ΔΕΗ και ΕΛΤΑ ταλαιπωρούν τους συνεπείς καταναλωτές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 14:45 ΔΕΗ και ΕΛΤΑ ταλαιπωρούν τους συνεπείς καταναλωτές

Ο καταναλωτής καλείται να "πληρώσει" την αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των δυο Οργανισμών (ΕΛΤΑ-ΔΕΗ)

Πάρα πολλοί καταναλωτές, κυρίως στην περιφέρεια, οι οποίοι πλήρωσαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ της περιοχής τους, τρέχουν να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει κανονικά, αφού είδαν στον επόμενο λογαριασμό να υπάρχει μέσα και το ποσό του προηγούμενου, ως ανεξόφλητο!

Οι καταναλωτές όχι μόνο φαίνεται ότι δεν εξόφλησαν τον προηγούμενο λογαριασμό, αλλά έχασαν και την έκπτωση, που δικαιούταν ως συνεπείς καταναλωτές, αφού πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους.

Όταν πήραν τους λογαριασμούς στα χέρια τους ξεπερνώντας το αρχικό σοκ τηλεφώνησαν στη ΔΕΗ και έμαθαν ότι οι λογαριασμοί είναι ακόμη ανεξόφλητοι, αφού τα ΕΛΤΑ δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τη ΔΕΗ για την εξόφλησή τους.

Έτσι λοιπόν τώρα καλούνται να πάνε στην ΔΕΗ με την απόδειξη της εξόφλησης από τα ΕΛΤΑ και να αποδείξουν ότι δεν είναι "μπαταχτσήδες" και ότι έχουν εξοφλήσει μάλιστα και εμπρόθεσμα. Με απλά λόγια μια ηλικιωμένη γυναίκα από ένα χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας, που πλήρωσε το λογαριασμό στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ της Μακρακώμης, θα πρέπει να σηκωθεί να πάει στη ΔΕΗ Λαμίας να κάνει τη σχετική αίτηση για να αποδείξει ότι δεν χρωστάει.

Απίστευτη ταλαιπωρία αλλά και επιπλέον έξοδα για ανήμπορους - πλην συνεπείς - συνταξιούχους που υπολογίζουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να μπορέσουν να βγάλουν πέρα το μήνα τους.

Οι ευθύνες...

Πέρα όμως από το τελικό αποτέλεσμα που είναι η ταλαιπωρία των καταναλωτών, υπάρχουν κι ορισμένα σημεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και δεν πρέπει να τα προσπερνάμε με τον απλό αναθεματισμό «στην Ελλάδα βρισκόμαστε».

Με μια πολύ πρόχειρη ματιά θα διαπιστώσει κανείς ότι μεταξύ της λήξεως ενός λογαριασμού και της έκδοσης του επομένου μεσολαβούν 13 με 15 ημέρες (ανάλογα αν υπάρχει Σαββατοκύριακο). Με ποιο δικαίωμα λοιπόν τα ΕΛΤΑ κρατούν τόσες ημέρες ξένα χρήματα για τα οποία έχουν πάρει και τη «νόμιμη» προμήθεια;

Υπάρχει όμως κι ένα σημείο που η ευθύνη είναι αποκλειστικά της ΔΕΗ. Στο απόκομμα των λογαριασμών της δεν αναφέρει πουθενά τις συνέπειες του καταναλωτή σε περίπτωση που επιλέξει τα ΕΛΤΑ για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του, αφού γνωρίζει τις συγκεκριμένες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το νόμο 4446/16 (ο γνωστός με τη Λοταρία) στους «παρόχους υπηρεσιών πληρωμών» είναι και τα γραφεία ταχυδρομικών επιταγών. Άρα θα έπρεπε να ενημερώσει τους καταναλωτές που έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την ταχυδρομική επιταγή.

Τέλος αν θυμηθούμε την πολύμηνη ταλαιπωρία των καταναλωτών για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από τα προσωρινά μέτρα για τη μείωση της εκπομπής των αιωρούμενων σωματιδίων (ακόμη και 11 μήνες), τότε πολύ δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε ότι φταίει μόνο η μία πλευρά για αυτή την απαράδεκτη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι πολίτες…

Προσαρμοσμένη αναζήτηση