Στα Ελληνικά σύνορα του 1832 στην Πάππα, μαθητές του 1ου Δημοτικού Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 19:27 Στα Ελληνικά σύνορα του 1832 στην Πάππα, μαθητές του 1ου Δημοτικού Λαμίας

Εκπαιδευτική εκδρομή στη δυτική Φθιώτιδα και στην Πάππα, όπου βρίσκονταν τα πρώτα σύνορα του Ελληνικού κράτους το 1832, πραγματοποίησαν 65 μαθητές της Ε’ και Στ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, με πέντε συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Η εκπαιδευτική εκδρομή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπική ιστορία και εκπαίδευση» έτσι ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, να δουν τα μνημεία της περιοχής μας και να ακούσουν πτυχές της νεώτερης ιστορίας της περιοχής μας.

 Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος ήταν οι εξής:

- Να κατανοήσουν οι μαθητές τα όρια του πρώτου ελληνικού κράτους (1832) στην κορυφογραμμή της Όθρυος

- Να γνωρίσουν ένα από τα βασικά περάσματα από το βορρά προς το νότο και να κατανοήσουν τις μετακινήσεις των πληθυσμών και των στρατευμάτων σε όλη τη διάρκεια της γνωστής τους ιστορίας και προϊστορίας

- Να έρθουν σε επαφή με επαφή με τη μεταβυζαντινή τέχνη στα ορεινά των Αγράφων μέσα από το ναό του Αγίου Νικολάου Πάππας που λειτούργησε ως καθολικό μοναστηριού την περίοδο της τουρκοκρατίας.

- Να γνωρίσουν ένα κομμάτι της νεώτερης ιστορίας και της αντίστασης κατά τη διάρκεια της κατοχής μέσα από την επίσκεψη στον ισόγειο χώρο του σχολείου όπου διέμενε ομάδα ελληνοαμερικάνων εθελοντών σαμποτέρ που έδρασε στην περιοχή.

Το πως πέρασαν τη μέρα τους τα παιδιά στην όμορφη και ιστορική περιοχή, μας περιγράφουν τα μέλη του Λαογραφικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Πάππας.

Τα μέλη Αγαθή Αραβανή-Ξενιώτη και Στ. Γ. Μπλούκας, υποδέχτηκαν παιδιά και δασκάλους στο σημείο όπου είναι τοποθετημένο το ηλιακό ρολόι και τους εξήγησαν τη χρησιμότητά του κατά την αρχαιότητα.

Στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού και με υπέροχη θέα προς την χαράδρα του Νευρικού και την καστροπολιτεία της Πάππας, σε ένα καταπράσινο και υγιέστατο τοπίο, έδωσαν συνοπτικά κάποια ιστορικά στοιχεία από την αρχαιότητα ως σήμερα, όπως για τα κάστρα της ευρύτερης περιοχής (Κάστρα Πάππας, Κυδωνιάς, Ομφάλιου, Παλαιόκαστρου Κτημένης και Κατάχλωρου) και πως αυτές οι οχυρώσεις προστάτευαν το πέρασμα της Παππίτσας προς τα παραλίμνια μέρη της π. Λίμνης Ξυνιάδας και τα εύφορα εδάφη της κοιλάδας του Σπερχειού.

Ακούστηκαν στοιχεία για την πρώτη οροθετική γραμμή Παγασητικός -Αμβρακικός, τις καζάρμες (φυλάκια) στην ευρύτερη περιοχή, και πως άφησαν το χωριό μας στην υπόδουλη Ελλάδα(1831).

Ξεναγήθηκαν επίσης στην αίθουσα των προγόνων και στον Άγιο Νικόλαο Πάππας, διατηρητέο μεταβυζαντινό μνημείο (1771μ.χ).

Είδαν το ψηφιδωτό ΄΄Η ΠΑΠΠΑ΄΄ στη πλατεία του χωριού.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο χώρος και η Ιστορία των ΄΄Ελληνοαμερικανών Εθελοντών σαμποτέρ κατά του κατακτητή - Πάππα 1944΄΄ που φιλοξενείτε στο ισόγειο του π. Δημ. Σχολείου όπου ήταν και το πραγματικό κατάλυμα των εθελοντών.

Χτύπησε το κουδούνι και οι μαθητές κάθισαν στα παλιά καθίσματα του π. Διθέσιου Δημ. Σχολείου (1902-1985) που διατηρούνται στην αρχική τους μορφή, προβλήθηκαν φωτογραφίες της περιοχής και της δράσης του Συλλόγου μας και ήρθαν σε επαφή με περασμένες και αλλοτινές εποχές.

Τέλος απόλαυσαν τις γεύσεις στο τοπικό ταβερνάκι και αναχώρησαν πλήρεις οξυγόνου ...και εντυπώσεων. Στο χωριό μας έμεινε και ηχεί ακόμα ο αντίλαλος των μαθητικών φωνών μετά από πολλά χρόνια 1985.

Να ευχαριστήσουμε επίσης και τους δασκάλους με τον υπεύθυνο διευθυντή τους Κο Νικ. Κοντογιάννη για την πρότασή τους να είναι η περιοχή μας ένας ιστορικός- μαθητικός προορισμός.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση