Ελλάδα – Ουγγαρία 12-15: Η Εθνική πόλο ηττήθηκε στον ημιτελικό και θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο στον μικρό τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος
Η γαλανόλευκη ήταν εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο, αλλά "κόλλησε" στο τρίτο οκτάλεπτο και ηττήθηκε από την εξαιρετική Ουγγαρία.
Η Εθνική Ελλάδας πόλο έχασε την πρώτη ευκαιρία της να εξασφαλίσει το πρώτο μετάλλιο της ιστορίας της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου ηττήθηκε με 15-12 από την Ουγγαρία στον πρώτο ημιτελικό και θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο την Κυριακή (25/1/2026) κόντρα στον ηττημένο του ζευγαριού Σερβία – Ιταλία.
Ο μικρός τελικός είναι προγραμματισμένος για το απόγευμα (18:00) της Κυριακής και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το ΕΡΤ2 ΣΠΟΡ. Η Εθνική πόλο πιθανότατα θα αντιμετωπίσει την Ιταλία, η οποία είναι το απόλυτο αουτσάιντερ στον δεύτερο ημιτελικό με την οικοδέσποινα Σερβία.
Σύμφωνα με το newsit.gr, στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η Ελλάδα μπήκε δυνατά κόντρα στην Ουγγαρία, αλλά πληγώθηκε ανεπανόρθωτα στον παίκτη παραπάνω, όπου οι Ούγγροι ήταν σχεδόν άχαστοι, την ώρα που οι Έλληνες πολίστες σπατάλησαν πολλές ευκαιρίες.
Η μεγαλύτερη ζημιά, όμως, έγινε στο τρίτο οκτάλεπτο, όπου η Ελλάδα σημείωσε μόλις 2 γκολ. Οι Ούγγροι ξέφυγαν με τρία τέρματα, πήραν ψυχολογία και δεν κοίταξαν ποτέ ξανά πίσω τους.
Το απίστευτο 8/9 των Μαγυάρων στον παίκτη παραπάνω, έναντι 5/15 της ελληνικής ομάδας, εξηγεί επαρκώς το τελικό αποτέλεσμα, που αφήνει τη «γαλανόλευκη» με την πίκρα ακόμη ενός χαμένου μεγάλου ραντεβού.
Ο αγώνας
Ο Κώστας Κάκαρης ξεκίνησε το ματς κερδίζοντας ένα πέναλτι και μία αποβολή, τα οποία η εθνική αξιοποίησε, για να διαμορφώσει ο Σκουμπάκης με έναν «κεραυνό» από την περιφέρεια το 3-1, πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της εναρκτήριας περιόδου. Η Ουγγαρία εκμεταλλεύθηκε τις δύο πρώτες αποβολές που κέρδισε και ισοφάρισε, αλλά ο Σκουμπάκης σε παίκτη παραπάνω και ο Γκίλλας με έξυπνο σουτ από τα πλάγια έδωσαν ξανά προβάδισμα δύο τερμάτων (5-3) στην ελληνική ομάδα.
Οι Μαγυάροι συνέχισαν να είναι απόλυτα εύστοχοι στον παίκτη παραπάνω και ο Μάνχερτς ισοφάρισε εκ νέου σε 5-5, μετά τη δεύτερη ποινή που χρεώθηκε ο Αργυρόπουλος, πολύ νωρίς στο δεύτερο οκτάλεπτο. Ο ημιτελικός παρέμεινε σε… τεντωμένο σχοινί, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται 8-8 και την Ουγγαρία να έχει 5/5 στον παίκτη παραπάνω, τη «γαλανόλευκη» να μην έχει ούτε ένα μπλοκ στην άμυνα (έναντι τεσσάρων των αντιπάλων της) και τον Μάνο Ζερδεβά -που προτιμήθηκε αυτή τη φορά αντί του Τζωρτζάτου- να έχει 3/11 αποκρούσεις, όσες ακριβώς και ο Σόμα Βόγκελ.
Η εθνική βρέθηκε για πρώτη φορά πίσω στο σκορ στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, από το 4ο προσωπικό γκολ του Κρίστιαν Μάνχερτς, πάλι σε παίκτη παραπάνω, αυτή τη φορά απέναντι στον Τζωρτζάτο που πέρασε στο παιχνίδι στο β΄ μέρος. Η ελληνική άμυνα συνέχισε να μη λειτουργεί σωστά και, όταν χάθηκε η επιθετική άνεση του πρώτου ημιχρόνου, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, μένοντας πίσω με διαφορά τριών τερμάτων (11-8).
Ο Αργυρόπουλος με απευθείας φάουλ από τα 6μ. έδωσε μία «ανάσα» και ο Καλογερόπουλος σε παραπάνω -από την τρίτη και οριστική αποβολή του Ανγκιαλ- μείωσε σε 11-10, όμως ο Βέντελ Βίγκβαρι διατήρησε το απόλυτο των Ούγγρων στον παίκτη παραπάνω (7/7) για το 12-10, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το τρίτο οκτάλεπτο.
Ενα άστοχο σουτ του Ανταμ Νάγκι στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ήταν η πρώτη χαμένη επίθεση των Μαγυάρων με αριθμητικό πλεονέκτημα, ενώ ακολούθησε δοκάρι του Φέκετε σε κόντρα.
Στο ίδιο διάστημα, όμως, η εθνική έχασε δύο ευκαιρίες με παίκτη παραπάνω και, στην απόκρουση του Τζωρτζάτου σε κοντινό σουτ του Γιάνσικ, κρίθηκε μετά από εξέταση του βίντεο ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή, σε μία αρκετά αμφιλεγόμενη απόφαση. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου δεν είχαν πλέον την ψυχραιμία να παίξουν ορθολογικά και το γκολ του Ανταμ Νάγκι, 3΄45΄΄ πριν τη λήξη, ανέβασε τη διαφορά στο +4 (14-10) και τελείωσε κάθε συζήτηση για τον νικητή της αναμέτρησης.
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 5-4, 3-4, 2-4, 2-3.
Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Γενηδουνιάς (πέναλτι), 1-1 Μάνχερτς (περιφέρεια), 2-1 Κάκαρης (π.π.), 3-1 Σκουμπάκης (περιφέρεια), 3-2 Τάτραϊ (π.π.), 3-3 Ακος Νάγκι (π.π.), 4-3 Σκουμπάκης (π.π.), 5-3 Γκίλλας (περιφέρεια), 5-4 Βέντελ Βίγκβαρι (π.π.), 5-5 Μάνχερτς (π.π.), 6-5 Παπαναστασίου (π.π.), 6-6 Μάνχερτς (περιφέρεια), 7-6 Κάκαρης (φουνταριστός), 7-7 Βάργκα (π.π.), 8-7 Παπανικολάου (περιφέρεια), 8-8 Ακος Νάγκι (περιφέρεια), 8-9 Μάνχερτς (π.π.), 8-10 Ανταμ Νάγκι (περιφέρεια), 8-11 Βίσμεγκ (φουνταριστός), 9-11 Αργυρόπουλος (περιφέρεια), 10-11 Καλογερόπουλος (π.π.), 10-12 Βέντελ Βίγκβαρι (π.π.), 10-13 Γιάνσικ (φουνταριστός), 10-14 Ανταμ Νάγκι (π.π.), 11-14 Κάκαρης (φουνταριστός), 12-14 Αργυρόπουλος (π.π.), 12-15 Βέντελ Βίγκβαρι (περιφέρεια).
Η εθνική είχε 5/15 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 4 γκολ από την περιφέρεια και 2 από θέση φουνταριστού.
Η Ουγγαρία είχε 8/9 με παίκτη παραπάνω, 5 γκολ από την περιφέρεια και 2 από θέση φουνταριστού.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Ανγκιαλ (1΄42΄΄ πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου), ο Βάργκα (2΄43΄΄ πριν το τέλος του αγώνα) και ο Γιάνσικ (13 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ματς).
Στα 44 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη αποβλήθηκε από τον ελληνικό πάγκο ο Θοδωρής Βλάχος (είχε δεχθεί νωρίτερα κίτρινη κάρτα), που πλέον δεν θα έχει το δικαίωμα να κοουτσάρει την εθνική στον «μικρό» τελικό.
Διαιτητές: Φρανούλοβιτς (Κροατία), Μπουρζ (Γαλλία)
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 1, Σκουμπάκης 2, Γκιουβέτσης, Αργυρόπουλος 2, Παπαναστασίου 1, Γκίλλας 1, Καλογερόπουλος 1, Χαλυβόπουλος, Κάκαρης 3, Νικολαϊδης, Παπανικολάου 1, Τζωρτζάτος, Πούρος
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ζολτ Βάργκα): Τσόμα, Ανγκιαλ, Μάνχερτς 4, Ακος Νάγκι 2, Βίντσε Βίγκβαρι, Ανταμ Νάγκι 2, Φέκετε, Τάτραϊ 1, Κόβατς, Βέντελ Βίγκβαρι 3, Γιάνσικ 1, Βόγκελ, Βίσμεγκ 1, Βάργκα 1
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!