Αυτή είναι η αποθήκη που έγιναν οι εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο– Πώς ξέφυγε η φωτιά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023 23:07 Αυτή είναι η αποθήκη που έγιναν οι εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο– Πώς ξέφυγε η φωτιά

Δύσκολες ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν Νέα Αγχίαλο, Μαγνησίας από τη μεγάλη φωτιά η οποία επηρέασε μια αποθήκη πυρομαχικών.

Οι κάτοικοι από τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας μετά από μήνυμα του 112 έφυγαν από τα σπίτια τους με την κατάσταση από τη φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών να γίνει επικίνδυνη.

Η αποθήκη πυρομαχικών που ήταν λίγο πιο έξω από το αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγα Μάχης τυλίχθηκε στις φλόγες.

Το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ ήταν να υπάρξουν αρκετές εκρήξεις πυρομαχικών που φυλάσσονταν σε κτίρια μέσα στην αποθήκη, αν και ευτυχώς ο κύριος όγκος των πυρομαχικών, που βρίσκεται -όπως συμβαίνει με τέτοιες αποθήκες- κάτω από το έδαφος σε ειδικά διαμορφωμένους και προστατευμένους χώρους, δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά.

Ωστόσο για αρκετή ώρα ο κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και πολύ περισσότερες εκρήξεις ήταν υπαρκτός και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να ελεγχθεί.

Συγκεκριμένα, από την πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα. Το στρατόπεδο βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ).

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, ακούστηκαν εκρήξεις με αποτέλεσμα η Ελληνική Αστυνομία να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα γύρω από το στρατόπεδο.

Τι περιείχε η αποθήκη

Η αποθήκη των πυρομαχικών σύμφωνα με το Mega περιείχε:

-Βλήματα αέρος

– Βλήματα εδάφους

-Συμβατικές βόμβες 500 lb, 1000 lb και 2000 lb.

Την ίδια στιγμή ξεκινούν έλεγχοι σε όλες τις αποθήκες της χώρας και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να ελεγχθούν τα μέτρα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας και όλα τα πυροσβεστικά συστήματα.

Το λάθος από το οποίο ξέφυγε η φωτιά

Οπως αναφέρει το Mega έγινε ένα λάθος με τις ζώνες άμυνας τις οποίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως προσπάθησαν να φτιάξουν τη γραμμή ώστε να μην περάσει η φωτιά σε πολύ κοντινή απόσταση από το στρατόπεδο.

Όταν πλέον, πέρασε η φωτιά ήταν ανέφικτο να τη σταματήσουν.

Επιστρέφουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους 

Να σημειωθεί ότι η Αγχίαλος με το πρώτο φως της μέρας έμοιαζε να έχει χτυπηθεί από σεισμό. Σπασμένες βιτρίνες, θρυμματισμένα γυαλιά, πεσμένα αντικείμενα, και άδειοι δρόμοι. Κάτοικοι και τουρίστες όμως άρχισαν να επιστρέφουν το απόγευμα στην Νέα Αγχίαλο με λεωφορεία, καθώς ο έλεγχος στην περιοχή ολοκληρώθηκε και κρίθηκε ασφαλής.  Παραμένει ωστόσο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την αεροπορική μονάδα.

Στο μεταξύ αρχίζει σύντομα η καταγραφή των ζημιών για να δοθούν αποζημιώσεις. Εκτιμάται ότι 100.000 στρέμματα  έχουν καεί, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση