Φθιώτιδα: Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα κουνουπιών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 14:52 Φθιώτιδα: Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα κουνουπιών

Αυξήθηκαν τα συνεργεία ψεκασμών που ενήργησαν σε 6ημερη βάση. Ο «Ντάνιελ» επέτρεψε να δημιουργηθούν αστικές εστίες του κουνουπιού «Τίγρης»!…

Το πρόβλημα των κουνουπιών είναι κάτι παραπάνω από έντονο τον τελευταίο μήνα, περισσότερο και από τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού που πέρασε.

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διαβεβαιώνει ότι τα συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους, έχοντας μάλιστα αυξηθεί σε αριθμό αλλά και σε ημέρες παρέμβασης.

Αυτό που θα επισημάνουμε εμείς είναι ότι ανάλογο πρόβλημα υπήρξε και το 2020  από την κακοκαιρία Ιανός, με τη διαφορά ότι τότε δεν είχε εντοπισθεί το κουνούπι «τίγρης» το οποίο ευθύνεται για τη μετάδοση πολλών επικίνδυνων ασθενειών για τον άνθρωπο.

Διαβάστε το αναλυτικό δελτίο τύπου, όπου περιγράφεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των κακοκαιριών και των εστιών που δημιουργήθηκαν στον αστικό ιστό, όπου ευνοείται και η ανάπτυξη του γνωστού κουνουπιού «τίγρης».

Το δελτίο τύπου της Περιφέρειας:

«Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην ΠΣΤΕ και κατ’ επέκταση και στην ΠΕ Φθιώτιδας συνεχίζεται απρόσκοπτα, παρόλες τις καιρικές αντιξοότητες . Εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων  ενισχύθηκαν  σημαντικά τα συνεργεία ψεκασμού στην ΠΕ Φθιώτιδας ώστε να αντιμετωπιστεί το σύνολο των νέων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που εντοπίστηκαν στις χαρτογραφημένες περιοχές στην ΠΕ Φθιώτιδας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αντιμετωπιστεί το σύνολο των χαρτογραφημένων και μη περιαστικών εστιών καταπολέμησης κουνουπιών, από τα τρία περιαστικά συνεργεία και τα δύο συνεργεία αεροψεκασμών με Drones. Δυσκολία παρουσιάστηκε στις καλλιέργειες ρυζιού, όπου λόγω της πλήρης ανάπτυξης των φυτών του ρυζιού είναι πρακτικά αδύνατη τόσο η δειγματοληψία όσο και η καταπολέμηση λόγω αδυναμίας του ψεκαστικού υγρού να διαπεράσει τα φυτά των ορυζώνων και να φτάσει στην υδάτινη επιφάνεια κάτι το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την αύξηση της όχλησης από κουνούπια του είδους Ochlerotatus caspius.

Επιπλέον αυτών, για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκτέλεση του έργου καταπολέμησης  στην ΠΕ Φθιώτιδας δρουν  δύο επιπλέον αστικά συνεργεία καθόλη την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου για την αστική καταπολέμηση των κουνουπιών . Η κακοκαιρία Daniel είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάσπαρτες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών εντός του αστικού και οικιστικού ιστού των πόλεων και των χωριών στην ΠΕ Φθιώτιδας. Σε κάποιες περιπτώσεις  δεν υπήρχε πρόσβαση από τα συνεργεία καταπολέμησης γεγονός που ευθύνεται στο μέγιστο βαθμό για την όχληση που προκαλείται από το κουνούπι «τίγρης» Aedes albopict  ακόμα και σε περιοχές που δεν είχαμε ενοχλήσεις στο παρελθόν,  γιατί από τα 235 mm βροχής που έπεσαν στην πολή της Λαμίας δημιουργήθηκαν νέες αστικές εστίες.

Επισημαίνουμε ότι η αύξηση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών φέτος ήταν μεσοσταθμικά εικοσαπλάσια σε σχέση με τις αντίστοιχες  τα αμέσως προηγούμενα χρόνια,

Επιπλέον όλων των παραπάνω θα πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα των συνεργείων ενισχύθηκε και χρονικά  και εργάστηκαν και τα Σάββατα 9/9 και 16/9

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση