Τα βίντεο-σοκ του τρομακτικού σεισμού των 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν -Ο ισχυρότερος τα τελευταία 25 έτη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 09:28 Τα βίντεο-σοκ του τρομακτικού σεισμού των 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν -Ο ισχυρότερος τα τελευταία 25 έτη

Στους τέσσερις έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής, από τον ισχυρό σεισμό 7,4 Ρίχτερ που έπληξε την Ταϊβάν στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNN, ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ, όπως εκτιμά το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) - 7,7 R σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας - που σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χουαλιέν και σε βάθος 34,8 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια στην περιοχή. Ακολούθησαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί με δονήσεις που έγιναν αισθητές σε όλο το νησί.

Ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ είναι ο ισχυρότερος που πλήττει την Ταϊβάν από το 1999, σύμφωνα με την Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εκείνος ο ισχυρός σεισμός των 7,7 βαθμών έπληξε 93 μίλια (150 χιλιόμετρα) νότια της Ταϊβάν, σκοτώνοντας 2.400 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 10.000.

Τουλάχιστον 4 νεκροί και 57 τραυματίες από τον σεισμό στην Ταϊβάν

Η Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ταϊβάν δήλωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 90 τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Οι θάνατοι σημειώθηκαν στην κομητεία Χουαλιέν, με έναν πεζοπόρο μεταξύ των νεκρών. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τα θύματα.

Αναφορές για εκτεταμένες ζημιές προέκυψαν επίσης, με ανθρώπους παγιδευμένους σε κτίρια που κατέρρευσαν στην κομητεία Χουαλιέν, χιλιάδες σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα και έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο κατά μήκος της ανατολικής ακτής να έχει κλείσει για την κυκλοφορία λόγω κατολισθήσεων και καταπτώσεων βράχων, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ταϊβάν προειδοποίησε ότι ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους έως και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναμένεται να σημειωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο σεισμός έφερε προειδοποιήσεις για τσουνάμι στην Ταϊβάν, τη νότια Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, με κύματα μικρότερα του μισού μέτρου να παρατηρούνται κατά μήκος ορισμένων ακτών, και ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις. Ωστόσο, όλες οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι άρθηκαν αργότερα.

Στην Ταϊβάν, στρατιωτικό προσωπικό στάλθηκε για να βοηθήσει στην ανακούφιση από την καταστροφή και σχολεία και χώροι εργασίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους καθώς οι μετασεισμοί έπληξαν το νησί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε την Τετάρτη ότι διέταξε την κυβέρνησή της να πάρει «αμέσως» την «κορυφή της κατάστασης και να κατανοήσει τις τοπικές επιπτώσεις το συντομότερο δυνατό».

Η πρόεδρος είπε επίσης στη διοίκηση να «παράσχει την απαραίτητη βοήθεια και να συνεργαστεί με τις τοπικές κυβερνήσεις για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της καταστροφής».

Ταϊβάν: Κατέρρευσαν κτίρια, καταστράφηκαν αυτοκινητόδρομοι

Τουλάχιστον 26 κτίρια κατέρρευσαν από τον σεισμό της Τετάρτης, 15 από τα οποία βρίσκονται στην κομητεία Χουαλιέν, ανακοίνωσε το Κεντρικό Κέντρο Διοίκησης Εκτάκτων Αναγκών (CEOC) της Ταϊβάν. Υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους σε επτά από τα κτίρια, πρόσθεσε το CEOC.

Περισσότερα από 91.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το CEOC, το οποίο δήλωσε ότι η κυβερνητική εταιρεία Taipower Company του νησιού εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πολλά κτίρια που κατέρρευσαν στο Χουαλιέν και κατοίκους να βοηθούν παγιδευμένους ανθρώπους να διαφύγουν από το παράθυρο ενός κατεστραμμένου συγκροτήματος διαμερισμάτων.

Ο σεισμός χτύπησε κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής, με βίντεο να δείχνουν οχήματα να αναπηδούν σε έναν αυτοκινητόδρομο που κουνιόταν έντονα, μια αερογέφυρα να ταλαντεύεται και εργαζόμενους να παλεύουν να σταθούν μέσα σε έναν τρένο του μετρό που κουνιόταν.

Εν τω μεταξύ, βίντεο που μεταδόθηκε από το συνεργαζόμενο με το CNN τηλεοπτικό δίκτυο TVBS έδειξε υλικό από κινητά τηλέφωνα και κάμερες ασφαλείας από τη στιγμή που οι δονήσεις έπληξαν σπίτια και επιχειρήσεις σε όλο το νησί. Ένα απόσπασμα έδειχνε καλώδια ρεύματος να ταλαντεύονται βίαια πάνω από έναν δρόμο και ένα άλλο έδειχνε πολυελαίους να τρέμουν σε ένα εστιατόριο.

Η περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν / cnn.com

Μεγάλοι ογκόλιθοι διασκορπίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο Suhua, κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν, ενώ αρκετές σήραγγες έσπασαν - συμπεριλαμβανομένης μιας που χωρίστηκε στη μέση, όπως έδειξαν πλάνα από το TVBS. Το συνεργαζόμενο με το CNN δίκτυο SET News δείχνει το μπροστινό μέρος ενός αυτοκινήτου που έχει συντριβεί από πεσμένους βράχους.

Ο κλάδος Μηχανικών Συντήρησης της Ανατολικής Περιφέρειας του Γραφείου Αυτοκινητοδρόμων είχε καταγράψει τουλάχιστον εννέα καταπτώσεις βράχων και κατολισθήσεις στο διάδρομο Suhua Road του Επαρχιακού Αυτοκινητόδρομου 9, ο οποίος έχει κλείσει για την κυκλοφορία.

Ένας άλλος αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη δυτική ακτή με την ανατολική Ταϊβάν υπέστη επίσης ζημιές από πτώση βράχων, με τουλάχιστον 12 αυτοκίνητα να έχουν χτυπηθεί και εννέα άτομα να έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το TVBS.

Η κομητεία Χουαλιέν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού φιλοξενεί περίπου 300.000 ανθρώπους και βρίσκεται κοντά στο φαράγγι Ταρόκο, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Το 2018 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών κοντά στη Χουαλιέν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300 άλλοι.

Πάνω από 300.000 σπίτια χωρίς ρεύμα -Καθηγητής εξηγεί για τον σεισμό 7,4 Ρίχτερ

«Ο σεισμός μεγέθους 7,4 Ρίχτερ στο Χουαλιέν της Ταϊβάν βρίσκεται σε ένα απίστευτα ενδιαφέρον τεκτονικό περιβάλλον πλακών. Ο σεισμός σχηματίστηκε ως ώθηση, όπου ο φλοιός συμπιέζεται οριζόντια και ένα μέρος της επιφάνειας της Γης ωθείται προς τα πάνω πάνω από το κομμάτι μπροστά του. Η Ταϊβάν βρίσκεται σε μια τεκτονική θέση πλάκας όπου η άκρη της ασιατικής ηπειρωτικής χώρας οδηγείται κάτω από τη Θάλασσα των Φιλιππίνων», λέει ο Άλαν Κόλινς, καθηγητής Επιστημών της Γης του τμήματος Douglas Mawson στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Αυστραλίας.

Οι Αρχές, οι εταιρείες και ο πληθυσμός στην Ταϊβάν είναι συνηθισμένοι στις φυσικές καταστροφές καθώς το νησί πλήττεται συχνά από σεισμούς και τυφώνες και διεξάγονται συχνά ασκήσεις. Σύμφωνα με το Central News Agency κάποια στιγμή σήμερα πάνω από 300.000 νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, αλλά μέχρι τις 09:30 π.μ. τοπική ώρα, λιγότερο από δύο ώρες μετά τον σεισμό, η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί σε πάνω από 70% των πληγέντων νοικοκυριών.

O σεισμός προκάλεσε μεγάλες κατολισθήσεις

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη Χουαλιέν, στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, όπου κατέρρευσαν μερικώς δύο μεγάλα κτίρια, ενώ κατολισθήσεις σε ορεινές περιοχές μετέτρεψαν γέφυρες σε άμορφες μάζες ερειπίων.

Βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου καταγράφουν κατολισθήσεις όχι μόνον στον ωκεανό, αλλά και σε κοιλάδες. Σε αυτή την περιοχή του νησιού το τοπίο είναι πολύ δραματικό με μια τραχιά ακτογραμμή με βουνά που καταλήγουν κατευθείαν στη θάλασσα. Βίντεο που τράβηξε το πλήρωμα αλιευτικού σκάφους καταγράφει τεράστιες κατολισθήσεις κατά μήκος της ακτής, με πλαγιές βουνών να κατρακυλούν προκαλώντας τεράστια σύννεφα σκόνης, καθώς οι φερτές ύλες καταλήγουν στη θάλασσα.

Η Ταϊβάν βρίσκεται πάνω στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού

Η Ταϊβάν πλήττεται συχνά από σεισμούς καθώς βρίσκεται πάνω στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, όπου βρίσκονται τα περισσότερα ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη και όπου σημειώνονται οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις καθώς οι τεκτονικές πλάκες ωθούνται η μία προς την άλλη προκαλώντας αιφνίδιες εκλύσεις ενέργειας.

Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» εκτείνεται σε μια καμπύλη 40.000 χλμ. από τα όρια της πλάκας του Ειρηνικού μέχρι μικρότερες όπως εκείνη της Θάλασσας των Φιλιππίνων.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμούς ζουν σε χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του Δακτυλίου της Φωτιάς, συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, της Ιαπωνίας, της δυτικής ακτής των ΗΠΑ και άλλων νησιωτικών εθνών, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Σολομώντα έως τις δυτικές ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση