κυρίως μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ. Από τις 7 Οκτωβρίου η βία στα σύνορα έχει αφήσει περισσότερους από 120 νεκρούς στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων η πλειοψηφία μαχητών της Χεζμπολάχ και περισσότεροι από 15 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

πηγή: news247.gr

 

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση