Τσίπρας: Άκουσα πολλά 46 λεπτά αλλά δεν άκουσα "ακρίβεια, πληθωρισμός, σκευωρία"
Μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο για να συνεχίσει το… μπρα ντε φερ στην Βουλή, στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με… ένταση την ομιλία του στη Βουλή. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έκανε το άσπρο, μαύρο, πως… “ντύθηκε ΚΚΕ” για να εμφανιστεί φιλεργατικός και τόνισε πως δεν άκουσε τις λέξεις ακρίβεια, πληθωρισμός και σκευωρία Novartis.
Σχετικά με την ακρίβεια είπε πως ο κάθε πολίτης ζει την κατάσταση σήμερα, ενώ ο Μητσοτάκης ανέβηκε να πει ψέματα για τα όσα πραγματικά ισχύουν.
Για τις εκλογές είπε πως «εδώ και πολύ καιρό παίζετε παιχνίδια, με τους θεσμούς, με τη δικαιοσύνη, και φυσικά παίζετε και με το κρίσιμο θέμα των εκλογών. Αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώνει. Πρέπει να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις και να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις. Γιατί θαρρώ είστε ο μόνος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που αποτελεί παράγοντα αστάθειας στον τόπο. Εμείς ζητάμε εδώ και 6 μήνες εκλογές επειδή η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις συνέπειες των επιλογών σας.
Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα για τις εκλογές. Δε βλέπετε τους βουλευτές σας που είναι σε προεκλογικές περιοδείες; Πάρτε θέση».
«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως σε λίγες μέρες θε είχατε υποστεί τρις ήττες. Η πρώτη ήταν στη Μαδρίτη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η δεύτερη δεν ήταν απλά ήττα, ήταν ένα απίστευτο Βατερλώ. Ήταν το Βατερλώ της απόφασης του ειδικού δικαστηρίου για τη Novartis. Και φυσικά ήταν και το χτεσινό στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βρεθήκατε να μιλάτε – σε άδεια έδρανα – για τα ζητήματα ελευθεροτυπίας στη χώρα».
Δείτε live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Πυρά για την εξωτερική πολιτική και τις ενέργειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο κ. Τσίπρας είπε προς τον κ. Μητσοτάκη πως «μπορεί εσείς να ζείτε στο δικό σας κόσμο, αλλά το κυρίαρχο συναίσθημα για όλους τους πολίτες τώρα είναι η ανασφάλεια. Ό,τι και να λέτε κι εσείς και η προπαγάνδα σας, σας διαψεύδει η πραγματικότητα.
Ποιος αλήθεια αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την αντιμετώπιση της Τουρκίας; προχθές το BBC έβγαλε πίνακα. Εμείς δεν έχουμε στοιχεία. Κι όταν ζητάμε στοιχεία μας λέει ο υπουργός Άμυνας ότι είμαστε προδότες. Το BBC έβγαλε πίνακα που λέει ότι είμαστε 4οι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε εξοπλισμό προς την Ουκρανία. Έχουμε δώσει πολύ περισσότερα από τη Γαλλία και την Ιταλία. Γιατί εμπλέκετε τη χώρα έτσι; Δε μπορούσατε να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον του Πούτιν χωρίς να γίνει η Ελλάδα μέρος της κρίσης; Μάθαμε από τον Σολτς ότι θα στείλουμε βαρέα οχήματα που βρίσκονται τώρα στα σύνορά μας. Πότε ενημερώσατε τη Βουλή και τα κόμματα; Αλλάξατε το δόγμα της Ελλάδας που ισχύει από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και μας επιστρέψατε στη λογική ενός ψυχροπολεμικού κράτους, στο 1950. Γίνατε ένας νέος Παπάγος».
Ο κ. Τσίπρας είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί – και μάλιστα ικανοποιημένος – τη Σουηδία και τη Φινλανδία να δεσμεύονται ότι θα άρουν την απαγόρευση όπλων προς την Τουρκία, και να δεσμεύονται να στηρίξουν την ένταξή της στην ΕΕ. Όλα αυτά συνέβησαν στην Μαδρίτη, δεν το καταλάβατε, όσο εσείς βγάζατε φωτογραφίες. Και πριν προσγειωθείτε στην Ελλάδα ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα υπάρχει και πώληση και εκσυγχρονισμός αεροπλάνων προς την Τουρκία. Δηλαδή εμείς θα κάνουμε συμφωνία για να στέλνουμε εξοπλισμό στην Ουκρανία και η Τουρκία θα ενισχύεται για να κάνει παραβιάσεις».
Turkaegean
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά και για την κατοχύρωση του όρου «Turkaegean» από την ΕΕ. «Ειλικρινά πως το καταφέρατε αυτό; Εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία, όπως κάνατε εσείς με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για το Μακεδονικό. Σας κατηγορούμε όμως για επικίνδυνη ανικανότητα. Αισθάνομαι όμως ότι έχω ευθύνη να καυτηριάζω την πολιτική σας γιατί τη θεωρώ επιζήμια για τη χώρα»
«Απέναντι στον Ερντογάν είμαστε ενωμένοι»
Ο Τσίπρας είπε επίσης: «Δηλώνω όμως πως παρά τις διαφορές μας πως απέναντι στις προσπάθειες που κάνει ο Ερντογάν να επέμβει στα εσωτερικά μας είμαστε ενωμένοι, απέναντι στην απειλή της κυριαρχίας μας, είμαστε ενωμένοι».
Novartis
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε τουλάχιστον την ευθιξία να ζητήσει μια συγγνώμη για τη Novartis. Εσείς που μιλούσατε για συμμορίτες, μια συγγνώμη θα ζητήσετε; Εσείς που θελήσατε να εξοντώσετε όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Απεδείχθη με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου πως δεν υπήρξε σκευωρία, πως οι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι. Θα ζητήσετε μια συγγνώμη με όλα αυτά; Η θα συνεχίσετε με το ψέμα; Σκευωρία δεν υπάρχει με τη βούλα της δικαιοσύνης. Υπάρχει η απόπειρά σας να στήσετε πολιτικά δικαστήρια για τους πολιτικούς σας αντιπάλους και τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην αποκάλυψη. Και υπάρχει και το ερώτημα, ποιοι τελικά πήραν αυτά τα τεράστια ποσά; Το σκάνδαλο ζητά απαντήσεις. Δεσμεύομαι πως εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους το ζήτημα αυτό, πείτε το στο φίλο σας τον κ. Σαμαρά. Είναι κρίσιμο και για την ανάπτυξη της οικονομίας, το να σταματήσει το πάρτι που τρώει τα χρήματα από την τσέπη του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσιάρας που είναι; εργάζεται; ας έρθει να μας απαντήσει για τις καταγγελίες της κ. Μάνδρου για σκόπιμη παραπλάνηση για την απόφαση».
πηγή: newsit.gr
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!