Γνωρίστε τα πάντα για το Εrasmus+, πρόγραμμα για την προσχολική εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 17:07 Γνωρίστε τα πάντα για το Εrasmus+, πρόγραμμα για την προσχολική εκπαίδευση

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+  "Play Solves the Problems / PSP" σε συνεργασία με τις χώρες της Γαλλίας, Τουρκίας και Σουηδίας. Το πρόγραμμα αφορά την προσχολική Αγωγή και τη μάθηση στη φύση.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος Erasmus+, η ΔΠΕ Φθιώτιδας επισκέφθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και συγκεκριμένα από 4-9/06/2023 την Στοκχόλμη της Σουηδίας. Οι δράσεις και το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν στα σουηδικά νηπιαγωγεία Butaland Forskolin. 

Την πρώτη ημέρα, Δευτέρα (5/06/2023) πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με τους εταίρους κατά την οποία έγινε παρουσίαση του προγράμματος της προσχολικής εκπαίδευσης στο σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ανταλλάχθηκαν απόψεις, συζητήθηκαν καινοτόμες μαθητοκεντρικές μέθοδοι διδασκαλίας που στηρίζονται στη διεπιστημονική και συνεργατική μάθηση και στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και στην  προαγωγή της δημιουργικής έκφρασης μέσω της παιγνιώδους μάθησης και διδασκαλίας.

Την τρίτη (6/06/2023), Ημέρα της Σημαίας κι εθνική εορτή της Σουηδίας, η αποστολή επισκέφθηκε το  Skansen Royal Palace και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού.

Την τρίτη ημέρα, 7/06/2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο  Varby Gard κι έγινε παρουσίαση, από όλους τους συμμετέχοντες, των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών τους (Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία). Τόσο κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων όσο και μετά τη λήξη τους υπήρξε μια δημιουργική συζήτηση και μια ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των μελών της αποστολής. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Tyresta National Park όπου οι εταίροι μας από τη Στοκχόλμη διοργάνωσαν ένα Εργαστήρι στη Φύση με θέμα: ¨How to act in the forest in different situations, Outside activities¨. Έγινε περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο, σε διαδρομές πεζοπορίας που χρησιμοποιούν οι μικροί μαθητές για τις δραστηριότητες εκτός τάξης.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο Museum Agriculture in preschool education, ένα μουσείο με πλήθος διαδραστικών εκθεμάτων και παρακολούθηση- προβολή όλων των Εθνικών Πάρκων της χώρας. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τις διαδρομές στην Tyresta Farm, πλησίον του εθνικού πάρκου όπου φιλοξενούνται ζώα και καλλιεργούνται σιτηρά για τις ανάγκες των ζώων της φάρμας κι ο χώρος είναι διαθέσιμος για σχολικές δράσεις.

Την Πέμπτη 8/06/2023 η αποστολή βρέθηκε στο αγγλόφωνο νηπιαγωγείο Flemingsberg. Οι εκπαιδευτικοί επιφύλαξαν μια θερμή υποδοχή σε όλους τους συμμετέχοντες, τους ξενάγησαν στους χώρους του νηπιαγωγείου μεταφέροντας τους τη φιλοσοφία του προγράμματός τους επικοινωνώντας τις εμπειρίες τους για την προσχολική εκπαίδευση.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νηπιαγωγείο Karlsson’s, έγινε γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς και παρακολούθηση της γιορτής λήξης του σχολικού έτους. Όλα τα μέλη των αποστολών συμμετείχαν σε δραστηριότητες στο προαύλιο του νηπιαγωγείου μαζί με τους γονείς των μαθητών και των μαθητριών.

Την τελευταία μέρα, Παρασκευή 9/06/2023, έγινε συνάντηση όλων των εταίρων στο νηπιαγωγείο Happyland. Έγινε γνωριμία με εκπαιδευτικούς και μαθητές, ξενάγηση στις αίθουσες του σχολείου που ήταν κυρίως χωρισμένες σε θεματικά πεδία (Αίθουσες: Steam, φυσικών επιστημών - ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης, μαθηματικών, αυτόνομης διαβίωσης, εικαστικών κ.α.) καθώς και στον προαύλιο χώρο του νηπιαγωγείου, που λάμβαναν χώρα οι δράσεις εκτός τάξης (Outside activities, χαλάρωση και ύπνος στον χώρο του προαυλίου).

Η συνέχιση του προγράμματος Erasmus+  ¨Play Solves the Problems / PSP¨της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας από 8–13/10/2023 και με τη και συμμετοχή τριών εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης που εκπροσωπούσαν τα αντίστοιχα νηπιαγωγεία της Διεύθυνσης.

Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε η γνωριμία των εταίρων, παρουσιάστηκαν δράσεις της ελληνικής και της σουηδικής αποστολής, ακολούθησε ανατροφοδοτική συζήτηση.

Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκαν οι δράσεις της γαλλικής αποστολής και η εισήγηση της Τουρκίας για την permaculture, έναν σχεδιασμό στην προσχολική εκπαίδευση που στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων ανθρώπινων οικισμών συμβατών με τα σχέδια της φύσης. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στην παλιά πόλη της Αττάλειας.

Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Simena Kaleköy, έναν από τους σπάνιους οικισμούς της Τουρκίας. Δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τις φυσικές, πολιτιστικές και γεωγραφικές αξίες του νησιού Κέκοβα και των γύρω ακτών και βρίσκεται εντός της Ζώνης Ειδικής Περιβαλλοντικής Προστασίας Κέκοβα. Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για τη μάθηση εκτός τάξης, με δράσεις αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης κι ενσυναίσθησης.

Την τέταρτη ημέρα όλοι οι εταίροι βρέθηκαν σε δύο νηπιαγωγεία, το 15 TEMMUZ ŞEHİTLER ANAOKULU και το ŞEHİT TEĞMEN AYFER GÖK ANAOKULU. Η φιλοξενία και οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά σημαντικές καθώς εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν τη γνώση, την εμπειρία και τις διδακτικές τους πρακτικές.

Η Διεύθυνση εκπροσωπήθηκε στη Σουηδία από τον Διευθυντή κ. Ευθύμιο Γκούμα, την Σύμβουλο Εκπαίδευσης κ. Σοφία Τσαγανού και στην Τουρκία  από τον κ. Γεώργιο Ανδρεόπουλο, Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων και τις κυρίες Θωμαή Παπαντωνίου, Ολγα Αρμάγου και Βιβή Σεβαστού νηπιαγωγούς στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης. 

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

ΑΤΤΑΛΕΙΑ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση