ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 13 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Αγώνας δρόμου για να πληρωθούν οι αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Προβλήματα και χρονοδιάγραμμα – Τι γίνεται με τα αγροτεμάχια χωρίς ΑΤΑΚ

Αγώνας δρόμου για να πληρωθούν οι αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Προβλήματα και χρονοδιάγραμμα – Τι γίνεται με τα αγροτεμάχια χωρίς ΑΤΑΚ

Για την Ελλάδα, η μόνη επιλογή είναι η πλήρης συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να εφαρμοσθεί στο σύνολό του το σχέδιο δράσης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εθνικών και των κοινοτικών Αρχών.

Το σχέδιο αυτό έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό με σοβαρές προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο η Κομισιόν φαίνεται ότι επιθυμεί να εφαρμοσθεί στην ολότητα του. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της συνεχούς αλληλογραφίας με τις ελληνικές Αρχές, με την επιστολή που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας στις 4 Αυγούστου 2025 ήταν απολύτως ξεκάθαρη: Αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σύστημα ελέγχου και πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ), «η Επιτροπή ενδέχεται να εκδώσει εκτελεστικές πράξεις για την αναστολή των μηνιαίων πληρωμών […] ή των ενδιάμεσων πληρωμών…».

Επομένως για την Ελλάδα, όπως και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, υπάρχει μόνο μια επιλογή: η πλήρης συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει από νέα πρόστιμα και ακόμα περισσότερο οι αγρότες κινδυνεύουν από μερική η ολική αναστολή των επιδοτήσεων.

Το έργο της αποκατάστασης της εικόνας της χώρας μας στις Βρυξέλλες και την προώθηση των απαραίτητων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων συντονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σε συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΑΔΕ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες τον Ιούνιο και συνάντησε τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας Κριστόφ Χάνσεν. Έτσι εξασφάλισε την έγκριση της Κομισιόν για τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και το σχέδιο δράσης για να γίνει αυτό μέχρι τον Μάρτιο του 2026. Επίσης συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια task force από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν ώστε να υπάρχει διαρκής συνεργασία και να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

Οι αγρότες που εκμισθώνουν αγροτεμάχια θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αντικαταστήσουν το ΑΤΑΚ είτε με ΚΑΕΚ, εφόσον υπάρχει, είτε με μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ για το έτος ενίσχυσης.

Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει προτάσεις στην Κομισιόν και για τον τρόπο πληρωμής των αγροτών που έχουν πρόβλημα με το ΑΤΑΚ. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται, είτε όλα τα δικαιολογητικά να κατατίθενται το αργότερο δεκαπέντε ημέρες πριν την πληρωμή είτε να καταβάλλεται αρχικά μια προκαταβολή προκειμένου στη συνέχεια να υπάρχει επαρκής χρόνος για τον έλεγχο όλων των δικαιολογητικών για την τελική πληρωμή.

Η Άννα Ντουντουνάκη στον τελικό των 100μ. πεταλούδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με πανελλήνιο ρεκόρ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Η Άννα Ντουντουνάκη στον τελικό των 100μ. πεταλούδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με πανελλήνιο ρεκόρ