Το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 16:55 Το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία, ζητεί μέτρα από την Κυβέρνηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα προστατεύσουν τον εργαζόμενο.

Όπως επισημαίνει, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει υποβαθμιστεί λόγω της έλλειψης εθνικής στρατηγικής για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΕΦ:

«Το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας χαιρετίζει την Παγκόσμια ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία. Μέρα αφύπνισης και αγώνα για ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, που πρέπει επιτέλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων για την εξασφάλιση των συνθηκών ασφαλείας στην εργασία.

 Η Ασφάλεια και η Υγεία στην εργασία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, σημαντικό πεδίο κοινωνικής πολιτικής και πρέπει να προστατεύεται από την πολιτεία σε στενή συνεργασία, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα γιορτάζεται η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) με την τεράστια έλλειψη προσωπικού, η εγκατάλειψη των θεσμών του τεχνικού Ασφάλειας και του γιατρού Εργασίας που έχουν μεγάλη σημασία στον εντοπισμό των κινδύνων και των ασθενειών στους χώρους εργασίας, η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Καλούμε την Κυβέρνηση να θεσπίσει μια εθνική πολιτική για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, να καθιερώσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιθεώρησης και εφαρμογής της Νομοθεσίας.

Καλούμε τους εργοδότες να παρέχουν στον εργαζόμενο τα μέσα ατομικής προστασίας, (Μ.Α.Π.)  την εκπαίδευση, την πληροφόρηση, σε τακτική βάση σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν στην εργασία τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συνεργάζονται με τους τεχνικούς ασφαλείας και γιατρούς εργασίας και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που τους δίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί όχι μόνο η δική τους υγεία και ασφάλεια, αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων.

Το εργατικό ατύχημα είναι  δυνατόν να το προλάβεις, είναι όμως αδύνατον να το κοστολογήσεις

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση