Απόκοσμες εικόνες στην Κρήτη: Κιτρίνισαν από τη σκόνη Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε νταλίκα στην Ιεράπετρα
Τα κύματα έφτασαν μέχρι τα πρώτα σπίτια της παλιάς πόλης, ενώ η σφοδρή σιροκάδα προκάλεσε ζημιές σε θερμοκήπια και τοιχίο εργοστασίου – Οι ψαράδες προειδοποιούν για το ανοχύρωτο λιμάνι
Για μια ακόμη φορά η Ιεράπετρα πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία, με την παραλιακή ζώνη να δέχεται κύματα που φτάνουν μέχρι τα πρώτα σπίτια της παλιάς πόλης ενώ την ίδια ώρα ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε μια νταλίκα στην Παχιά Άμμο ενώ η αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει την Κρήτη.
Το Ηράκλειο θυμίζει… Σαχάρα, με το «πέπλο» αφρικανικής σκόνης να έχει καλύψει την πόλη, «εξαφανίζοντας» το λιμάνι. Οι παρακάτω φωτογραφίες του CRETA24, είναι από το μεσημέρι (01/04), οπότε και το φαινόμενο βρίσκεται σε κορύφωση.
Εκτός από το κίτρινο τοπίο που επικρατεί, η αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το απόγευμα.
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» το Ρέθυμνο
Για ακόμα μία φορά καταγράφονται υψηλές ποσότητες αφρικανικής σκόνης στο Ρέθυμνο, με το τοπίο αυτήν την στιγμή στην πόλη να μοιάζει τροπικό. Παράλληλα, σταδιακά παρατηρούνται αυξανόμενα ισχυροί νοτιάδες, εντείνοντας την κακοκαιρία.
Αναγκαία πρέπει να είναι η προσοχή των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα υπεύθυνοι στους δρόμους, κατά την οδήγηση.
Καλύφθηκαν από τη σκόνη και τα Χανιά
Από ένα σύννεφο αφρικανικής σκόνης καλύφθηκε η Δυτική Κρήτη το μεσημέρι της Τετάρτης όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι με τις καιρικές συνθήκες να αλλάζουν απότομα. Η πόλη των Χανίων καλύφθηκε από τη σκόνη μειώνοντας κατά πολύ την ορατότητα ενώ αυλές, σπίτια και οχήματα γέμισαν από λάσπη από τις λίγες βροχές.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της περιφέρειας Κρήτης η ποιότητα του αέρα χαρακτηρίζεται ως πολυ κακή στο κέντρο των Χανίων με τα σωματίδια PM10 να εχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο.
Πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης - Τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι
Πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης με πάνω από 1000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα είναι σήμερα Τετάρτη 1 Απριλίου. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι εξαιρετικά υψηλές στην Κρήτη από σήμερα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του
Πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης- πάνω από 1000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι εξαιρετικά υψηλές στην Κρήτη την Τετάρτη 01/04/2026. Οι σταθμοί ποιότητας αέρα που λειτουργεί από το Meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Δημαρχείο Ρεθύμνου και στο Αδελε (ως μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Καιρικών Συνθηκών Ρεθύμνου) κατέγραψαν το μεσημέρι της Τετάρτης 01/04 συγκεντρώσεις που προσέγγισαν τα 1000 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο (βλ. χάρτη παρακάτω).
Οι συγκεντρώσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά από το βράδυ αλλά την Πέμπτη 02/04 νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης αναμένεται στο νησί (βλ. χάρτες του μοντέλου DUST/METEO σε animation) Σημειώνεται ότι για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται η αξία της λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης που λειτουργεί τα τελευταία 4 χρόνια το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης.
Ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε νταλίκα στην Ιεράπετρα
Στον αναδασμό της Παχιάς Άμμου, ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε μια νταλίκα που επρόκειτο να φορτώσει εξαγώγιμα κηπευτικά προϊόντα, ενώ ξερίζωσε δύο πεύκα, προκάλεσε ζημιές σε δύο θερμοκήπια και από τη σφοδρότητα του φαινομένου κατέρρευσε τοιχίο εργοστασίου κεραμικής. Πρόκειται για το τέταρτο σοβαρό περιστατικό φέτος, εξαιτίας της σφοδρής σιροκάδας που πλήττει την περιοχή.
Όπως αναφέρει το neakriti.gr οι ψαράδες προειδοποιούν ότι το λιμάνι παραμένει ανοχύρωτο και ανασφαλές, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τη διέλευση στην παραλιακή ζώνη μέχρι να υποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Η παραλιακή οδός, οι περιοχές γύρω από τα θερμοκήπια και τα εργοστάσια παραμένουν σε υψηλή επικινδυνότητα, ενώ η κατάσταση απαιτεί άμεση προσοχή από κατοίκους και οδηγούς.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»: Η Ελλάδα είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες
Ο «Δαίδαλος» θα παρέχει υπολογιστικούς πόρους σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δημόσιους φορείς.
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Αντίστροφη μέτρηση με το βλέμμα στην Τουρκία -Μεταξύ νέας έντασης και χρυσής τομής
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανέναρξη των ερευνών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, με το επόμενο διάστημα να θεωρείται καθοριστικό για την πορεία ενός έργου που έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.
Εγκαινιάζεται ο εθνικός υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» στο Λαύριο, έργο προϋπολογισμού 58,9 εκατ. ευρώ
Διαθέτει μετρημένη υπολογιστική επίδοση 85,69 petaflops καταλαμβάνοντας την 31η θέση παγκοσμίως στη λίστα TOP500
Ο Τσίπρας υπέρ των κινητοποιήσεων στη Γαλλία: «Το μήνυμα έρχεται δυνατά» λέει
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. ξεκινά περιοδεία στη Θεσσαλία όπου θα έχει συναντήσεις με αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και νέους.
Δύο ναυάγια σε Σάμο και Λέσβο μέσα σε λίγες ώρες: 12 νεκροί μετανάστες από ανατροπή σκαφών
Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 37χρονου Τούρκου διακινητή - Και βρέφος ανάμεσα στα θύματα - Μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία οι διασωθέντες.
Θλίψη στην Κρήτη για τον θάνατο του επιχειρηματία Μανώλη Ροδουσάκη σε τροχαίο: Η καμπάνια του να μην βάζει βενζίνη σε οδηγούς μηχανών που δεν φορούσαν κράνος
Ο επιχειρηματίας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στον ΒΟΑΚ όταν το αυτοκίνητο του συγκρούστηκε με βαν - Τραυματίστηκε η σύζυγός του.