Ο χιονιάς επιστρέφει στη Φθιώτιδα - Πότε θα χιονίσει στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 22:03 Ο χιονιάς επιστρέφει στη Φθιώτιδα - Πότε θα χιονίσει στη Λαμία

Αποκλεισμένα χωριά με ένα μέτρο χιόνι - Θα χιονίσει και στα πεδινά - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία - Παγετός και δύσκολες συνθήκες στους δρόμους το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή, γι αυτό όσο μπορείτε αποφύγετε τις μετακινήσεις.

Ο ήλιος με τα "δόντια" που έκανε την εμφάνισή του σήμερα είναι ένα μικρό διάλειμμα, αφού το δεύτερο κύμα ψύχους, που ξεκινάει από τα μεσάνυχτα, θα είναι πιο δυνατό και με πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στην Κεντρική Ελλάδα, από τη Βοιωτία και πάνω, φυσικά και στη Φθιώτιδα, που το χιόνι θα φτάσει μέχρι και τη θάλασσα. Ο χιονιάς θα επιμείνει και την Παρασκευή και λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών θα το "πιάνει" αμέσως στους δρόμους, οπότε και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω παγετού.

Χιόνια και στη Λαμία

Από το πρωί της Πέμπτης θα χιονίσει στα βόρεια προάστια της πόλης, ενώ το μεσημέρι θα αρχίσει να ασπρίζει σιγά σιγά και το κέντρο της Λαμίας (στέγες, δέντρα, πεζοδρόμια), ενώ από αργά το απόγευμα θα έχουμε ελαφριά χιονόστρωση και στο δρόμο.

Την Παρασκευή περιμένουμε νέο γύρο χιονοπτώσεων από τις πρωινές ώρες που κατ' εκτίμηση θα αφήσει περίπου 20 εκατοστά πρόσθετο χιόνι μέχρι το βράδυ (ακόμη και στο κέντρο της Λαμίας). Ουσιαστικά μιλάμε για 2ήμερο χιονιά ο οποίος θα κορυφωθεί την Παρασκευή.

Αποκλεισμένα χωριά

Οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας έχουν δώσει μάχη τις προηγούμενες ήμερες για να κρατήσουν το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο ανοιχτό. Οι χειριστές είναι στα όρια τους, ενώ υπάρχουν και βλάβες σε μηχανήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πολλά ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας "θάφτηκαν" στο χιόνι, αφού το ύψος έφτασε από 70 εκ. μέχρι και ένα μέτρο. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης είναι σε εξέλιξη επιχείριση από την Πολιτική Προστασία για να φτάσουν τα μηχανήματα σε χωριά που είναι αποκλεισμένα.

Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος της Περιφέρειας Θανάσης Καρακάντζας επιχειρούν για να καθαρίσουν το δρόμο προς το Κυριακοχώρι, όπου είναι αποκλεισμένες δυο οικογένειες που θέλουν να επιστρέψουν. Ακόμη ανοίγουν το δρόμο προς τη Δάφνη, τα Μάρμαρα, το Νικολίτσι το Πίτσι και άλλα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας.

Το προηγούμενο 24ωρο δόθηκε πραγματική μάχη με το χιόνια για να προσεγγίσουν και άλλα χωριά που είχαν "θαφτεί" στο χιόνι.

Ο Θύμιος Καραΐσκος: «Είμαστε σε ετοιμότητα»

Δείτε τι δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που έρχονται τις επόμενες ώρες:

Η πρόβλεψη για το νέο χιονιά στη Φθιώτιδα

Δείτε λοιπόν πως θα χτυπήσει ο χιονιάς που έρχεται το επόμενο διήμερο, σύμφωνα με τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα σχηματιστεί βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο πέλαγος, το οποίο διαμέσου της Στερεάς Ελλάδας θα κινηθεί προς το Αιγαίο. Το χαμηλό αυτό θα συνδυαστεί με νοτιάδες στην ανώτερη ατμόσφαιρα (εμπλουτισμός με μεγάλες ποσότητες υγρασίας) και ισχυρό επιφανειακό ψύχος, με αποτέλεσμα το θερμό του μέτωπο να δώσει πυκνές χιονοπτώσεις στην Ήπειρο, δυτική και κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και ανατολική Στερεά (από το ύψος της Βοιωτίας και πάνω) σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο. Από τις απογευματινές ώρες θα πέσουν χιόνια και στα πεδινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στην περιοχή της Φθιώτιδας τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα και θα ενταθούν προς το μεσημέρι, ενώ από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
 
Πιο συγκεκριμένα:
 
1. Στη νότια Φθιώτιδα σε υψόμετρα κάτω των 150μ περίπου καθώς και σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές (π.χ. Στυλίδα, Μώλος, Καμένα Βούρλα, 'Αγιος Κωνσταντίνος, Λιβανάτες) προβλέπεται αρχικά χιονόνερο, αλλά από το μεσημέρι θα το γυρίσει σε χιόνι.
 
2. Στην υπόλοιπη Φθιώτιδα προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα, οι οποίες θα δώσουν χιονόστρωση ακόμη και στους δρόμους (ενδεικτικά 30-40εκ).
 
3. Όσον αφορά τη Λαμία, στα βόρεια προάστια άνω των 200μ προβλέπεται χιονόστρωση ακόμη και στους δρόμους από τις πρωινές ώρες. Στο κέντρο της πόλης θα ξεκινήσει να πέφτει χιονόνερο από τα ξημερώματα που το μεσημέρι θα το γυρίσει σε χιόνι και θα το πιάσει στις γνωστές επιφάνειες (πεζοδρόμια, αμάξια, δέντρα). Από αργά το απόγευμα θα έχουμε ελαφριά χιονόστρωση και στους δρόμους του κέντρου.
 
Παρασκευή
Αναμένεται να μας επηρεάσει ο "πυρήνας" της πολικής αέριας μάζας (θερμοκρασία στα 5,5km ύψος περίπου -35 βαθμοί), ο οποίος σε συνδυασμό με τους νοτιάδες που θα επικρατούν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα μεταφέρει αυξημένες ποσότητες υγρασίας από το Ιόνιο πέλαγος. Έτσι,προβλέπονται χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες που προς το μεσημέρι θα ενταθούν, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Τα χιόνια θα φτάσουν και στις παράκτιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 0 βαθμούς, δηλαδή θα επικρατήσει ολικός παγετός.
 
Σάββατο
Προβλέπονται λίγες νεφώσεις με ασθενείς ΒΔ ανέμους και ισχυρό κατά τόπους παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 1 βαθμούς.
 
Κυριακή (Θεοφάνεια)
Αναμένεται ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές, ωστόσο τη νύχτα και νωρίς το πρωί το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό (ενδεικτική θερμοκρασία από -1 έως 7 βαθμούς).
 
Οι πολικές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι περίπου τις 10 Ιανουαρίου, οπότε είναι πιθανό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (7-10 Ιανουαρίου) να προκύψουν νέες ατμοσφαιρικές διαταραχές, ικανές να δώσουν εκ νέου χιονοπτώσεις έως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Συμβουλές και βασικοί κανόνες για τον παγετό:

Πρέπει:

  • Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
  • Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
  • Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
  • Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Αν είστε εκτός σπιτιού:

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση