ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 15 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Αντίστροφη μέτρηση για την απαγόρευση των social media σε παιδιά έως 15 ετών - Νέα σύσκεψη για τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες

Αντίστροφη μέτρηση για την απαγόρευση των social media σε παιδιά έως 15 ετών - Νέα σύσκεψη για τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες

 Το «σύνθημα» δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην Ινδία, όπου τόνισε ότι «θα πρέπει να προστατεύσουμε τους νέους μας από τον ψηφιακό εθισμό και αυτό θα πρέπει βεβαίως να γίνει, αν θέλετε, μέσα από τη διαγενεακή αλληλεγγύη».

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αυτό είναι θέμα προτεραιότητας για τη δική μου κυβέρνηση. Και πραγματικά στέκομαι αλληλέγγυος με τη Γαλλία, όσον αφορά στην απαγόρευση της πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα για τους νέους, τους εφήβους».

Σύσκεψη για τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες

Μετά την επιστροφή από την Ινδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένη ακόμη μία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών για να συζητηθούν κυρίως οι λεπτομέρειες που αφορούν στο τεχνικό πλαίσιο, αλλά και το νομικό προκειμένου η απαγόρευση να μην παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ελεύθερη αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν επαφές και διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Πάντως, την εισήγηση του νομοσχεδίου αναμένεται να την κάνει ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς τα social media έχουν επίδραση και στην ψυχική υγεία των νέων και των εφήβων. Στο τεχνικό κομμάτι φυσικά εμπλέκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δημήτρη Παπαστεργίου. Το τελικό νομοσχέδιο είναι πιθανό να παρουσιαστεί και να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.

Με τη βοήθεια του Kids Wallet και “οδηγό” τη Γαλλία

Με τη βοήθεια του Kids Wallet αναμένεται να προχωρήσει το σχέδιο της απαγόρευσης πλατφορμών όπως το Facebook, το Twitter, το TikTok και το Instagram για τους ανήλικους έως 15 ετών.

Το Kids Wallet άλλωστε λειτουργεί ήδη και μπορεί να επιβεβαιώσει τα στοιχεία των χρηστών. Έτσι, το «μπλοκάρισμα» θα μπορεί να γίνεται απευθείας στο κινητό εφόσον έχουν ενεργοποιηθεί τα απαραίτητα φίλτρα. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συζητήσεις και με τις πλατφόρμες, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει με συγκρουσιακή λογική, ενώ θα έχουν την ευθύνη για την αυστηρή επιβεβαίωση των στοιχείων των χρηστών. Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση αναζητά συμμαχίες με τους καθώς όπως σημειώνουν «η επιτυχία της ρύθμισης εξαρτάται από τη συνεργασία των γονέων».

Σημειώνεται ότι το σκεπτικό που ακολούθησε η Γαλλία για να αποφύγει τη νομική εμπλοκή με τις Βρυξέλλες είναι πως οι νέοι κάτω των 15 ετών δεν μπορούν να συνάψουν με τις πλατφόρμες συμφωνίες για το GDPR, παραχωρώντας τα προσωπικά δεδομένα τους. Το ίδιο σκέφτονται να ακολουθήσουν και στην Ελλάδα, γι’ αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει κάνει επαφές με μέλη της γαλλικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Σε ένα χρόνο έτοιμη η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς του Λαϊκού
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Άδωνις Γεωργιάδης: Σε ένα χρόνο έτοιμη η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς του Λαϊκού