ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 17 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Πανουσόπουλος – Το ιδιαίτερο ύφος σε ταινίες με την υπογραφή του

Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Πανουσόπουλος – Το ιδιαίτερο ύφος σε ταινίες με την υπογραφή του

Τα έργα του προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό, ενώ αρκετές φορές αποτέλεσαν αντικείμενο αφιερωμάτων και κινηματογραφικών αναλύσεων.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του lamiareport.gr στην Google

Έφυγε από τη ζωή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (09-03-2026) ο 84χρονος σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και σεναριογράφος, Γιώργος Πανουσόπουλος. Όπως αναφέρει το newsit.gr, μέσα από την επαγγελματική διαδρομή του, κατάφερε να αφήσει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα, με ταινίες γεμάτες έντονο ερωτισμό, αστική ατμόσφαιρα, χιούμορ αλλά και μια βαθιά ανθρώπινη ματιά στους χαρακτήρες.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Πανουσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και από νωρίς στράφηκε προς την τέχνη της εικόνας. Σπούδασε κινηματογράφο και φωτογραφία στο εξωτερικό και εργάστηκε αρχικά ως διευθυντής φωτογραφίας.

Πριν στραφεί ολοκληρωτικά στη σκηνοθεσία, δραστηριοποιήθηκε σε ντοκιμαντέρ, διαφημιστικές παραγωγές και τηλεοπτικά έργα. Συχνά αναλάμβανε πολλαπλούς ρόλους στις ταινίες του – από το σενάριο και τη σκηνοθεσία μέχρι τη φωτογραφία και την παραγωγή – γεγονός που τον έκανε να θεωρείται ένας «ολόκληρος κινηματογραφικός μηχανισμός» από μόνος του.

Τα έργα του προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό, ενώ αρκετές φορές αποτέλεσαν αντικείμενο αφιερωμάτων και κινηματογραφικών αναλύσεων. Το 1977, ο Γιώργος Πανουσόπουλος έλαβε διάκριση ειδικών επιτεύξεων για τη φωτογραφία του στην ταινία Άρχοντες του Μανούσου Μανουσάκη.

Το 2005, το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκανε ένα αφιέρωμα στον Πανουσόπουλο, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκαν οι ταινίες «Ταξίδι του μέλιτος», «Οι απέναντι», «Μανία», «Μ’ αγαπάς;», «Ελεύθερη κατάδυση», καθώς και οι τηλεοπτικές παραγωγές «Ταφεία», «Η γιορτή των προγόνων», «Millenium 2000» και «η τελευταία δύση της χιλιετίας».

Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μπέτυ Λιβανού και κόρη του η δημιουργός των Yam Αύρα Πανουσοπούλου.

Ως φόρος τιμής στη μνήμη του, η σημερινή ημέρα του 28ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα είναι αφιερωμένη σε εκείνον.

Έτσι θα γίνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων: Η επέκταση, τα αίθρια, οι κήποι (ΦΩΤΟ)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Έτσι θα γίνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων: Η επέκταση, τα αίθρια, οι κήποι (ΦΩΤΟ)
Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στην Google
22 χρόνια χωρίς τον αιώνιο έφηβο Βλάσση Μπονάτσο: Από τον «Γαρύφαλλο» στους «Απαράδεκτους» και τις ατάκες που έγραψαν ιστορία
Βαν Γκογκ: Γιατί υπέγραφε μόνο με το μικρό του όνομα - Πώς άλλαζε η υπογραφή του ζωγράφου ανάλογα με τη διάθεσή του
Μενδώνη: Η πολιτιστική συνεργασία της Ελλάδας με Αλβανία και Β. Μακεδονία ενισχύει τις διμερείς σχέσεις
Αν Κάρσον: Η νομπελίστρια που γράφει για την Ελλάδα, τους μύθους και τους δραματουργούς της αρχαιότητας