Αντίστροφη μέτρηση για την απαγόρευση των social media σε παιδιά έως 15 ετών - Νέα σύσκεψη για τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες
Το «σύνθημα» δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην Ινδία, όπου τόνισε ότι «θα πρέπει να προστατεύσουμε τους νέους μας από τον ψηφιακό εθισμό και αυτό θα πρέπει βεβαίως να γίνει, αν θέλετε, μέσα από τη διαγενεακή αλληλεγγύη».
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αυτό είναι θέμα προτεραιότητας για τη δική μου κυβέρνηση. Και πραγματικά στέκομαι αλληλέγγυος με τη Γαλλία, όσον αφορά στην απαγόρευση της πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα για τους νέους, τους εφήβους».
Σύσκεψη για τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες
Μετά την επιστροφή από την Ινδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένη ακόμη μία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών για να συζητηθούν κυρίως οι λεπτομέρειες που αφορούν στο τεχνικό πλαίσιο, αλλά και το νομικό προκειμένου η απαγόρευση να μην παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ελεύθερη αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν επαφές και διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Πάντως, την εισήγηση του νομοσχεδίου αναμένεται να την κάνει ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς τα social media έχουν επίδραση και στην ψυχική υγεία των νέων και των εφήβων. Στο τεχνικό κομμάτι φυσικά εμπλέκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δημήτρη Παπαστεργίου. Το τελικό νομοσχέδιο είναι πιθανό να παρουσιαστεί και να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.
Με τη βοήθεια του Kids Wallet και “οδηγό” τη Γαλλία
Με τη βοήθεια του Kids Wallet αναμένεται να προχωρήσει το σχέδιο της απαγόρευσης πλατφορμών όπως το Facebook, το Twitter, το TikTok και το Instagram για τους ανήλικους έως 15 ετών.
Το Kids Wallet άλλωστε λειτουργεί ήδη και μπορεί να επιβεβαιώσει τα στοιχεία των χρηστών. Έτσι, το «μπλοκάρισμα» θα μπορεί να γίνεται απευθείας στο κινητό εφόσον έχουν ενεργοποιηθεί τα απαραίτητα φίλτρα. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συζητήσεις και με τις πλατφόρμες, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει με συγκρουσιακή λογική, ενώ θα έχουν την ευθύνη για την αυστηρή επιβεβαίωση των στοιχείων των χρηστών. Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση αναζητά συμμαχίες με τους καθώς όπως σημειώνουν «η επιτυχία της ρύθμισης εξαρτάται από τη συνεργασία των γονέων».
Σημειώνεται ότι το σκεπτικό που ακολούθησε η Γαλλία για να αποφύγει τη νομική εμπλοκή με τις Βρυξέλλες είναι πως οι νέοι κάτω των 15 ετών δεν μπορούν να συνάψουν με τις πλατφόρμες συμφωνίες για το GDPR, παραχωρώντας τα προσωπικά δεδομένα τους. Το ίδιο σκέφτονται να ακολουθήσουν και στην Ελλάδα, γι’ αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει κάνει επαφές με μέλη της γαλλικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
«Δεν θυμάμαι πού την έβαλα, είναι προσωπικά θέματα αυτά» λέει η 68χρονη από τον Μαραθώνα που είπε ότι έθαψε τη μητέρα της για να παίρνει τη σύνταξη
«Έχει κάνει παρανομία η μητέρα μου αλλά ούτε σε εμένα δεν λέει τι έχει κάνει» λέει ο γιος της 68χρονης και εγγονός της εξαφανισμένης ηλικιωμένης.
Ο Μητσοτάκης θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ 12 μέτρα που θα απλώνονται ως τις εκλογές - Σκέψεις για κάλπες τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου
Ως αφετηρία μιας μακράς προεκλογικής περιόδου αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη φετινή ΔΕΘ και η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε βατήρα για την ανάπτυξη από τον πρωθυπουργό της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής του 2027, του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία και της αντεπίθεσης για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο Σταύρος Φλώρος ξεκινάει δικαστικό αγώνα κατά του «Survivor» -Μηνύει την παραγωγή και ζητάει 100 εκατ. δολάρια
Σε δικαστικό αγώνα προχωράει ο Σταύρος Φλώρος κατά της παραγωγής του «Survivor», διεκδικώντας 100 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση μετά το σοβαρό ατύχημα στον Άγιο Δομίνικο.
Κώστας Καραμανλής: Θα παρουσιάζει βιβλίο για Δομάζο-Αντωνιάδη την ώρα που ο Μητσοτάκης θα μιλάει στη ΔΕΘ
Ο Κώστας Καραμανλής θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπλιάτκα "Ο Στρατηγός και ο Κανονιέρης – Ο Κοντός και ο Ψηλός
Βιολογικοί γονείς του νεκρού βρέφους που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη ο 43χρονος και η 38χρονη, τι έδειξαν τα αποτελέσματα DNA
Οι κατηγορούμενοι είναι γονείς του νεκρού παιδιού, της 15χρονης και του 12χρονου - Ο 9χρονος είναι γιος της Γερμανίδας αλλά όχι του Έλληνα
Η ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη για τον εορτασμό των 52 χρόνων από την ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτεμβρίου 1974 -Δείτε live
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη από το Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή τα 52 χρόνια από την ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου.