Αυτόματα οι μεταβολές ΚΑΔ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες – Πάνω από 1.200 αιτήσεις μέσα σε 3 ημέρες
Τέλος στην ταλαιπωρία με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
Μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ βάζει φρένο σε καθυστερήσεις, διοικητικά κόστη και λάθη που μέχρι χθες στοίχιζαν σε πρόστιμα ή σε απώλειες αποζημιώσεων και επιχορηγήσεων. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αλλάζουν ή να επεκτείνουν δραστηριότητα με λίγα κλικ. Ήδη, μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν πάνω από 1.200 αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας.
Η διαδικασία που παλιότερα μπορούσε να τραβήξει ακόμα και έξι μήνες, πλέον ολοκληρώνεται σχεδόν αυτόματα. Κάθε χρόνο κατατίθενται περισσότερες από ένα εκατομμύριο δηλώσεις μεταβολής ΚΑΔ και καθεστώτος ΦΠΑ, ενώ με το νέο σύστημα οι χρήστες καθοδηγούνται βήμα-βήμα μέσα από το myAADE, μειώνοντας τον κίνδυνο λαθών.
Η εφαρμογή
Η διαδρομή στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι η εξής:
Μητρώο & Επικοινωνία > Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου > Στοιχεία Επιχείρησης > Μεταβολή Στοιχείων Επιχείρησης.
Για υποκαταστήματα εσωτερικού:
Μητρώο & Επικοινωνία > Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου > Στοιχεία Εγκατάστασης Εσωτερικού > Αλλαγή Στοιχείων Εγκατάστασης Εσωτερικού.
Με τους κωδικούς Taxisnet, ο φορολογούμενος επιλέγει τον νέο ΚΑΔ μέσα από 6 κατηγορίες που συνδέονται με την υπαγωγή ή όχι σε καθεστώς ΦΠΑ.
Οι κατηγορίες ΦΠΑ
Οι επιλογές χωρίζονται σε:
- Υπαγόμενοι σε ΦΠΑ
- Μη υπαγόμενοι σε ΦΠΑ
- Δυνητικώς μη υπαγόμενοι
- Συνήθως απαλλασσόμενοι
- Ενδεχομένως απαλλασσόμενοι
- Απαλλασσόμενοι (Βιομηχανοποιημένα καπνά).
Ανάλογα με τον ΚΑΔ, το σύστημα «κλειδώνει» την υπαγωγή ή μη σε ΦΠΑ ή αφήνει την τελική επιλογή στον φορολογούμενο, με προειδοποιήσεις για να αποφευχθούν λάθη.
Καθεστώς ΦΠΑ
Παράλληλα, μπορούν να επιλεγούν περισσότερα καθεστώτα ΦΠΑ, όπως το κανονικό, των απαλλασσόμενων, των μικρών επιχειρήσεων, των πρακτορείων ταξιδιών, των αγροτών ειδικού καθεστώτος ή ακόμη των μεταπωλητών μεταχειρισμένων αγαθών.
Αυτόματη αλλαγή
Εφόσον ο συνδυασμός ΚΑΔ και ΦΠΑ είναι επιτρεπτός και δεν απαιτούνται δικαιολογητικά, η δήλωση ολοκληρώνεται άμεσα με ειδοποίηση στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» και στο myAADE app. Αντίθετα, όταν υπάρχει ασυμβατότητα, το σύστημα «φρενάρει» τη διαδικασία με σχετικό μήνυμα.
Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα για:
- ταυτόχρονες μεταβολές ΚΑΔ και καθεστώτος ΦΠΑ,
- άμεσες αλλαγές σε υποκαταστήματα,
- ευρετήριο με πλήρη ονοματολογία ΚΑΔ για εύκολη αναζήτηση,
- καθοδήγηση με προειδοποιητικά και απαγορευτικά μηνύματα.
Έτσι, αποφεύγονται λάθη που στο παρελθόν στέρησαν από επιχειρήσεις αποζημιώσεις Covid ή επιχορηγήσεις ΕΣΠΑ.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
«Βοήθεια, βοήθεια» φώναζε ο άνδρας πριν πέσει στο κενό από τον δεύτερο όροφο ξενοδοχείου στην Ομόνοια
«Βοήθεια, βοήθεια» (help, help) φέρεται να φώναζε ο άνδρας που έπεσε από τον δεύτερο όροφο ξενοδοχείου στην Ομόνοια.
Γιώργος Μαζωνάκης: Με νέο υπόμνημα ο 58χρονος γιατρός «αδειάζει» τη σύζυγό του και αρνείται κάθε σχέση με εναλλακτικές θεραπείες
«Δηλαδή, σκεφτείτε το εξής απλό, αν δεν ήταν σύζυγός μου η 56χρονη θα κατηγορούμουν για κάτι που δεν έχω καμία σχέση και που έπραξε ή αμέλησε τυχόν ένας συστεγαζόμενος με εμένα επαγγελματίας;» σημειώνει.
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: «Νωρίτερα ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης, ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι»
Νωρίτερα από το συνηθισμένο έκανε την εμφάνισή της φέτος η εποχική γρίπη, ενώ έχουν καταγραφεί και τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Κουμπαράς» για τα παιδιά: Ποιοι θα μπορούν να τον «ανοίγουν», πού θα επενδύονται τα χρήματα, πότε θα μπορεί κανείς να τα «σηκώσει»
Το νέο μοντέλο αποταμίευσης για τα παιδιά, με τη συμμετοχή του κράτους στη δημιουργία του αρχικού τους κεφαλαίου, εξειδικεύεται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.