Αρκτικό ψύχος σαρώνει μεγάλο μέρος των ΗΠΑ: Στον «πάγο» οι δυτικές πολιτείες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 13:54 Αρκτικό ψύχος σαρώνει μεγάλο μέρος των ΗΠΑ: Στον «πάγο» οι δυτικές πολιτείες (φωτο: getty images)

Ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν «πλήξει» δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ.

Εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες ξύπνησαν την Τρίτη με χίονι, βροχές και ψυχρές θερμοκρασίες, καθώς ένα κύμα ψύχους έχει σαρώσει δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ τερμάτισε την διετή «ξηρασία χιονιού» στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται πληροφορίες από τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν πάνω από τους μηδέν βαθμούς σε μεγάλο μέρος των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ. Εφόσον λοιπόν το τσουχτερό κρύο θα υποχωρήσει, η πλειοψηφία των προειδοποιήσεων για το ψύχος στις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ θα λήξει κατά τη διάρκεια της Τετάρτης.

Σημειώνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή στο νότιο Τέξας και ανατολικά κατά μήκος της ακτής του Κόλπου, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα επιστρέψουν στους 60 και 70 βαθμούς την Πέμπτη.

Μετά από δύο χρόνια… χιόνισε στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν είχε δεχτεί περισσότερο από μια ίντσα (2,5 εκατοστά) χιονιού εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, οι κάτοικοι ξύπνησαν και είδαν τα πάντα να έχουν καλυφθεί. Το Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν ήταν καλυμμένο από το πρωί της Τρίτης με 1,4 ίντσες (3,6 εκατοστά), τερματίζοντας έτσι μια «ξηρασία χιονιού» 701 ημερών.

«Το σερί τελείωσε!», έγραψε το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης στο Facebook, προκαλώντας τους χρήστες να σχολιάσουν αυτό που οι περισσότεροι θεώρησαν ευπρόσδεκτη έκπληξη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 10 έως 13 εκατοστά χιονιού έντυσαν στα λευκά την Ουάσινγκτον, ενώ 5 έως 8 εκατοστά έπεσαν στη Βαλτιμόρη και τη Φιλαδέλφεια. Αναμένονται επιπλέον 5 έως 10 εκατοστά σε όλη τη Νέα Αγγλία, μέχρι και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, πριν από μια σύντομη ανακούφιση από τον ψυχρό καιρό στα μέσα της εβδομάδας, δήλωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε την Τρίτη μια προειδοποίηση για συνεχόμενες χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της δυτικής Νέας Υόρκης, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Τέτοιες χιονοπτώσεις είναι χαρακτηριστικές για τη δυτική Νέα Υόρκη το χειμώνα, όταν τα μη παγωμένα νερά των Μεγάλων Λιμνών αναμειγνύονται με παγωμένο αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σχηματίζοντας σύννεφα που παράγουν γρήγορα χιόνι, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία.

Πού θα χιονίσει τις επόμενες ημέρες

Προβλήματα και απώλειες

Σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον δώδεκα είναι οι θάνατοι, που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε Τενεσί, Μισισιπή, Αρκάνσας, Κάνσας και Όρεγκον. Στο Τενεσί, όπου έχουν αναφερθεί επτά θάνατοι, ένας οδηγός φορτηγού με κιβώτια σκοτώθηκε όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματος του, διασχίζοντας χιονισμένο αυτοκινητόδρομο του Νόξβιλ και έπεσε πάνω σε ένα τράκτορα.

Πέρα από τους θανάτους που έχουν προκαλέσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα, προβλήματα διαπιστώνονται και με το ρεύμα. Η παγωμένη βροχή που συνεχίζει να πέφτει στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού, αναμένεται να διακόψει την ηλεκτροδότηση εν μέσω ψυχρών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με προειδοποίηση η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο συσσωρευμένος πάγος μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τις γραμμές και τα δέντρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι στο Όρεγκον ήταν ήδη χωρίς ρεύμα.

Δείτε το βίντεο

Πηγές: CNN και Mega

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση