Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες - Εν αναμονή αποτελεσμάτων και εξελίξεων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 17:58 Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες - Εν αναμονή αποτελεσμάτων και εξελίξεων

Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις, ειδικά με βάση το ποιος θα κερδίσει την Κωνσταντινούπολη

Στις 5 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και ολολοκληρώθηκε επισήμως η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα. Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, και στο δυτικό τμήμα της χώρας, η ψηφοφορία άρχισε μια ώρα αργότερα.

Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη κρίνουν το μέλλον και την πολιτική κατεύθυνση της Τουρκίας, για το επόμενο διάστημα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει στην επικράτηση του εκλεκτού του Μουράτ Κουρούμ στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που όμως φαντάζει δύσκολο. Αντίθετα, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειχναν σαφή επικράτηση του νυν δημάρχου και μεγάλου αντιπάλου του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου και μένει να καθοριστεί το εύρος της νίκης αυτής. Τυχόν επικράτησή του με μεγάλη διαφορά στην Κωνσταντινούπολη, ενδέχεται να προκαλέσει εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς ο Ιμάμογλου φαίνεται ότι θα είναι ο αντίπαλος υποψήφιος του Ερντογάν (ή του γιου του) για την τουρκική προεδρία στις εκλογές του 2028

Στην Άγκυρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά, συμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ στη Σμύρνη επίσης αναμένεται να κερδίσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης. 

Ερντογάν για τις δημοτικές εκλογές: Να συμβάλουν στην έναρξη μίας νέας εποχής

Στις κάλπες της Κωνσταντινούπολης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα βρέθηκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γύρω στις 1.30 μ.μ. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας».  

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε συγκινημένος, λέγοντας: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη. Πριν πάει να ψηφίσει, ο Μουράτ Κουρούμ επισκέφθηκε ένα τέμενος για να προσευχηθεί και οι σχετικές φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύτηκαν στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι αν κερδίσει ο Μουράτ Κουρούμ ο Ερντογάν αποκτά πολιτικό εκτόπισμα για να χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, ίσως και με Συνταγματική αλλαγή. Αν χάσει αποκτά για πρώτη φορά έναν ισχυρό αντίπαλο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αν βέβαια το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Εκρέμ Ιμάμογλου. «Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε, εξέφρασε πεποίθησή του ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπιστοσύνη του. 

Ο Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο πράττουν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στη αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός. 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση