Αφρικανική σκόνη: Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την υγεία – Οι προειδοποιήσεις των γιατρών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 10:52 Αφρικανική σκόνη: Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την υγεία – Οι προειδοποιήσεις των γιατρών

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα από το πρωί της Κυριακής (19.5.24) λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει «πνίξει», για μια ακόμα μέρα, σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας και όπως προειδοποιούν οι γιατροί είναι επικίνδυνη για την υγεία, ιδίως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Το «κύμα» της αφρικανικής σκόνης έχει σκεπάσει τον ουρανό πάνω από την Αττική, προκαλώντας δυσφορία στους κατοίκους της.

Η αφρικανική σκόνη και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που ξεπερνούν πλέον τους 30 βαθμούς Κελσίου σε συνδυασμό με την έντονη υγρασία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Με το υπουργείο Υγείας να συστήνει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να περιορίζουν τις μετακινήσεις και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, έως και την Τετάρτη θα επικρατούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες με αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή και σκόνη από την Αφρική.

Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης

«Αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή, κλιματική κρίση, με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορεί να έχει εκφάνσεις όπως εκτεταμένους καύσωνες, πολύ μεγάλες πυρκαγιές, λειψυδρία ή ανομβρία, επίσης αύξηση της στάθμης των νερών στις θάλασσες, την ρύπανση της ατμόσφαιρας και της Γης, την αλλαγή της βιοποικιλότητας, φαινόμενα όπως την αφρικανική σκόνη κλπ.

Όλα αυτά κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλήττουν περίπου 3,5 δισεκατομμύριο κόσμο. Κυρίως άτομα που έχουν συννοσηρότητες, τα μεγάλα σε ηλικία άτομα και τους ευάλωτους πληθυσμούς», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αυτή η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 10 είδη νοσημάτων. Μπορεί να οδηγήσει από αλλεργίες και από αναπνευστικά νοσήματα σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε αύξηση του καρκίνου, σε αύξηση του αιφνιδίου θανάτου, προβλήματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης, αύξηση τροφιμογενών λοιμώξεων κλπ.», υπογράμμισε.

Για το φαινόμενο της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης, επισήμανε πως «το είχαμε και παλιότερα, απλά επειδή τώρα η Σαχάρα ερημοποιείται έρχονται αυτές οι αέριες μάζες και στη Νότια Ευρώπη μπορούν να έρθουν και στη Βόρεια Ευρώπη να περάσουν και τον Ατλαντικό».

Όπως είπε, αυτές οι αέριες μάζες μπορεί να περιέχουν και γύρη, βακτήρια, μύκητες, ανόργανες ουσίες, τοξικές ουσίες, μέταλλα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Όλο αυτό είναι επικίνδυνο, ειδικά για τα άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, για τους ηλικιωμένους, για τα παιδιά και τις εγκυμονούσες», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, επισημαίνοντας πως «έχουμε μία καταγραφή για να μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες στο πόσο προβληματική είναι αυτή η αφρικανική σκόνη».

«Τα άτομα που δεν χρειάζεται να βγαίνουν έξω, πρέπει να παραμένουν σε ένα δροσερό χώρο, να φοράνε μάσκα και να μιλάνε με τον γιατρό τους σε περίπτωση που πρέπει, λόγω άσθματος ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, να αλλάξουν κάποια αγωγή», σχολίασε.

Ποιες μάσκες μας προστατεύουν περισσότερο

Η αφρικανική σκόνη εξακολουθεί να σκεπάζει τον ουρανό σε πολλά τμήματα της χώρας μας και για μία ακόμα ημέρα η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και για όσους δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Κρήτη εξακολουθεί να δέχεται τα υψηλότερα επίπεδα και η Πελοπόννησος παραμένει σκεπασμένη.

Ανάσα αναμένεται από την Πέμπτη, όταν θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι που θα απομακρύνουν την σκόνη.

Δεδομένης της κατάστασης, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συνιστά στους ευπαθείς ανθρώπους να αποφύγουν κάθε έντονη δραστηριότητα, ιδίως στους εξωτερικούς χώρους. Στις ομάδες αυτές ανήκουν:

Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα.

Ενήλικες καρδιοπαθείς

Παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα

Όσοι πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους τις μέρες αυτές, καλό είναι να φορέσουν προστατευτική μάσκα. Οι μάσκες υψηλής προστασίας (FFP2, Ν95 και KN95) συγκρατούν σωματίδια μεγέθους μόλις 0,3 μm (εκατομμυριοστά του μέτρου).

Επομένως μπορούν να μας προστατεύσουν από την αφρικανική σκόνη, τονίζει. Απαραίτητο είναι επίσης να είστε καλά ενυδατωμένοι, καταναλώνοντας άφθονο νερό.

Στο σπίτι και στο γραφείο

Εν τούτοις, πρέπει να προστατεύουμε και τους εσωτερικούς χώρους από την σκόνη, προσθέτει. Είναι σημαντικό η ποιότητα του αέρα στο σπίτι, το γραφείο κ.λπ. να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο καθαρή. Επομένως:

  • Διατηρήστε όσο είναι δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες.
  • Κλείστε και τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα για μην μπει αφρικανική σκόνη.
  • Χρησιμοποιήστε συσκευή καθαρισμού αέρα, εάν διαθέτετε. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχει τα κατάλληλα φίλτρα και λειτουργεί κανονικά
  • Να καθαρίζετε με βρεγμένο πανί τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά, όπως τραπέζια και πάγκους.
  • Να σφουγγαρίζετε το δάπεδο.
  • Να αποφεύγετε στους εσωτερικούς χώρους τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα.
  • Τέτοιες δραστηριότητες είναι το κάπνισμα, η χρήση ηλεκτρικής σκούπας, το μαγείρεμα με γκάζι και το άναμμα κεριών και τζακιών.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Να πίνετε άφθονο νερό.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση