Νέα επέλαση του χιονιά - Θα χιονίσει στη Λαμία και στα πεδινά της Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2015 11:15 Νέα επέλαση του χιονιά - Θα χιονίσει στη Λαμία και στα πεδινά της Φθιώτιδας

Με τις μέχρι τώρα προβλέψεις θα πέσουν χιόνια και στη Λαμία από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη - Τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι τη θάλασσα - Βουτιά μέχρι και 10 βαθμούς θα κάνει ο υδράργυρος.

Από τη Δευτέρα βαρυχειμωνιά με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας πάνω από 10 βαθμούς, τσουχτερό κρύο μέχρι και την Τετάρτη και χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα:

Η ταχύτατη κατάβαση πολικών αερίων μαζών από την βορειοανατολική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια από την Κυριακή και έπειτα θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βαρυχειμωνιάς στη χώρα μας το τριήμερο Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας κατά 13-15 βαθμούς σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, τις χιονοπτώσεις στα πεδινά όχι μόνο στα ηπειρωτικά αλλά και σε νησιά του Αιγαίου και τους θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη που θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη της σημαντικής αυτής κακοκαιρίας δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πλήρως, ωστόσο σύμφωνα με το επικρατέστερο για την ώρα προγνωστικό σενάριο φαίνονται συνοπτικά τα εξής:
α) Ο χιονιάς θα ξεκινήσει την επέλαση του από το βράδυ της Κυριακής αρχικά στη Μακεδονία-Θράκη και βαθμιαία μέσα στην Δευτέρα θα επεκταθεί στο βόρειο Αιγαίο, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Αττική) και την Κορινθία. Τα χιόνια στις περιοχές αυτές θα φτάσουν και σε μηδενικά υψόμετρα. 
β) Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στην Εύβοια, Αττική, το βόρειο Αιγαίο και τα ημιορεινά-ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι νεφελώδης και θα επικρατεί τσουχτερό κρύο ωστόσο στις Κυκλάδες και τα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων θα σημειώνονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. 
γ) Την Τετάρτη αναμένεται βελτίωση του καιρού με τα φαινόμενα να έχουν εξασθενήσει και να αφορούν μόνο την Εύβοια, βόρεια και ανατολική Αττική, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη αλλά και εκεί μέχρι το τέλος της ημέρας θα σταματήσουν. Παράλληλα οι βοριάδες στα πελάγη θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Η επέλαση του χιονιά στο νομό θα ξεκινήσει από αργά το βράδυ της Κυριακής και θα κορυφωθεί τις πρωινές ώρες της Δευτέρας με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα και μέσα στη Λαμία, αλλά από το μεσημέρι ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Πιο αναλυτικά:
Το Σάββατο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στα ορεινά από τα 1100-1200 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 3-10 βαθμούς.
Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές από το μεσημέρι και μετά που τη νύχτα θα ενταθούν. Χιόνια θα πέσουν αργά τη νύχτα από τα 400-500 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-7 βαθμούς, αλλά στη διάρκεια της νύχτας θα σημειώσει σημαντική πτώση.
Την Δευτέρα, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά προβλέπεται κακοκαιρία στο νομό με χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά και βαθμιαία βελτίωση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 2 βαθμούς.

Ο καιρός στην Ελλάδα
Το Σάββατο αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ΒΔ ορεινά. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά αλλά θα ενταθούν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στα ΒΑ θα στραφούν από το μεσημέρι σε Α-ΒΑ 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι στα ΒΑ θα πνέουν Β-ΒΑ 3-5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 4-6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση από τα βόρεια.
Την Δευτέρα προβλέπεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές ή χιονόνερο, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6-7 και βαθμιαία στα πελάγη 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Παρακάτω ένας ενδεικτικός χάρτης συνολικής εκτιμώμενης χιονόστρωσης που αφορά το χρονικό διάστημα από την Κυριακή έως και την Τρίτη. Όπως βλέπετε ο χιονιάς θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ειδικά την ανατολική Ελλάδα με μεγάλες ποσότητες χιονιού στην Εύβοια.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση