Αυτοψία στο εγκαταλειμμένο πρώην Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Υπάτης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023 08:45 Αυτοψία στο εγκαταλειμμένο πρώην Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Υπάτης

Πως μία επιτυχημένη και χρήσιμη εκπαιδευτική δομή φθίνει όπως το κτίριο που τη φιλοξενούσε. Φωλιές ζώων ανάμεσα σε πανάκριβο εξοπλισμό…

Στο Γυμνάσιο - Λύκειο Υπάτης και στον άλλοτε πρότυπο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Υπάτης (πλέον Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Στυλίδας - Υπάτης), βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου, το LamiaReport.

Οι εικόνες που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα από το χώρο, προκάλεσαν τις πρώτες παρεμβάσεις από το Δήμο Λαμιέων, καθώς μέσω της τεχνικής του υπηρεσίας απομάκρυνε επικίνδυνα επιχρίσματα και τα νερά από το πλημμυρισμένο λεβητοστάσιο.

Το κομμάτι του σχολικού συγκροτήματος που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα,, είναι ουσιαστικά αυτό που «ανήκει» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αν και από το 2015 δεν υπάρχει χαρτί παραχώρησης του χώρου από το Δήμο Λαμιέων στο Κέντρο.

Τα «ευρήματα», ανάμεσα σε πανάκριβο τεχνολογικό και βοηθητικό εξοπλισμό, από περιττώματα ζώων και πτηνών, μέχρι τα ίδια τα ζωντανά!

Υπήρξε ευτυχώς παρέμβαση ακόμη και από τα παιδιά του Σχολείου τα οποία μαζί με την καθαρίστρια του σχολικού συγκροτήματος, βοήθησαν την μοναδική εκπαιδευτικό του Κέντρου Ζωή Μαμμή, στον καθαρισμό του.

Η απαξίωση του χώρου ήρθε με μαθηματική ακρίβεια από την απαξίωση του ρόλου των ΚΠΕ, με την κατάσταση να επιδεινώνεται στα χρόνια της πανδημίας. Οι 15 εκπαιδευτικοί που βρισκόντουσαν το μακρινό 2004 στα πρότυπα αυτά κέντρα σε Στυλίδα και Υπάτη, έγιναν 6, αργότερα 5 και τώρα απομένουν μόνο 2, που ουσιαστικά έχουν έδρα τη Στυλίδα!

Το 2021 το Υπουργείο Παιδείας με το περιβόητο πολυνομοσχέδιο, «ξαναβάφτισε» τα Κ.Π.Ε. - που είχαν γίνει το 2018 Κ.Ε.Α. -  σε Κ.Ε.ΠΕ.Α. με βαρύγδουπο ρόλο, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό αλλά όλα αυτά, όπως αποδεικνύεται, μόνο στα χαρτιά.

Έτσι και για την περιοχή της Φθιώτιδας, μια εκπαιδευτική δομή που πρόσφερε - και προσφέρει - πολύτιμες γνώσεις περιβάλλοντος και αειφορείας, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που φρόντιζε για την παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας  σε ημερίδες και ερευνητικά προγράμματα, να φθίνει μέρα με την ημέρα.

Οι προσπάθειες των δύο εναπομεινάντων εκπαιδευτικών να αξιοποιηθεί έστω κάποιος από τον εξοπλισμό του Κέντρου, όπως για παράδειγμα τα ποδήλατα, συναντά δυσκολίες και κυρίως στην εύρεση πόρων για τη συντήρησή τους.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελής που είναι ο έτερος - και παλαιότερος - εκπαιδευτικός που υπηρετεί αυτή τη στιγμή στο ΚΕΠΕΑ Στυλίδας - Υπάτης, μίλησε στο LamiaReport για την υπάρχουσα κατάσταση, όπως και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Υπάτης Γιώργος Καραγεώργος. Ο τελευταίος μαζί με τους συναδέλφους του καθηγητές του Γυμνασίου Υπάτης, ήταν που ανέδειξαν το πρόβλημα και προκάλεσαν ακόμη και ερώτηση στη Βουλή (23/10/23) από τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε και φωτογραφίες ...

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση