Παρουσίαση Αρχαιολογικού Προγράμματος Μακρακώμης την Τετάρτη


Ελληνοσουηδική συνεργασία στις αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της ακρόπολης στη Μακρακώμη...

Η
ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του β΄ έτους του 5ετούς Αρχαιολογικού Προγράμματος Μακρακώμης (Makrakomi Archaeological Landscapes Project - M.A.L.P.) την Τετάρτη 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μακρακώμης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μακρακώμης και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο των απανταχού Μακρακωμιτών «ΑΧΙΛΛΕΥΣ».

 

Αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος αποτελεί μια οχυρωμένη ελληνιστική ακρόπολη στο βάθος της κοιλάδας του Σπερχειού κοντά στη σύγχρονη κωμόπολη Μακρακώμη και η ευρύτερη κατανόηση της στρατηγικής σημασίας ολόκληρης της περιοχής διαχρονικά. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μελέτη της επίδρασης  διαφόρων γεωμορφολογικών διαδικασιών στην διαμόρφωση του παλαιοανάγλυφου της περιοχής.

 

Η ακρόπολη της Μακρακώμης επιστρέφει την διπλή κορυφή ενός υψώματος γνωστού  σήμερα ως «Προφήτης Ηλίας» ή «Κάστρο» στα νότια του χωριού Πλατύστομο. Ο οχυρωματικός περίβολος είναι κτισμένος κατά το ακανόνιστο ορθογώνιο ή ισόδομο τραπεζιόσχημο σύστημα και χρονολογείται στα τέλη του 4ου – αρχές 3ου αι. π.Χ. Αποτελεί μια από τις οχυρώσεις τις οποίες κατασκεύασαν οι Αινιάνες για τον έλεγχο των ορεινών περασμάτων της Όθρυος δια των οποίων η κοιλάδα του Σπερχειού συνδέεται με την Θεσσαλία. Η μεγάλη συγκέντρωση κεραμικής και τα ορατά οικοδομικά κατάλοιπα στη θέση «Αστέρια», στους ανατολικούς πρόποδες του λόφου της ακρόπολης, υποδεικνύουν την πυκνή κατοίκηση της θέσης σε όλη τη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων.

 

Η έρευνα στην περιοχή της ακρόπολης της Μακρακώμης είναι μια συνεργασία της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Το 2010 εκτελέστηκε σε προκαταρτικό στάδιο ενώ από το 2011 έχει λάβει τη μορφή 5ετούς διεπιστημονικού προγράμματος εγκεκριμένου από το ΥΠΠΟΤ υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνσταντίνου, Διευθύντριας της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και 24ης Ε.Β.Α και του κ. Αrto Penttinen, Διευθυντή του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Στην επιστημονική ομάδα συμμετέχουν επίσης οι αρχαιολόγοι Α. Bonnier, M. Nilsson, Κ. Ψαρογιάννη, Λ. Σταυρογιάννης, Α. Κραβαρίτη, H. Boman, και J. Klange καθώς και εθελοντές. Η γεωφυσική διασκόπηση πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Γρ. Τσόκα, ενώ τη στρωματογραφική/παλαιοντολογική και γεωμορφολογική διερεύνηση έχουν αναλάβει αντίστοιχα οι Καθηγητές Α.Π.Θ. Κ. Βουβαλίδης και Γ. Συρίδης.

 

 






Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB