Τι σηματοδοτεί το δικαστικό “μπλόκο” του Κολοράντο στον Τραμπ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 22:30 Τι σηματοδοτεί το δικαστικό “μπλόκο” του Κολοράντο στον Τραμπ

Οι επιπτώσεις του δικαστικού “μπλόκου” από το Κολοράντο στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και σημερινό επικρατέστερο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο έκρινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο, επικαλούμενο τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και κάνοντας λόγο για εμπλοκή του πρώην προέδρου σε εξέγερση.

Η απόφαση αφαιρεί τον Τραμπ από την προκριματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές της πολιτείας και απορρέει από μια σπάνια χρησιμοποιούμενη διάταξη του συντάγματος των ΗΠΑ, γνωστή ως ρήτρα εξέγερσης.

Από την πλευρά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, έγινε λόγος για άμεση προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να την αναιρέσει.

Τι είναι η ρήτρα εξέγερσης;

Η εν λόγω ρήτρα αποκλείει οποιονδήποτε από το Κογκρέσο, το στρατό και τα ομοσπονδιακά και πολιτειακά αξιώματα που κάποτε ορκίστηκαν να υπηρετήσουν το σύνταγμα αλλά στη συνέχεια είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε εξέγερση εναντίον του. Η 14η τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1868, συνέβαλε στη διασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους πρώην υπόδουλους, αλλά είχε επίσης ως στόχο να αποτρέψει τους πρώην αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας από το να ανακτήσουν την εξουσία ως μέλη του Κογκρέσου και να αναλάβουν την κυβέρνηση εναντίον της οποίας είχαν μόλις επαναστατήσει.

Ορισμένοι νομικοί ισχυρίζονται ότι η μετεμφυλιακή ρήτρα ισχύει για τον Τραμπ λόγω του ρόλου του στην προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές του 2020, παρεμποδίζοντας τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν και ενθαρρύνοντας τους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Οι κίνδυνοι από την επιστροφή του Τραμπ σε δημόσιο αξίωμα είναι ακριβώς αυτοί που προέβλεψαν οι διαμορφωτές της παραγράφου 3” ανέφερε ο Ρον Φάιν, νομικός διευθυντής της οργάνωσης Free Speech for People, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Guardian.

Η διάταξη έχει χρησιμοποιηθεί σπάνια, και ποτέ σε τόσο μεγάλη υπόθεση. Το 1919, το Κογκρέσο αρνήθηκε να καθίσει σοσιαλιστή, ισχυριζόμενος ότι έδωσε βοήθεια και παρηγοριά στους εχθρούς της χώρας κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.

Τι σηματοδοτεί

Η απόφαση σηματοδοτεί νίκη όσων κινήθηκαν κατά της υποψηφιότητας του Τραμπ, επικαλούμενοι τη ρήτρα εξέγερσης. Την υπόθεση κίνησε ομάδα ψηφοφόρων του Κολοράντο, με τη βοήθεια της ομάδας Citizens for Responsibility and Ethics στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να αποκλειστεί από το ψηφοδέλτιο για τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Κολοράντο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση δικαστή περιφερειακού δικαστηρίου.

Τι σημαίνει αυτό για τις εκλογές;

Η απόφαση του Κολοράντο ισχύει μόνο για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 5 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τραμπ ενδέχεται να μην εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο για αυτήν την ψηφοφορία. Ωστόσο, το συμπέρασμά της θα επηρεάσει πιθανότατα την υποψηφιότητα Τραμπ στην πολιτεία και για το ψηφοδέλτιο των γενικών εκλογών. Επιπλέον, η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση σχετικών υποθέσεων και αλλού στις ΗΠΑ, όπως στα ανώτατα δικαστήρια της Μινεσότα και του Μίσιγκαν, όπου εξετάζονται παρόμοια επιχειρήματα.

Το δικαστήριο του Κολοράντο θέτει την απόφασή του σε αναμονή μέχρι τις 4 Ιανουαρίου. Αν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως είπε ότι θα πράξει, το πολιτειακό δικαστήριο ανέφερε ότι το όνομά του θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών.

Πηγή: news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση