Σαν σήμερα: Η μαφιόζικη δολοφονία του Αρχιφύλακα Γκαλιμάνη - Τα αναπάντητα γιατί

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 09:08 Σαν σήμερα: Η μαφιόζικη δολοφονία του Αρχιφύλακα Γκαλιμάνη - Τα αναπάντητα γιατί

Τρία χρόνια συμπληρώνονται (21/2/2018) από την μαφιόζικη εκτέλεση του Αρχιφύλακα των Φυλακών Δομοκού Μάκη Γκαλιμάνη.

«Κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί ενός τόσο αποτρόπαιου εγκλήματος....», λένε οι δικοί του άνθρωποι.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2015 ο 47χρονος τότε Μάκης Γκαλιμάνης έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες ψυχρών εκτελεστών, έξω από το σπίτι του στην Κουβέλα Στυλίδας.

Ήταν λίγο πριν τις 5:00' το απόγευμα και οι δολοφόνοι του τον περίμεναν κοντά στο βυσσινί τζιπ του. Όταν ο στόχος τους βγήκε από το σπίτι και έφτασε στο αυτοκίνητο, άνοιξαν πυρ.

Άδειασαν στο κορμί του άτυχου Μάκη Γκαλιμάνη όλες τις σφαίρες από ένα καλάσνικοφ, καθώς και από ένα 9αρι πιστόλι. Συνολικά 43 κάλυκες περισυλλέγησαν στον τόπο του εγκλήματος! Ήταν τόση η μανία τους ή ήθελαν να είναι 1000% σίγουροι ότι τον έβγαλαν από τη μέση.

Μέσα στο σπίτι ήταν η μητέρα του δολοφονηθέντα Αρχιφύλακα, ο αδελφός του και η φίλη του, που άκουσαν τους πυροβολισμούς πετάχτηκαν έξω και πάγωσαν αντικρίζοντας τον αρχιφύλακα νεκρό μέσα στα αίματα στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιος από τους δικούς του, αλλά και ένας γείτονας πρόλαβε να δει ένα αυτοκίνητο, χρώματος μολυβί, να απομακρύνεται με ταχύτητα, πιθανότατα μάρκας Passat, ωστόσο δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τον αριθμό του αυτοκινήτου.

Στο σημείο έσπευσε αμέσως ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Φθιώτιδα και απέκλεισε την περιοχή.

Επί τόπου έσπευσε και ο τότε Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας Νικήτας Θεολογίτης, ενώ αργότερα έφτασαν κλιμάκια της Ασφάλειας Αττικής, των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων και της Αντιτρομοκρατικής καθώς και ιατροδικαστής για τη διενέργεια νεκροψίας.

Ποινικοί ή τρομοκράτες

Η Αστυνομία ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να απαντήσει σε ότι αφορά την ταυτότητα των δραστών, αλλά και τα κίνητρα της επίθεσης. Πολλά τα αναπάντητα γιατί, που στοιχειώνουν πρωτίστως όσους τον αγάπησαν. Δεν αποκλείεται η ενέργεια να συνδέεται με τη λειτουργία των φυλακών Δομοκού, που τότε λογίζονταν ως υψίστης ασφαλείας.

Ένα σενάριο που επικράτησε ήταν ότι επρόκειτο για συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του 47χρονου χωρίς να καταλήγουν εάν η εντολή δόθηκε από ποινικούς κρατούμενους ή από τρομοκράτες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δράστες είχαν γίνει η σκιά του αρχιφύλακα για ημέρες και γνώριζαν όλες τις κινήσεις του.

Αξιωματικοί της αστυνομίας θεωρούσαν ότι πίσω από την εκτέλεση κρύβονται τρομοκράτες ή ασύλληπτα μέλη της ομάδας που έμεινε γνωστή με το όνομα: «greek mafia».



Ο Μάκης Γκαλιμάνης εργαζόταν στις φυλακές Δομοκού τα τελευταία έξι χρόνια και λίγο πριν το θάνατό του είχε γίνει αρχιφύλακας. Όπως αναφέρουν όσοι τον γνώριζαν, ο 47χρονος, ήταν έμπειρος κυνηγός και πήγαινε συχνά με την παρέα του για κυνήγι στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν επίσης στενός φίλος και κουμπάρος του Αντώνη Αραβαντινού.

Τι είχε δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του τότε υπουργού ΔΙκαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου: «Καταδικάζω απερίφραστα την άνανδρη και απεχθή δολοφονία του αρχιφύλακα του Κ.Κ. Δομοκού. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου και θα συμπαρασταθώ ηθικά και υλικά στην οικογένειά του. Εκφράζω επίσης την αμέριστη συμπαράσταση μου στους συναδέλφους του σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Η έρευνα θα δείξει τον ή τους ενόχους».

Σύμφωνα με την οικογένεια του αδικοχαμένου Μάκη Γκαλιμάνη πάντως, κανείς πλην του Δημάρχου Απόστολου Γκλέτσου δε τους συμπαραστάθηκε πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια που βιώνουν την τραγική απώλεια του ανθρώπου τους. Πρόσθετος πόνος ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο αισθάνονται ότι κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί ενός τόσο αποτρόπαιου εγκλήματος. 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση