Ο Γιάννης Σαρακιώτης για διοικητή ΓΝ Λαμίας, Μαυρομαντήλα και κατάργηση Τμήματος Λογοθεραπείας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για διοικητή ΓΝ Λαμίας, Μαυρομαντήλα και κατάργηση Τμήματος Λογοθεραπείας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 08:23
Ο Γιάννης Σαρακιώτης για διοικητή ΓΝ Λαμίας, Μαυρομαντήλα και κατάργηση Τμήματος Λογοθεραπείας

Μια «φιλική κουβέντα» με το δημοσιογράφο Κυριάκο Καραγιάννη στο περιθώριο των εγκαινίων της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Μία ακόμη σημαντική ημερομηνία για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ήταν η 16η Ιανουαρίου 2020, ημέρα των επίσημων εγκαινίων της νέας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δημόσια μονάδα των Βαλκανίων.

Από τη σημαντική αυτή στιγμή, δεν έλειψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, ο οποίος έσπευσε μάλιστα να υπερθεματίσει για τις θετικές εξελίξεις στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Στερεάς Ελλάδας.

Εκεί, τον συναντήσαμε και με δεδομένη την επικαιρότητα «υψηλού κινδύνου», συζητήσαμε για θέματα που απασχολούν την τοπική και όχι μόνο κοινωνία.

Η γνωριμία μας έχει τις βάσεις της στην αρχή της κοινοβουλευτικής του θητείας, πριν από 4 και πλέον χρόνια και όπως και με όσους ανθρώπους συναναστρέφεται, θέλει να του μιλούν στον ενικό. Εδώ και καιρό έχει χτιστεί μία σχέση αλληλεκτίμησης, καθώς έχουμε έρθει σε επαφή εκατοντάδες φορές λόγω των παρεμβάσεων του, είτε σαν Κυβερνητικός Βουλευτής, είτε – όπως τώρα – ως μοναδικός εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα.

LR: Γιάννη, ήμουν βέβαιος ότι θα ερχόσουν στα εγκαίνια, όμως με μεγάλη ικανοποίηση είδα και την θετική σου τοποθέτηση πριν καν ακούσεις τον υπουργό να δίνει τα εύσημα μεταξύ άλλων και στους προκατόχους του. Τελικά στην υγεία δε χωρούν μικροκομματισμοί.

ΑΠ: Σε καμία περίπτωση. Βεβαίως, σε μία χώρα που έχει δοκιμαστεί τόσο σκληρά επί πολλά χρονιά, κατά την άποψη μου, μικροκομματισμοί δε χωρούν πουθενά. Κυριάκο, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, το Γ.Ν. Λαμίας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μία σταθερά ανοδική τροχιά.

"Ο χώρος της δημόσιας υγείας δεν ενδείκνυται για το βόλεμα κομματικών στελεχών και ημετέρων..."

Ξεκινώ με κάτι το οποίο για εμένα είναι πολύ σημαντικό και το είχατε αναδείξει και εσείς πολλές φορές κατά το παρελθόν. Αναφέρομαι στο ζήτημα της Παιδιατρικής, η οποία από υπολειτουργούσα κατέστη στελεχωμένη και πλήρως λειτουργική. Μάλιστα, επί ημερών μας, έφθασε να καλύπτει με ιατρούς ακόμη και νοσοκομεία όμορων περιοχών. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε πολλά τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου, μέσα από την ενίσχυση του με ανθρώπινο δυναμικό πολλών ειδικοτήτων. Γνωρίζουν δε, όλοι πλέον τον εκσυγχρονισμό σε ιατροτεχνολογικό επίπεδο, με χαρακτηριστικές τις προμήθειες υπερσύγχρονου αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, αξίας περίπου 500 χιλ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο προγραμματισμός αυτός συνεχίζεται, καθώς ολοκληρώνεται και η προμήθεια ψηφιακού καρδιοαγγειακού συγκροτήματος στεφανιογραφίας. Θεωρώ ότι πλέον το νοσοκομείο μας έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη του συνόλου των Φθιωτών πολιτών και αυτό το κεκτημένο πρέπει να διαφυλαχθεί από την επόμενη Διοίκηση, που θα οριστεί από τον Υπουργό Υγείας. Κυριάκο, την άποψη ότι, ο χώρος της δημόσιας υγείας δεν ενδείκνυται για το βόλεμα κομματικών στελεχών και ημετέρων, δεν την έχω εκφράσει μόνο εγώ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν εκείνος που έλεγε προεκλογικά ότι θα επιλέξει Διοικητές με γνώση νοσοκομειακού μάνατζμεντ και όχι αποτυχημένους πολιτευτές; Ας το πράξει, έστω και καθυστερημένα.

LR: Πως το πήγες πως το έφερες πάλι «τα χώνεις» στο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν επέλεξε κομματικά στελέχη;

ΑΠ: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν προέταξε τις κομματικές πεποιθήσεις και τα φρονήματα του καθενός. Στελέχωσε τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων αλλά και άλλων φορέων περί την υγεία και την κοινωνική πολιτική, με ανθρώπους που το έργο τους είναι πλέον καταφανές, όπως για παράδειγμα σήμερα με την ολοκλήρωση μίας σύγχρονης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Με ανθρώπους που όχι μόνο είχαν σχέση με το αντικείμενο, αλλά και πραγματικά πτυχία και μεταπτυχιακά. Και φυσικά ήταν άνθρωποι οι οποίοι είχαν τη διάθεση να υπηρετήσουν ορισμένα οικουμενικής αποδοχής κοινωνικά προτάγματα. Σε ρωτώ και εγώ λοιπόν, ποιος μπορεί να πει οτιδήποτε σήμερα για το γεγονός ότι, η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν εκείνη που με τον Ν. 4368/2016 θέσπισε τη δωρεάν και καθολική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών περίπου 2,5 εκατ. πολιτών που έως τότε δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Ήταν κομματική πολιτική αυτό; Φυσικά και όχι. Ήταν σύγχρονη, προοδευτική πολιτική, απόλυτα εναρμονισμένη με τις κοινωνικές ανάγκες εκείνης της περιόδου. Της περιόδου που κάποιοι φρόντισαν να εισέλθει η χώρα, και που εμείς φροντίσαμε, με τους ανθρώπους που εμπιστευθήκαμε, να αποτελέσει παρελθόν. Επιπροσθέτως, σε αυτή την ερώτηση, απάντηση αποτελεί και η περίπτωση της Φθιώτιδας, όπου δεν υπήρξαν τότε κομματικά κριτήρια και υπερίσχυσαν τα πραγματικά προσόντα για την επιλογή Διοικητών στο Νοσοκομείο της Λαμίας ή άλλων φορέων κοινωνικής πολιτικής στην περιοχή. Και ήταν αποδεδειγμένα επιλογές που όχι μόνον τη δική μας υποστήριξη δικαίωσαν, αλλά και τις προσδοκίες της Φθιωτικής κοινωνίας.

LR: Φοβάμαι ότι αν σε αφήσω να λες για Νοσοκομείο και Πρόνοια θα μιλάς ώρες και θέλω να μιλήσουμε και για «Μαυρομαντήλα» που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία.

Μετά από έξι περίπου μήνες παλινωδιών, ανέξοδων υποσχέσεων και ακραίας, λαϊκιστικής ρητορικής, η Νέα Δημοκρατία σύρεται και πάλι πίσω από τις αποδεδειγμένα σωστές επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

ΑΠ: Σήμερα είναι η Μαυρομαντήλα, χθες ήταν το Αυλάκι και προχθές ο Καραβόμυλος και πάλι η Λαμία. Κατάφεραν ορισμένοι, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες και χωρίς να διδαχθούν τίποτα από τα προηγούμενα λάθη τους, να αναστατώσουν ξανά την περιοχή μας και τους κατοίκους της. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Φθιώτιδα, αλλά και πανελλαδικά. Παρά την ώριμη στάση που επιδεικνύουν οι πολίτες της Φθιώτιδας, καθώς όπως καλά γνωρίζεις, ήδη στις Θερμοπύλες και στην περιοχή των Λιβανατών φιλοξενείται σημαντικός αριθμός προσφύγων. Και παρά το ότι κανείς από τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει τη διάθεση να ασκήσει στείρα και ανεύθυνη κριτική. Μετά από τέσσερις ολόκληρους μήνες συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες, όπως μάθαμε προσφάτως, κατέληξαν κάποιοι, δεν ξέρουμε ποια Κυβερνητικά στελέχη είναι αυτά, στην επιλογή της δημιουργίας μίας φαραωνικής δομής 2 χιλιάδων ανθρώπων στη Μαυρομαντήλα. Χωρίς καν να ακούσουν την άποψη των πολιτών και χωρίς καν να διαβουλευθούν μαζί τους. Τέσσερις μήνες πέρασαν, είδες εσύ κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο; Σε καμία από αυτές τις επιλογές που ακούστηκαν για τη Φθιώτιδα, δεν έχουμε δει ούτε έναν υποτυπώδη σχεδιασμό. Συζητούμε για τη φιλοξενία 2 χιλ ατόμων και δεν έχουν μεριμνήσει για τα στοιχειώδη και τα ανθρώπινα. Υγεία, ασφάλεια και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Και θυμάμαι τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, ο οποίος μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις σε Υπουργεία στην Αθήνα, παρουσία και Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για το ότι θα ξεκινούσε η προσπάθεια ανεύρεσης κατοικιών και καταλυμάτων. Και επειδή το θέμα είναι εθνικό και κανείς δεν πρέπει να κρύβεται, δημόσια υποστήριξα αυτή την πρόταση. Σήμερα, όμως αναρωτιέμαι. Ποιοι ήταν εκείνοι που ανέλαβαν να υλοποιήσουν αυτό το σχεδιασμό Έχουν ονοματεπώνυμο; Και τι αποτέλεσμα είχαν; Και εν τέλει φθάσαμε στην επιλογή της Μαυρομαντήλας. Ποιοι ήταν οι εμπνευστές της πρότασης αυτής; Έχουν συνεκτιμήσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες στη Βιομηχανική Περιοχή; Αυτά ακούγαμε προεκλογικά για την ανάπτυξη της ΒΙ.ΠΕ. Κυριάκο; Ότι η ανάπτυξη της θα επιτευχθεί με το στίβαγμα 2 χιλιάδων και πλέον ανθρώπινων ψυχών; Από τη μεριά μου, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς πιθανές αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις θα φέρουν ανεξίτηλη την υπογραφή των υπευθύνων. Βέβαια, πριν από λίγες ημέρες γίναμε μάρτυρες της αποδοχής της παταγώδους Κυβερνητικής αποτυχίας στη διαχείριση του μεγαλύτερου εθνικού ζητήματος αυτή τη στιγμή. Μετά από έξι περίπου μήνες παλινωδιών, ανέξοδων υποσχέσεων και ακραίας, λαϊκιστικής ρητορικής, η Νέα Δημοκρατία σύρεται και πάλι πίσω από τις αποδεδειγμένα σωστές επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επανιδρύοντας, ως χρήσιμο, αυτό που προηγουμένως θεωρούσε αχρείαστο, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί σχεδιασμό, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, στοιχεία τα οποία δεν έχουμε δει σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση.

LR: Ένα άλλο ζήτημα για το οποίο ανέβασες τους τόνους της κριτικής ήταν εκείνο της αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Λογοθεραπείας. Τι γίνεται με αυτό αλλά και τι γίνεται με την υπόθεση του Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας, το οποίο οραματίζεται όλη η Περιφέρεια;

ΑΠ: Την αναγγελία της απόφασης της Υπουργού Παιδείας, κας Ν. Κεραμέως σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων που προέβλεπε με νόμο της η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ακολούθησε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο και ψηφίζεται την Τρίτη στη Βουλή. Με σχετικό άρθρο, η κα Κεραμέως και η Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναστέλλει τη λειτουργία όλων των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και τέσσερα Τμήματα στη Στερεά Ελλάδα, με ένα εξ αυτών να είναι και το Τμήμα Λογοθεραπείας στη Λαμία. Και με αυτή της την ενέργεια η Κυβέρνηση, πέραν του ότι υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία της νέας γενιάς σε κλάδους με προοπτική απορρόφησης στην αγορά εργασίας, όπως η λογοθεραπεία, αγνοεί επιδεικτικά τη θέση των εκπροσώπων του α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, με ψήφισμα του έχει διατυπώσει την αντίθετη γνώμη του στην εξέλιξη αυτή, τονίζοντας μάλιστα ότι επιστρέφουμε σε έργα και ημέρες του 2013 και το Σχέδιο Αθηνά, όσο και ο κ. Περιφερειάρχης με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ταχθεί επίσης ενάντια στην αναστολή λειτουργίας του εν λόγω Τμήματος. Θα περίμενα βέβαια η αναστολή λειτουργίας ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος να εγείρει μεγαλύτερη θεσμική αντίδραση στην περιοχή μας. Από μεριάς μου, με δημόσιες τοποθετήσεις μου, έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια να αφυπνίσω εγκαίρως τους πάντες.

"η Κυβέρνηση υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση με την αναστολή όλων των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ανάμεσα στα οποία και το Τμήμα Λογοθεραπείας".

Πλέον, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη συζήτηση της Ολομέλειας, όπου και πλέον θα μετρηθεί η ένταση της θεσμικής αντίδρασης στην περιοχή μας καθώς και η διάθεση για προάσπιση κεκτημένων, που μόνο γνώμονα είχαν το καλό της Λαμίας και της Φθιώτιδας.

Σε ότι αφορά τη νέα αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα σου υπενθυμίσω ότι καμία ενέργεια της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δεν περιορίστηκε μόνο στο να καταργεί και να καταστρέφει, όπως γίνεται σήμερα. Ο στόχος ήταν η αναδιάρθρωση το προϋφιστάμενου καθεστώτος  στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των έως τότε απαξιωμένων δομών της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, για το εγχείρημα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, με το άρθρο 34 του Ν. 4589/2019, προβλέφθηκαν οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις σχετικά με την προοπτική ιδρύσεως Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και Ερευνητικών Κέντρων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Υποχρέωση της σημερινής Κυβέρνησης και των στελεχών που τη στηρίζουν είναι να κάνουν ότι προβλέπεται από το νόμο, ώστε να ξεκινήσει με συντεταγμένο τρόπο ο σχεδιασμός του εγχειρήματος.

LR: Να σου ζητήσω να κλείσουμε έτσι ήπια τη συζήτησή μας, με ευχές ίσως, αφού μπήκαμε σε νέα χρονιά και δεκαετία;

ΑΠ: Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι να έχει όλος ο κόσμος υγεία, που είναι το πρώτιστο και βασικό. Ώστε να μη χρειαστεί να επισκεφθεί το χώρο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα Κυριάκο. Και τη νέα χρονιά λοιπόν, να είμαστε όλοι υγιείς ώστε να μπορούμε να παλεύουμε την κάθε ημέρα ξεχωριστά. Για αυτό το σκοπό, χρειάζομαι και εγώ κάθε καλή ιδέα, κάθε δημιουργική άποψη, κάθε παραγωγική σκέψη.

Τα γραφεία μου σε Λαμία, Αταλάντη και Αθήνα, είναι πάντοτε ανοικτά και για όλους. Χωρίς να κοιτάζω τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, κομματικές προελεύσεις, ιδιότητες και πολιτικές καταγωγές

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ